Gönderen Konu: KESME SAÇMA YAPIMI (Ölmeyen Avlar İçin)  (Okunma sayısı 9614 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İbrahim YILDIRIM

• *
  • Avcılık Bir Spor değil, Atıcılık Bir Spordur ...
KESME SAÇMA YAPIMI (Ölmeyen Avlar İçin)
« : 24 Nisan 2017, 11:58:01 »
Arkadaşlar pazar günü şavrotin kurşunlarla yine kesme saçma yaptım bunları yiyen tavşan 2 adım öte giderse avı bırakırım :D bu saçmaları alan ördeğin 2. kanadı çırptığına rastlamadım :D  dünkü tipi ve lodos nedeniyle herhangi bir atış yapamadım daha doğrusu dışarda birşey yapmak olanaksızdı inş. daha sonra.
Chitted marka eski şavrotinlerim vardı fişeği hiç bozmadan kurşunlarını çıkarıp düz bir zeminde çekiçle eziyorum daha sonra kerpeten kullanarak değişik çaplarda bölüyorum bu şavrotinlerden .1,70 barut çıkıyor epey güzel oluyor . Ben baruttan fazla anlamam resimdede var adı nedir bilmiyorum. Armusa ,chitdet,meca, yaf speef barutları kullanıyorum birçok sefer değişik renklerde barutlar çıkıyor. Resimdeki barut me.ca marka  fişekten çıktı onunla tek kurşun doldurdum 2.30 barut olması lazım.Ölçek 2.00 olarak doluyor  kurşun 27 gr . Bununla uzak mesafeye öyle zevk atışı yapacağım.
Kurşunla biraz oynadım otomatikle attığım için namlusu ful dozu yüksek kurşunu biraz hafifletiyorum.

Boş duruken silahlarımı bir güzel sildim yağladım krup marka çiftem var kromsuz bu kesme saçmaları ona sürecem çok tatlı saçma sürümü var hedef çubuğu çukur değildir o yüzden harika bir hedef sunuyor.Babam seneler önce özellikle bunu seçmiş .modelini bilmiyorum 65'lerin tüfeği olsa gerek resimlerinide paylaşıyorum.

SANIRIM BU SİLAH 1300 BARDA DENENMİŞLİĞİ GÖSTERİYOR

Krupp markada 3 halka oluşu ilkleri gösterdiği söyleniyor daha sonra 4-5 halka ortaklıklar çoğalmış

Şuanda kullanıdğım ingiliz dipçikli ful şoklu otomatiğide paylaşıyorum , ingiliz dipçik hayranı olan veya bu tür silah almak isteyen görselden bilgi sahibi olabilir. Bana göre çok güzel atış kolaylığı sağlıyor kabza kısmı ince ve avuç içime göredir kavrama esnasında ele gelişi harika diyebilirim.
Biri kara yılan diğeri siyah inci .
Bitirim İkililer :)

• SİYAH İNCİ- 4+1 71 cm SABİT FULL ŞOK
  • KRUPP SAUER AYA 71 cm ÇİFT KIRMA 3/1
1986 "SÜRDÜRÜLEBİLİR TAVŞAN VE KEKLİK AVI İÇİN AVA AVCI GİTSİN KÖPEĞE HAYIR"

The following users thanked this post: Atagan YILDIZ, Selim UYGUN

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
Ynt: KESME SAÇMA YAPIMI (Ölmeyen Avlar İçin)
« Yanıtla #1 : 24 Nisan 2017, 13:16:25 »
Kesme saçma av üzerinde epey etkili olur, tahribi fazla olacaktır mutlaka.. Grupmanı bozmazsa tabi :)
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

The following users thanked this post: İbrahim YILDIRIM, Selim UYGUN

• *
« Yanıtla #2 : 24 Nisan 2017, 13:41:06 »
Kesme saçma av üzerinde epey etkili olur, tahribi fazla olacaktır mutlaka.. Grupmanı bozmazsa tabi :)
Böylesi irilemeyi uzağa sıkmam genelde tavşan yakın kalkıyor 25/30 metre civarı bu saçmadan 1-2 tane alsın yeterli hemen kitleniyor. Bu kesmeleri epey iriledim daha sonra biraz küçüklü yaparak 36 mt. grupman denemesi yapabilirim daha bir detaylı sunum olacaktır. Bu arada barutu bilemedim bir bilgin varmı

