Gönderen Konu: Kut Bayramı ve sonrası  (Okunma sayısı 1023 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Murat DİNGİZ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1036
  • Thanked: 919 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Kut Bayramı ve sonrası
« : 29 Nisan 2017, 22:13:01 »
Bu gün bir tv kanadında Kutul Amare zaferiyle ilgili program vardı biraz dinledim ama bilinçli olarak okadar yanlış bilgiler veriliyor ki, sanki bu bayramı cumhuriyetin ilk yıllarındaki yöneticiler kaldırmış gibi bilgiler sunuluyordu.Bende sizlerle kut zaferi ve sonrasını paylaşmak istedim

29 Nisan 1916 tarihinde Osmanlı Ordusunun Irak’ın Kut bölgesinde İngilizlere karşı kazandığı büyük bir zaferidir. Kutul Amare’de 13 bin 300 İngiliz askeri ile 13 general 481 subay esir alınmış ve 40 bini aşkın İngiliz askeri öldürülmüştür.

Osmanlı Ordusunun Birinci Dünya Savaşı’nda çarpıştığı cephelerden biri, İngilizlere karşı oluşturulan Irak cephesidir. Osmanlı dönemi kaynaklarında Irak-ı Arap olarak adlandırılan bölge, Dicle, Fırat havzasında tarihteki Mezopotamya’yı (Verimli Hilal) içine alır ve Basra Körfezi’ne kadar uzanır.

Irak petrollerini ele geçirmeyi amaçlayan İngilizler, 6 Kasım 1914 tarihinde Basra Körfezinden Şattülarap ağzındaki Fav mevkiine asker çıkararak saldırıya geçmişler, ilerleyen aylarda bu saldırılarını kuzeye doğru genişletmişlerdir. İngilizler, 3 Haziran 1915 tarihinde Kut’ül-Ammare’yi, Temmuz ayı sonlarına doğru da Nasıriye’yi işgal etmişlerdir. 23 Kasım 1915’de ileri harekata geçen Türk birlikleri, General Townshend komutasındaki İngiliz ordusunu geri püskürterek Kut-ül Ammare’de çember içerisine almayı başarmışlardır. Kut’ül-Ammare’yi bir kale gibi savunan General Townshend, 29 Nisan 1916 tarihinde teslim olmak zorunda kalmıştır. Türkler, Kut’ül-Ammare’de İngilizlerden başta Tümen Komutanı General Townshend olmak üzere toplam 13 general, 481 subay ve 13.300 askeri esir almışlardır.

Tarihe Kut ül Amare zaferi olarak geçen savaşlar sırasında İngilizler 40 bin kayıp ve esir verirken Türk birlikleri ise 25 bin askerini kaybetti. Kut ül Amare savaşı sırasında Türk birlikleri sınırlı sayıda uçakla önemli görevler yaptı. Keşif görevleri yapan Türk uçakları bir taraftan da düşman hedeflerini bombardıman etti. 26 Nisan 1916’da Kut ül Amare’deki İngiliz kuvvetlerine erzak yardımına çalışan bir İngiliz uçağı da Türk avcı uçağı tarafından düşürüldü.

Ancak kazanılan bu tarihi zafere rağmen savaşın genelinde mağlup olan Türk ordusu, takviye edilen İngilizlerin bölgeyi Şubat 1917’de işgal etmesine engel olamadı. Irak’ın güneyine 1914 sonlarında çıkarma yapan İngilizler, ancak Mart 1917’de Bağdat’a ulaşarak kenti işgal etti.

Kut’ül-Ammare Zaferi, Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Ordusu’nun zor şartlar ve imkansızlıklar içerisinde, Çanakkale’den sonra kazandığı ve bir İngiliz tümeninin bütün personeli ile birlikte esir alındığı eşsiz bir zaferdir. Halil Paşa, Kut’ül-Ammare zaferinden sonra 6’ncı Ordu’ya yayınladığı mesajında şöyle demiştir:

“Arslanlar!

Bütün Türklere şeref ve şan, İngilizlere kara meydan olan şu kızgın toprağın güneşli semasında şehitlerimizin ruhları sevinçle gülerek uçarken, ben de hepinizin pak alınlarından öperek cümlenizi tebrik ediyorum.

