Tuncay hocam güzel bir konu açmışsınız
Saçmaların yoğun şekilde hedefi sarması hepimiz için önemli. Benim aradığım şey, yoğunlukla birlikte, saçmanın dengeli ve eşit dağılmış olması.
Mesela şu grupman, mükemmel olmasa da bu bahsettiğim kriteri biraz karşılıyor..
Testler için ölçü olarak 36 metreyi kabul ediyoruz. Buna rağmen, avda daha yakın mesafelerden atış yapmak durumunda kaldığımız da oluyor. Bu defa da toplu bir grupman, başarısız sonuçlara sebep oluyor. Örneğin, 36 metreden bu sonucu veren kombinasyonla, 25 metreden avı vurabilmem çok daha zor olur.
Diğer taraftan, 35-40 metrede havada uçan kuşu, 76 cm daire içine alabileceğini kim garanti edebilir ? Bir de işin ''shot string'' boyutu var ondan bahsetmiyorum bile
Ayrıca, asıl öldürücü saçmaların 20 ınch içinde olduğunu düşünüyorum. Açıkçası, 20 ınch ile 30 ınch arasında kalan saçmalara bile tesir açısından pek güvenemiyorum. Bunu da düşününce avı havada ölümcül saçmaların içine sokabilmek gerçekten zor iş.
Oyüzden, mesafesine göre düzgün ve eşit dağılım yapabilecek ve ''avı havada yakalayacak'' bir kombinasyonu sağlayabilmek gerçekten önemli.
''Kötü at yoktur, kötü binici vardır'' derler. Elimizdeki tüfeğin, şokun ve fişeğin hangi mesafelerde neler yapabileceğine vakıf olmak lazım