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
« Yanıtla #3 : 24 Nisan 2017, 13:52:24 »
Barutlar net görünmüyor. Meca csb barut kullanır yaf arada değiştiriyor ama genelde aquila barut kullanır.
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

The following users thanked this post: İbrahim YILDIRIM

• *
« Yanıtla #4 : 24 Nisan 2017, 14:05:51 »
Barutlar net görünmüyor. Meca csb barut kullanır yaf arada değiştiriyor ama genelde aquila barut kullanır.
Şu fotodaki tecna olsa gerek buna epey benziyordu . Kesmeleri bidondan kestiğim plastikle sıkıştırıyorum bu fişekler epey sert patlıyor şavrotinler 34 gr yalnız patlama sıkıştırmama görede değişiyor. Önceleri karton yapıyordum dökme yaptı sıkışmadan olduğunu çözünce sert bidon gövdesi kullanıyorum daha iyi gidiyorlar.

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
« Yanıtla #5 : 24 Nisan 2017, 14:08:32 »
Meca ve Yaf tecna barut kullanmaz :) bir ara sterling 40 veya 50 gr fişeklerde tecna vardı galiba. şimdilerde bps kullanıyor o da çek yapımı explosia tecna barut.
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

• *
« Yanıtla #6 : 24 Nisan 2017, 14:26:15 »
Meca ve Yaf tecna barut kullanmaz :) bir ara sterling 40 veya 50 gr fişeklerde tecna vardı galiba. şimdilerde bps kullanıyor o da çek yapımı explosia tecna barut.

Bu barut kafama takıldı o fişekleri geri açıp bakmam lazım :) sağolasın

Çevrimdışı Selim UYGUN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #7 : 24 Nisan 2017, 15:06:03 »
İbrahim bey hiç böyle şeyler denemedim aklıma gelmedi  onun için Emrah beye katılmakla beraber emin olmadan bir kaç yorum yapayım ama keşik kurşun saçma aşırı dağılım savurma yapmazsa iyi olabilir . daha fazla taribat yapa bilir belki avda bilmiyorum. kurşun işe gelirsek pek şık görütüsü olmamış yontulmuş kurşunun yakından bilemem ama uzakta sapma yapma olasığı yüksek şekli ergonomisi bozulmuş barutları tanımadan barut ölçülerini bilmeden ölçmeden tartmadan bu işlerler uğraşma  özellikl yarı otomatik tüfeklerde hasar yapbilir size bir şey olmasa bile tüfeğe olma ihtimali yüksek  namlu yu sürekli konrol edin hazır fişek dahi olsa içinde en ufak parça kalması tapa vb gibi şişmesine patlamasına neden olabilir.benden söylemesi  :D :D :D :D :D
« Son Düzenleme: 24 Nisan 2017, 16:14:42 Gönderen: Selim UYGUN »

The following users thanked this post: İbrahim YILDIRIM, Hakan ATASOY

• *
« Yanıtla #8 : 24 Nisan 2017, 15:40:27 »
İbrahim bey hiç böyle şeyler denemedim aklıma gelmedi  onun için Emrah beye katılmakla beraber emin olmadan bir kaç yorum yapayım ama keşik kurşun saçma aşırı dağılım savurma yapmazsa iyi olabilir . daha fazla taribat yapa bilir belki avda bilmiyorumkurşun işe gelirsek pek şık görütüsü olmamış yontulmuş kurşunun yakından bilemem ama uzakta sapma yapma olasığı yüksek sekli ergonomisi bozulmuş barutları tanımadan barut ölçülerini bilmeden ölçmeden tartmadan bu işlerler uğraşma  ozellikl yarı otomatik tüfeklerde hasar yapa bilir size bir şey olmasa bile namlu yu sürekli konrol edin hazır fişek dahi olsa içinde en ufak parça kalması şişmesine patlamasına neden olabilir.benden söylemesi
Selim bey kesme saçmalar normal mesafelerde hep fitil takıyor fena derece tahribat yaptığına şahit oldum.
Kurşunu bıçakla sıyırınca biraz bozuldu yalnız çevresine zımpara atınca düzeliyor ön tarafını düzelttiğim kadar alt etekleri inceltmemeyede gayret ediyorum ayrıca bu merminin zımpara edilmemiş hali
Elimde 8-10 kadar şavrotin var bir dahaki sefere daha zarif işçilik ile dolum yapılacak deneme fırsatını bulursam daha hoş olacaktır. Barut cinsleri arasında tam bilgiye sahip olmadığım için normal fişeklerin barutlarıyla uğraşıyorum arıyaca kullandığım çiftede resimdede var namlu altında 1300 mos yazıyor bu silah bu basınçla test edilmiş gibi duruyor normal kullandığımız veya benim dolular bu basınca ulaşamaz.
Bu otomatiğe güvencim sonsuz ve ayrıca saçma yiyen biri olarak :) Tedbir konusu uyarılarınızı dikkate alıyorum yorum için tşk.

