Bayide tezgah altını biraz karıştırdım, bazı fişeklerden deneme yapmak ve incelemek için numuneler aldım..
İçlerinden bazıları ilk defa elime geçti. Onların malzeme incelemesini yapıp diğerleri hakkında da, kısaca bilgi vermeye çalışacağım.
Grupman testlerini fırsat bulunca yaparım ama yine de herkesin tüfeğinde ortaya çıkacak sonuçlar farklı olacaktır, benim tüfeğimin grupmanı sizin için ölçü olmaz, ama en azından malzemelerine baktığımızda bize, fişeklerin nasıl oldukları hakkında az çok fikir verecektir..
Fotoğraftaki fişekleri soldan sağa doğru inceleyelim;
***S&B vega 34 gr modelini malzeme incelemesi şeklinde daha önce paylaşmıştım, kaliteli güzel bir fişek
(
http://avlakforum.com/frm/index.php?topic=189354.0)
***Yaf şeffaf yeşil kovan aquila barutlu ve cheddite drago tapalı fişek, yafın en iyi serilerindendir, bulursanız alın, 0 derece havaya kadar güzel iş yapar, saçması düzgündür, barut haddi iyidir.
***Rc 34 gr zaten hepimizin bildiği fişek. F2 barutlu, saçması yumuşak ve güzel bir model. Av performansı Bp f2 ile eş değer.
***Yaf keçe tapa 30 gr, Aquila barutlu, tapa çapı 18.80 saçmalar yumuşak, çulluk avlarımda keyifle kullanmıştım..
***Yaf süper trap kırmızı kovan, çok güzel bir fişek. Keyfi atışlarda epey kullandım, düzgün saçması ve 1.30 barutuyla yorulmadan keyifli atışlar yapabilirsiniz. Dengeli ve yumuşak bir fişektir bazı kinetik otomatikler çalıştırmayabilir.
***Yaf 33 gr bior tapa, sarı kovanlı olanlar orjinal cheddite kovanı, biraz eski bir model, aquila barut ve 18.60 çap cheddite bior tapası var, aynı tapa rc titano fişekte de mevcut. avda pek denemedim ama malzemeye bakarak kötü değil, parlama avında ve akşam bekinde iş yapar.
***Rc1 trap fişeğini daha önce hiç kullanmadım. Bu fişeği ve de özellikle 28 gr 7,5 modelini çok övüyorlar, üveyik avında harika işler yaptığını duydum. Malzemesini inceleyelim..
Barut büyük ihtimalle lovsonic cinsi ve 1.2 gr, tapası 18.70 mm çapında, saçmalar gayet düzgün ve 2.50 mm (7 numara)
***Cheddite jk6 36 gr modelini de daha önce paylaşmıştım, şuan ithalatı yok, 1.90 gr jk6 barut ve kaliteli saçmalarıyla harika bir fişekti.. keşke şimdi olsa da alsak
***S&B skeet fişeği dengeli ve güzel bir model. 25 metre civarı 1 tane tahtalı vurmuştum
Onun haricinde biraz bıldırcına biraz da oraya buraya atarak eldekileri bitirdim. Kırma tüfeklerde bıldırcın avı için iyi bir seçenek.
Sellier bellot golden pheasant (sülün) fişeğini ilk defa gördüm. Fişek 28 gr ve keçe tapa. Kovan 67,5 mm. Tapanın altında kalın bir karton kapak var.
Keçe tapa çapı 18.80 mm, saçmalar 2,55 mm çaplarında ve düzgün. Barut ince çubuk şeklinde ve 1.8 gr
Bu fişek galiba parlama avları için yapılmış. 28 gr saçmaya göre barut haddi epey yüksek.
***NobelSport 50 gr 2 no magnum fişek. Bunu da daha önce hiç kullanmadım. Malzeme kalitesi iyi. Özellikle, saçmalar sanki özenle seçilmiş gibi parlak pürüssüz ve çok düzgün. Tapası sanırım nobelsport firmasına özgü. 18.55 mm çapı var. Barut 2.1 gr tecna. Daha önce incelediğim Rc magnum fişekte 1.9 tecna vardı. Nobelsport, barutta biraz daha cömert davranmış
***Yaf 40 gr fişekten epeyce bahsettim
2 türü var, birinde yeşil bir barut var (206v benzeri) saçmaları yamuk ve kötü.. O seriden uzak durun. Bir de aquila L türüne benzeyen koyu mor barutlu olan var, haznesi derin cheddite drago tapası mevcut, saçmalar düzgündür. o fişek gayet güzel. kendisinden beklenen performansı fazlasıyla verir.
***Bornaghi deluxe 34 gr, güzel bir fişek. daha önce paylaşmıştım.. 1.70 gr A1 barut, cheddite drago tapa ve düzgün saçmalarıyla yafın avrupai versyonu. Hava şartları extrem seviyeye çıkmadan, her tür avda randıman verebiliyor.. namlu çapı farketmeksizin grupmanı da gayet güzel..
***Yaf süperskeet fişeği, trap ile aynı malzemeye sahip. kırma tüfeklerde bıldırcın avı için fiyat/fayda açısından güzel bir tercih olur
***Aquila fişeklerin ülkemizde doldurulduğunu duymuştum. barut ve tapa açısından yaf ile aynı malzemelere sahip. 34 gr 5 numarası ile 1 tane ördek vurmuşluğum var. başka da hiç kullanmadım.. elimdeki numuneler 32 gr 8 numara.. üveyik bulursam denerim
***Bp 33 gr big game 0/11 numara yani 9 lu şevrotin. Kovan boyu 67 mm mika kapak düz kıvırma.barut f2. şevrotinler pek ilgimi çekmediği için fişeği kesme gereği duymadım..
***Yafın sarı kovanlı eski model 36 gr fişeklerini merak ederdim. Elimde 0 numarası mecvut. Barut mor renkte, aquila L nin koyusu ve 1.70 gr. Aynı barut yukarıda bahsettiğim 40 gr fişeklerinde de var. Tapası yine 40 gr fişeğindeki gibi derin hazneli drago model, 37.00 mm uzunluğunda ve 18.45 mm çapında. Saçmalar 4.50 mm mat renkli ve düzgünler.
***Diğer iki model de yafın klasik fişekleri. Yalnız en sağdaki sarı kovan 28 gr modeli beğeniyorum. Sarı kovan power tapa aquila barutlu 28 gr yaf bulursanız alın derim. Özellikle kırma tüfeklerde müthiş keyifli oluyor. kaliteli bir fişektir üzerine düşeni layıkıyla yapar.
7 numarasıyla güzel mesafeden 2 üveyik, 1 karga 3 de çulluk vurdum sonuçlar gayet güzeldi.
Bayide bügün biraz lafladık son durumlarla ilgili, fişek konusunda işler epey zorlaştı diyor, üreticinin dağıtımı, bayinin fişek alması avcının fişeğe ulaşması gitgide zorlaşır dedi. Zaten sevilen bir camia değiliz, üzerimizdeki baskı gitgide artıyor, Allah bu işlerin sonunu hayırlı eylesin ne diyelim..
Herkese rast gele..