Gönderen Konu: BİRKAÇ FİŞEK İNCELEMESİ  (Okunma sayısı 18735 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mustafa EMEK

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: BİRKAÇ FİŞEK İNCELEMESİ
« Yanıtla #25 : 14 Mayıs 2017, 17:00:43 »
Trap fişkleriyle  full şok kullanılacaksa bence 30 m den daha yakın kesinlikle atılmamalı.
Ve bu fişekler 40 m de bile yeterli hız ve grupmana fazlasıyla sahip.
 Bu arada av fişeklerinin genel olarak 28 g dan başladığı bilinsede 24 g ile de güzel av fişeği yapılır.

Ben bu yıl 24 g 4 no dan ördek fişeği doldurdum. Ve amacım 40 m ye kadar atabilmek.
Denemeleri yakın bir zamanda paylaşırım nasipse.
Yeterki uygun malzeme olsun 24 g fişeklerde harika işler  yapılabilir.
Tabi benim düşündüğüm ördek için 4 yada 5 no.
Daha ince saçmayla ördek vurulmaz mı vurulur ancak ördeğin hakkı bence 4 no.
Suat hocam merhaba evet haklısınız kendimiz 24 gr güzel bir av fişeği doldurabiliriz sizde belliki bunu yapabilecek kapasitedesiniz lakin piyasadaki yerli trap fişekleriyle 40 metre bana fazla geldi düşmezmi illaki düşecek ama bizim aradığımız avda en az yaralı hayvan maximum av keyfiyse ben asla trap fişeklerini tavsiye etmiyorum tabiki herkezin kendine göre bir deneyimi var saygılar
1984 - Ankara

Çevrimdışı Ramazan ÖZ

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVLAKFORUM.COM AVCI FORUMU
« Yanıtla #26 : 14 Mayıs 2017, 17:42:16 »
24 -25 gram bakır ,çelik, nikel , tugusten alaşımlar vs ben çok fişek denedim  dünyada çok  yayıldı son seneler  ama velakin  uzak mesafelerde zayıf kalıyor 25-30 metreden sonra gücü çok düşüyor saçmaların ördek için kalın saçma seçerek belli bir telorans yaratıla bilir bence en makbulü tgusten saçma yalnız kurşun saçma ile ördek avında trap fişeği kullanan ben görmedim duymadım olurmu hiç  öldürmez avı ince saçmalar su kuşları saçma taşır . 20 metrede bir kuş vurusunuz alırsınız 10 kuş yaralı gider.  yoksa remington, federal wincester gibi firmalar 24-25 gram saçmalı ördek fişeği yaparlardı . bence hayaller 24-25 gram tarp gerçekler 32-34 ve üstü
1975 - Kayseri

Çevrimdışı Ramazan ÖZ

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #27 : 14 Mayıs 2017, 18:01:32 »
yalnız 20 numaralı 16 numaralı tüfeklerle 24-25-26 gramlar iyi sonuç verebilir .buna katılırm. kulanıldığı yaygın ördek avında bol saçma sayısı istenir .en kadar bol saçma  o kadar iyidir . gözüyle bakılır, gelenekler, tecrübeler bu yönde olmuştur. dünyada ama son senelerde yarı otomatik kullanan  kişi sayısında bir artış  var  ve şarjörleri tam kapiste kullanıyorlar neyazıkki .12 tüfekle kuş sürülerini tarama yapıyorlar onun için düşük gramaj trap ,skeet fişekleri ile ardışık  arka rakaya atış yapmak için tercih var dürüst olmak gerekirse gözlemlerim bu yönde ama etik avcılıkta ben görmedide duymadım trap skeet kulanan çok ilginç konu geldi bana
1975 - Kayseri

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
« Yanıtla #28 : 14 Mayıs 2017, 19:01:35 »
Bu tarz bir deneme daha önce yapmıştım. 1.30 gr barut normal power tapa ve 24 gr 4 numara saçma. Power tapayı silme dolduruyor üzerini de karton kapakla düz kıvırma çektim.
30 metre mesafeden 18.40 namlu 3 şokla atış yaptım 120 saçmadan 110 tanesi hedefin ortasına isabet etti. Çok aşırı toplamış. 18.65 çap 5 şokla denedim 87 saçma ve dağılım daha düzgün. Bu tarz bir fişek yaz sonu ve sonbaharda 35 metreye kadar iş yapar. Ama herzaman derim hava şartları zorladığında, Ramazan Beyin dediği gibi hayalden öteye geçmez. Hele de su kuşu avları için tamamen risk olur.

24 gr saçmanın altına atılacak barutun da bir üst sınırı var. Çok iyi olsun diye 1.80 barut atarsınız ama 24 gr ağırlık gerekli mukavemeti göstermediği için barut tam yanamaz ve yine performans alamazsınız. Ayarı iyi tutturmak lazım.