The following users thanked this post: Selim UYGUN

Çevrimdışı Selim UYGUN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #9 : 24 Nisan 2017, 16:14:22 »
Selim bey kesme saçmalar normal mesafelerde hep fitil takıyor fena derece tahribat yaptığına şahit oldum.
Kurşunu bıçakla sıyırınca biraz bozuldu yalnız çevresine zımpara atınca düzeliyor ön tarafını düzelttiğim kadar alt etekleri inceltmemeyede gayret ediyorum ayrıca bu merminin zımpara edilmemiş hali
Elimde 8-10 kadar şavrotin var bir dahaki sefere daha zarif işçilik ile dolum yapılacak deneme fırsatını bulursam daha hoş olacaktır. Barut cinsleri arasında tam bilgiye sahip olmadığım için normal fişeklerin barutlarıyla uğraşıyorum arıyaca kullandığım çiftede resimdede var namlu altında 1300 mos yazıyor bu silah bu basınçla test edilmiş gibi duruyor normal kullandığımız veya benim dolular bu basınca ulaşamaz.
Bu otomatiğe güvencim sonsuz ve ayrıca saçma yiyen biri olarak :) Tedbir konusu uyarılarınızı dikkate alıyorum yorum için tşk.
tamam bazı şeyler mantıklı gibi size gelebilir denemdiği bir şey  bir kesin yorum zor yalnız  fişeklerdeki mecud fişeklerdeki barutu aynı karışılık kurşun yük ağırlığı ile  aynı kullanıyorsan . sorun olmaz saçma yemek demek yemek gibi yutmaksa kurşun ağır toksid maddedir zehirler . vücuda zarar verir karaciyerde depolanır vucud atamaz böbrekler, karaciyer ,safra kesisi ağır hasar görür  alzaimer tetikler kısırlık yapar vsvsvs  insana çok zararı vardır saçma yemeyin yutmayın aman sen bize lazımsın daha  :D :D :D :D uyarıları dikkate aldığın için çok sevindim sonuçta kul yapısı tehlikeli işler bunlar  :D :D :D :D
« Son Düzenleme: 25 Nisan 2017, 06:25:17 Gönderen: Selim UYGUN »

• *
« Yanıtla #10 : 24 Nisan 2017, 16:41:54 »
tamam bazı şeyler mantıklı yalnız  fişeklerdeki mecud barutu karışık kurşun yük ağırlığı ile  aynı kullanıyorsan . sorun olmaz saçma yemek demek yemek gibi yutmaksa kurşun ağır toksid maddedir zehirler . vücuda zarar verir karaciyerde depolanır vucud atamaz böbrekler, karaciyer ,safra kesisi ağır hasar görür  alzaimer tetikler kısırlık yapar vsvsvs  insana çok zararı vardır saçma yemeyin yutmayın aman sen bize lazımsın daha  :D :D :D :D uyarıları dikkate aldığın için çok sevdim sonuçta kul yapısı tehlikeli işler bunlar  :D :D :D :D
:D Selim bey siz tehlike vs. saçma, kurşun,patlar ,çatlar derken aklıma av esnasında keklik yerine vurulduğum anlar geldi :D :D acısını unutmadığım gibi epey bir anısı kaldı " saçma yediğim" derken o maksatla söyledim . Bir fişeğin gramı arttıkça mesala 50 veya 66 gr gibi fişekler namlunun girdiği yükü düşünemiyorum bile. Bende ölçeklerle gramı hefiletip barutu artırıyorum klasik yöntem diyelim
namlular bu dolulara dayanıyor ise benim yaptığım fişekler normal olacaktır.
Bu kesmeler olsun 1.90 barutla patlıyor yada tek kurşun 2,10 bunu otomatikte düşündüğümde normal karşılıyorum. Siz tasalanmayın inş. ömür yeterse buralardayım
BU arada yediğim saçmalar yüzeysel kızarıklıklara maruz bıraktı :D bende büyük yangınlara sebeb oldu sofradan uzak tutuyorum :D  neler atlattık neler hepsi geldi geçti o yüzden avda bile tek takılır oldum . Kendime güveniyorumda milletin umursamazlığı beni yıldırdı namlular her yöne bakar oldu .