Ordum gerek Kut karşısında ve gerekse Kut’u kurtarmaya gelen ordular karşısında 350 subay ve 10.000 erini şehit vermiştir. Fakat buna karşılık bugün Kut’ta 13 general, 481 subay ve 13.300 er teslim alıyorum. Bu teslim aldığımız orduyu kurtarmaya gelen İngiliz kuvvetleri de 30.000 zayiat vererek geri dönmüşlerdir.

Şu iki farka bakılınca, cihanı hayretlere düşürecek kadar büyük bir fark görülür. Tarih bu olayı yazmak için kelime bulmakta müşkülata uğrayacaktır.

İşte Türk sebatının İngiliz inadını kırdığı birinci zaferi Çanakkale’de, ikinci zaferi burada görüyoruz.”

Avustralyalı araştırmacı Dr. Gaston Bodart tarafından Kut’ül-Ammare Zaferi, “İngiliz prestijinin Birinci Dünya Savaşı’nda yediği en büyük darbe olarak yorumlanmaktadır.”

Halil Paşa, Kut’ül-Ammare’nin teslim alındığı gün orduya bir tebrik mesajı yayımlamış ve bu günün “Kut Bayramı” olarak kutlanmasını istemiştir.


NATO'YA GİRİNCE ZAFER UNUTTURULDU
Kut-ül Amare Zaferi, Türkiye'de 1952 yılına kadar Kut Bayramı olarak kutlanmaya devam etti. Ancak Türkiye'nin NATO'ya üye olmasının ardından İngilizler, bayramın kaldırılması için baskı yaptılar. Baskılar üzerine de Türkiye, bayram kutlamasına son verdi. İngilizlerin baskısı o kadar yoğundu ki Kut-ül Amare zaferi ve Kut Bayramı'na yönelik tarihi bilgiler, okullardaki tarih kitaplarından bile silindi. Unutturulmak istendi.
  • fabarm l4s
Murat DİNGİZ
1983 MALATYA/Darende
 
The following users thanked this post: M.Kemal ATEŞSAL, İbrahim YILDIRIM, Erol KABA, M.Faruk ARIKAN, Doğan ATEŞ

Çevrimdışı Hüseyin İŞCEN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1985
  • Thanked: 1909 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Kut Bayramı ve sonrası
« Yanıtla #1 : 29 Nisan 2017, 22:54:35 »
Paylaşım için teşekkürler bende bugün a haberdi galiba orda izledim resmi tatil olarak kutlanan kut zaferi ingiliz baskısı ile o devrin karanlık güçleri tarafından  resmi bayramdan çıkarılıyor hatta Irak'ta savaşta sıkışan İngilizler aylarca  direniyorlar  açlıktan atları kesip yiyorlar sonunda  para teklif edip serbest bırakın diyorlar  esir kalmamak için para kabul edilmiyor  ve esır düşüyorlar   hiçbirine zarar verilmeden  ülkelerine  gönderiliyorlar  aynı durumda  bizden kimse sağ birakilmazdi
  • huğlu kooperatif 12 calibre 76 namlu süperpoze
  • Üzümlü kooperatif 16 calibre 71 namlu çifte
  • Akdaş ah 212 w hybrit 71namlu yarıotomatık
Gerçek avcı doğayı  koruyan nefsini dizginleyebilendir.

1986 sivas
 
The following users thanked this post: Murat DİNGİZ

Çevrimdışı Fazlı MORAL

  • *
  • İleti: 368
  • Thanked: 318 times
Ynt: Kut Bayramı ve sonrası
« Yanıtla #2 : 30 Nisan 2017, 20:17:56 »
Bazı güçlerin bu zaferin hatırlanması dan hâlâ çok rahatsız olduğunu görüyoruz. Bunların kim olduklarını da millet olarak görmemiz bilmemiz gerekir tabiki. Kaldıran, unutturan kim ise hatırlanması dan rahatsız olan da onlar... Bu bayram geçen yıl itibari ile devlet erkanı tarafından da kutlanmaya başlandı. Tabii yıllardan sonra. Buna da  şükür
  • huğlu 401A
  • huğlu renova kinetik sistem
  • sarsılmaz concort sport 66 namlu
  • kurzaar
Fazlı MORAL
1973  terme samsun ikamet menemen izmir
Cümleler doğrudur sen doğru isen
Doğruluk bulunmaz sen eğri isen.
 
The following users thanked this post: Murat DİNGİZ