Ben bununla uğraşmaktansa daha önce örneğini sizlerle paylaştığım gibi, 1.90 A0 baruta 36 gr 4 numara yaparım kafam rahat olur ve hiç tereddüt etmeden ördeğe tahtalıya atarım. Dikkat ederseniz, yaptığım dolum çalışmalarında genelde 36 gr ve üstünü tercih ediyorum çünkü extrem şartlarda beni kurtaran bunlar oluyor. 24-32 gr arasını doldurmaya uğraşmama gerek yok çünkü piyasadaki hazır dolular zaten normal şartlarda işimizi görüyor.

Sezonda, sahil kenarında çektiğim kısa bir video vardı onu youtubeye yükleyip burada paylaşırım nasıl bir havada ördek avı yaptığımı görmeniz açısından  ^-^ ağır dolu merakım boşuna değil...

• Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

The following users thanked this post: Mustafa EMEK, Ramazan ÖZ

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
« Yanıtla #29 : 14 Mayıs 2017, 19:13:56 »
Hava sıcaklığı eksi değerlerde, tipi şeklinde kar yağışı var ve rüzgar 35-40 km esiyor.. :) bu havada ördek geçişinde nasipte varsa ördek vurmaya çalışıyoruz..
Hava biraz sakinleyince ancak çekebildiğim bu videoyu..
Şimdi durum böyle olunca,birisi ben ördek avında 28-30 gr kullanıyorum dediği zaman bana tuhaf geliyor. Ya ben bir şeyleri yanlış yapıyorum, ya da bunu diyenler güllük gülistanlık av yapıyor  ???

Ben bu havada kendi doldurduğum 36-42 gr arası fişeklerimle önleme hatası olmadığı müddetçe sonuca ulaşabiliyorum.
Herkesin av tarzı farklıdır ve, ne olursa olsun tercihlere herzaman saygı duyarım...

• Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

The following users thanked this post: Mustafa EMEK, Ramazan ÖZ

Çevrimdışı Mustafa EMEK

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #30 : 14 Mayıs 2017, 19:57:36 »
Tabiki burda herkezin avlandığı şartlar ve iklim farklı mesala antalya dan mersin den yazan arkadaşımız ben her ava 28 7 no kullanırım üzerine tanımam diyebiliyor şimdi gelde sen bu ayaz da kullan hadi veya ocak ayında ankara da yeri geliyor -15 -20 yi görüyoruz 34 gr fişeğin beni kesmediği anlar oluyor nadirde olsa....
1984 - Ankara

Çevrimdışı Oğuz ÇİLOĞLU

• *
« Yanıtla #31 : 14 Mayıs 2017, 20:01:51 »
Esselamu aleyküm
Bu hafta sonu bir iki atış yapma şansim oldu inekler ortalığı basana kadar
Mesafe 60 metre
fişek Mirrage 32 gr no6 power tapa
Hedef karton 70x50 cm
İsabet 61 saçma
Tüfek Sarsılmaz magıc
Şok no1
Bu mesafeyi bir arkadaşımin ricası uzerine denedim bu no sacma ile o mesafede ördeğin düşüp düşmemesi ayrı bir olay ama fişek gayet hizlı

Aynı fisek aynı tüfek ve şok ile 50 metre mesafeden 50x35 cm kağıda yapılan atısta ise kağıdın tamamına 53 saçma 32 cm daire içine ise 26 saçma isabet etti

upload pictures

• sarsılmaz concorde lx sarsılmaz force
1971 - İstanbul

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #32 : 14 Mayıs 2017, 21:04:24 »
Değerli Arkadaşlar
Yorumlarınızı okudum.Her arkadaşın kendine göre tecrübesi var elbet.
Hepsine saygı duyuyorum.Bende naçizane bir iki kelam edeyim.
1- Saçma gramajı ne kadar artarsa  saçma grupmanı da  o kadar dağılıyor.
2 -24 gr 4 no fişek 100 ad saçma içermekte.Ve bu düşük gramajın avantajı olan daha yoğun grupmanı kullanmak istedim.
3-Genelde 40 m yi geçmeyen mesafelerde kullanacağım için 24 g 4 no saçmanın bu mesafede ördeği düşürebilecek grupman ve enerjiye fazlasıyla yeteceğini düşünüyorum.
Benim avlandığım ve sabah beki yaptığım yer deniz kenarlarından daha içeri bölgelerde.
Kısacası alacakaranlıkta 30 m mesafeden daha az yükseltiye atıyorum.
Bu mesafe sahil ve denize yakın yerlerde 50 ile 200 m yüksekliğe kadar çıkabiliyor.
Çok fırtınalı havalarda zaten ördek yüksekten uçamıyor.Mecburen alçak uçmak durumunda kalıyor.
Bu mesafe 20 m bile altına düşebiliyor.
Hal böyle olunca 6 yada 7 no ile bile vuruşlar yapılabiliyor.Deniz kıyısında sahil kenarına gelen ördek   zaten yükseliyor.
Hayvan  saçma yiyeceği yeri biliyor.Sabah ve akşam beklerinde ördek denizden her zaman  yüksek çıkıyor.
Tabi bu yazdıklarım bizim bölgemizde bu şekilde.Her merada aynı olması beklenemez.
Bu kriterlerde 24 g 4 no fişeğin bile fazlasıyla yeteceğini düşünüyorum.
24 g 4 no : 99 ad
30  g 4 no: 124 ad
34   g 4 no: 139ad

