@Hakan ÖZDEN Hocam
Bu fişek, Tevfik abimin dediği gibi bence de pazarlama stratejisi sonucu ortaya çıkan bir fişek. Yoksa, sırf ters tapa var diye bir fişek 5 lira olmaz..
Sorularınıza, dilim döndüğünce cevap vereyim. 120 metrede bu saçmaların tesir göstereceğini düşünüyorum, çünkü saçmaların yaklaşık 100 metreye kadar tapa içinde bir bütün halinde gittikleri için, en az bir kurşun çekirdeği kadar tümleşik enerjilerini koruyabileceğini sanıyorum.
Bunun yanısıra fişeği istisnai durumlarda göl avlarında kullanan 2 avcı tanıdığım var, av vurdukları mesafeleri tasvir ederken kendileri bile şaşırıyorlar. 180-200 adım mesafeleri zikrettiler ki başkası olsa palavra derdim ancak avcılığını ve yaptığı avları bildiğim kişiler. Cheddite bu fişek için, 120 metrede etkili vuruş sağlar ve ''göç oyunu geçişinde ideal'' gibi ifadeler kullanıyor.
Önleme konusu bu fişekte daha da sıkıntılı. Zira bu fişeği daha önce test eden birisi, 80 metreye kadar düzlemini koruyup 80 metreden sonra düşüş eğilimine geçtiğinden bahsetti. Yani bunu ava atarken hem önlemeyi hem de mesafeye göre üstlemeyi iyi ayarlamak lazım.
120 metrede, göz bozukluğu olmayan herkes avı görüp %80 oranında ördek veya başka bir şey olduğunu anlayabilir. Açık arazide 120 metre göze çok uzakmış gibi görünmez.
Avda kullanımına gelince, alaylara atma taraftarı değilim. Bu fişek kullanılacaksa, yerde tek veya yanyana 2 tane oturan avlara (kaz-ördek) veya aynı şekilde kalkış esnasında 1-2 ördeğe ve kalkıştan sonra uzağa doğru uçan avlara arkasından atılarak başarı sağlayabilir. Tabi kullanımının etik olup olmadığı tartışılır.
Ben bu fişeği, en azından içinde ne var ne yok görmüş oluruz diye, merakımdan dolayı inceledim. Aynı cins ve miktar barutla normal şekilde 36 gr dolusu hazırlayarak zaten güzel av yapıyorum.. Bu fişek biraz fazla fanteziye kaçıyor..