Uygun bir zamanda aynı barut hakkıyla doldurulmuş yukarıdaki fişekleri test edeceğim.
  Nasip olursa sonuçlarıda paylaşırım.
« Son Düzenleme: 14 Mayıs 2017, 21:06:42 Gönderen: Suat ÇALIŞKAN »
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

The following users thanked this post: İlhan GÜNEN, Emrah AKDENİZ, Mustafa EMEK, Oğuz ÇİLOĞLU

Çevrimdışı Oğuz ÇİLOĞLU

• *
« Yanıtla #33 : 14 Mayıs 2017, 21:15:37 »
Değerli Arkadaşlar
Yorumlarınızı okudum.Her arkadaşın kendine göre tecrübesi var elbet.
Hepsine saygı duyuyorum.Bende naçizane bir iki kelam edeyim.
1- Saçma gramajı ne kadar artarsa  saçma grupmanı da  o kadar dağılıyor.
2 -24 gr 4 no fişek 100 ad saçma içermekte.Ve bu düşük gramajın avantajı olan daha yoğun grupmanı kullanmak istedim.
3-Genelde 40 m yi geçmeyen mesafelerde kullanacağım için 24 g 4 no saçmanın bu mesafede ördeği düşürebilecek grupman ve enerjiye fazlasıyla yeteceğini düşünüyorum.
Benim avlandığım ve sabah beki yaptığım yer deniz kenarlarından daha içeri bölgelerde.
Kısacası alacakaranlıkta 30 m mesafeden daha az yükseltiye atıyorum.
Bu mesafe sahil ve denize yakın yerlerde 50 ile 200 m yüksekliğe kadar çıkabiliyor.
Çok fırtınalı havalarda zaten ördek yüksekten uçamıyor.Mecburen alçak uçmak durumunda kalıyor.
Bu mesafe 20 m bile altına düşebiliyor.
Hal böyle olunca 6 yada 7 no ile bile vuruşlar yapılabiliyor.Deniz kıyısında sahil kenarına gelen ördek   zaten yükseliyor.
Hayvan  saçma yiyeceği yeri biliyor.Sabah ve akşam beklerinde ördek denizden her zaman  yüksek çıkıyor.
Tabi bu yazdıklarım bizim bölgemizde bu şekilde.Her merada aynı olması beklenemez.
Bu kriterlerde 24 g 4 no fişeğin bile fazlasıyla yeteceğini düşünüyorum.
24 g 4 no : 99 ad
30  g 4 no: 124 ad
34   g 4 no: 139ad

Uygun bir zamanda aynı barut hakkıyla doldurulmuş yukarıdaki fişekleri test edeceğim.
  Nasip olursa sonuçlarıda paylaşırım.
24 gr no4 keşke standart  fisek olsa daha denk gelmedim ama özellikle 28 gr no 6 fişeği kullanmayı çok isterdim yok ama
32 gr fiseklerde bayağı iyi yukarısını sevmiyorum zaten gereksiz
1971 - İstanbul

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #34 : 14 Mayıs 2017, 21:30:50 »
24 gr no4 keşke standart  fisek olsa daha denk gelmedim ama özellikle 28 gr no 6 fişeği kullanmayı çok isterdim yok ama
32 gr fiseklerde bayağı iyi yukarısını sevmiyorum zaten gereksiz
Oğuz bey 28 g 5 no Meca fişek kullanmıştım.
Aynı markanın 6 numarasıda mevcut.Bilginize.
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
« Yanıtla #35 : 14 Mayıs 2017, 22:32:42 »
Buradan şu sonuç çıkıyor, herkes ava gittiği iklim şartları, avladığı tür ve avlanma tarzına göre fişek belirler :) Yiğit - yoğurt meselesi...
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

The following users thanked this post: Suat ÇALIŞKAN, Mustafa EMEK

Çevrimdışı Oğuz ÇİLOĞLU

• *
« Yanıtla #36 : 14 Mayıs 2017, 22:52:49 »
Suat bey meca nin 30 gr mı var şimdilik buralarda bior no 9 dehset bir çulluk fiseği kalın saçması 34 gr var ama gelir dediler bu sene çullukta meca ve sb vega kullanicam ikiside mükemmel
Ördekte ise sb vega kalin sacma gelirse alıp bir denicem olmazsa mirrage ye devam
1971 - İstanbul