Çevrimdışı Selim UYGUN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #11 : 26 Nisan 2017, 13:49:40 »
İbrahim bey benim denediğim bazı kurşun modelleri bir kısmı bu kurşunlardan bazıları modifiye bazıları kendi dökümüm bazıları bazıları alma dahada çeşit bir bu kadardaha var ama dolum yaptığım kapalı olduğu için  gösteremiyorum belki bir fikir verebilir size  görseller

« Son Düzenleme: 27 Nisan 2017, 01:45:10 Gönderen: Selim UYGUN »

• *
« Yanıtla #12 : 26 Nisan 2017, 15:43:14 »
Selim bey maşallah hertürden kurşun var, üretim var, malzeme var barutlar hakeza avcı için servet yatıyor burda :) bu arada dikkatimi çekti kurşunların ucundaki şu girinti herhangi bir hız kesme veya mermiyi sapıtma gibi durumlar sergiledimi ?
Bu girintili kurşunları 100 mt gibi ne zaman atsam fena bir fısırtı sesi aldığım gibi hedefe sanki istikrarlı gitmiyor .Bu durum tüfeğin ful şok oluşundan olabilir desem emin değilim benim silahın sevdiği ucu sivri ağırlığın önde olduğu kurşunlar bu tip önü çukur olanların rüzgarın etkisi veya kendi etkisiyle hızından düşme yaptığını sanıyorum.
Ben bu dökme işiyle birkaç kez uğraştım boş kovan pirinci tam bir kalıp :) kapsülü çıkarıp ortasına metal parça sokuyorsun demir çubuk çivi vs. prinçlerin uzunlukları farklı farklı olduğu için değişik boyutlarda kurşun elde edilebiliyor kovan princide temiz malzeme olduğu için dümdüz kurşunlar çıkıyor yalnız
içe konulan malzeme güzel olacakki kurşun merkezi dengeli olsun. 32/34/36 gr gibi kurşunlar çıkıyor epey agır dozlu oluyor . Kurşundaki kenar yivleri sağlayamadığım için bıraktım normal kurşunlarla oynar oldum ama eğer çok fazla köy yaşantım olsa birçok şeyle uğraşırım atölye tarzı birçok çeşit malzeme var. 
Boş kovan prinçleri ile kurşun dökmeyi önerrim imkanınız fazlasıyla var namluya görede iyi çıkıyorlar ayrıca el becerisi ile üzeri çizilip yiv açılabilir tabi hepsi zaman faktörüne dokunuyor.
Ayrıca böylesi güzel malzemeler bende olsa doğru durmam yıldızlarla uğraşır dipçik elimde kalır :D sakıncalı bir durum :D
Görseller çok güzel paylaşım için çok teşekkür. İlerki zamanlarda yine değişik malzemeler sergileyecem inş.

Çevrimdışı Tevfik GÜN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #13 : 26 Nisan 2017, 16:06:58 »
Maşallah Selim Bey.
NSİ As barutu görünce biraz gülümsedim,bende baya bir zuber tek kurşun kesmiştim(zubere As barutla tek kurşun doldurma fikrini kim verdiyse yazık)
Lakin aşağıdaki resimde görülen 1(solengo) ve 2(rc nin eski seri kurşunu) rakamları yazılı olan kurşunları tapalarıyla birlikte  tekrar bulabilsem hazine bulmuş kadar mutlu olurdum.

1978 Eğirdir-Isparta

Çevrimdışı Selim UYGUN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #14 : 26 Nisan 2017, 16:15:39 »
evet teyfik bey size katılıyorum as barutla dolum lar yapan firmarı düşününce ........zaten deyiştirdiğim barut cinsleriden kalma rc ve solenge  bende otuzar kadar vardı sanırım son dolum yaptım tek  aradan örnek kalmış 2 adet eğer bulabilirsem bir yerde denk gelirse size de alırım tabii nasib olursa tabii artk bulumuyor zor biraz ama nasib  :D :D :D
« Son Düzenleme: 26 Nisan 2017, 19:07:30 Gönderen: Selim UYGUN »

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #15 : 26 Nisan 2017, 16:39:07 »
Ölmeyen avlar için kesme saçma  gerçekten ilginç bir metod.
Benim merak ettiğim hangi av hayvanları ölmüyor  ? Ya da hangi fişekle ölmüyor ?

• HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

The following users thanked this post: İbrahim YILDIRIM, Selim UYGUN, Bilal AYDIN

Çevrimdışı Emrah KÜÇÜK 34

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #16 : 26 Nisan 2017, 16:49:53 »
İbrahim bey kesme sacmayi görünce aklima geldi,öncelikle  Allah sağlık sıhhat versin hepimizinkine, dedem av anılarını anlatır hep bi heyecanla dinlerim eskiden fişeğin zor bulunduğu zamanlarda onlarda kesme saçma yaparmış tavsan için gerçekten etkili oluyordur orası malum. Şu şekilde yaparlarmış; kurşunu eritip, ortası bombeli bir tepsi veya kaba yeteri kadar döküp kurşun donduktan sonra çikarildiginda tabii ince bir halka simit halkası gibi çıkıyor bunu da yine çakiyla masanın üzerine koyup kıtır kıtır  doğrarlarmiş.hem sekil bozukluğu yok hem istediğiniz numarada saçma kesimi :) çakiyla kurşun yontmaktan daha kolay olabilir :) erinmesem bende yapacağım bir ara bu kesme işini denemek için :)
  • armsan phenoma carbon
  • huglu 401a
  • çifsan s.poze
1988 - TOKAT

Çevrimdışı Emrah KÜÇÜK 34

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #17 : 26 Nisan 2017, 17:10:45 »
Benim merak ettiğim hangi av hayvanları ölmüyor  ? Ya da hangi fişekle ölmüyor ?

Suat bey ölmeyen avlar için değilde fişek kıtlığından ortaya çıkmış birşey benim eskilerden dinlediğim kadarı ile.tabii yapılan saçmada kesilerek yapıldığı için köşeli ve nispeten keskin olduğundan yuvarlak saçmaya göre daha çok tahrip edeceği kesin. Tabi gurupmani ne olur onu bilmiyorum :)
  • armsan phenoma carbon
  • huglu 401a
  • çifsan s.poze
1988 - TOKAT

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #18 : 26 Nisan 2017, 18:22:05 »
Kıtlık zamanlarında kullanılması tabiki mantıklı.Ancak bu tarzdaki saçmalarında ben grupman falan yapabileceğine ihtimal vermiyorum.
Nereye gidebileceklerini bile kestirebilmek gerçekten zor.

Kısacası bu kadar fişek bolluğunda  böyle bir denemeye gerek var mı ? Onuda anlayamıyorum.

Ben yaralı düşen her avda ilk önce kendimi ,mesafeyi ve atıcılığımı sorgularım.
 Şayet tüfeğiniz size uygunsa en büyük etken atıcıdır.Önlemeyi yada mesafeyi ayarlayamamak en sık yapılan hatalardan.
Tüfek ve fişek bence en son bahane bulunacak nesneler diye düşünüyorum.

BİGA/1979

• *
« Yanıtla #19 : 26 Nisan 2017, 18:24:13 »
Suat hocam ölmeyen avlardan kastım mesala herkes değişik av anıları ile doludur mesala tavşana atarsın az biraz gider yıkılır veya saçma isabet etsede tüy atar gider bir çok uçar avında hayvan düşmez kaz inişi ile çakılır birde çaput gibi düştü deriz bazende deldi geçti gitti deriz vs. nice olaylar.
Bu kesme saçma öyle birşeyki boyutlarını görüyorsunuz fena bir tahribat yapıyor kartona falan sıkınca arka kısmından parçalayıcı bir etki ile çıktığı görülüyor kesme saçmadaki amaç "Tahribattır " ava girdiği bölgede fena etkiler yapıyor.
Şekilleri bozukta olsa bior veya power taparala görede farklı grupman alınıyor.
Sizin grupman konusu paylaşımlarınız var epey bir mücadelenizde var ama bu tür saçmalar yüzdeyi biraz düşürebilir yalnız Tahribat konusunda kafi gelecektir.
Ayrıca bu tahribatı kesme haricinde güçlendirebiliyorum 3/4 no saçmaları dökün bir zemine üzerine çekiçle vururak şekillerini bozun ve ava atın bir çok av üzerinde fitil takmayan fişek fitil takıyor.
Bu şekil fişekler 25/35 metre arası güzel etkiye sahiptir. Saf kurşun oldukları içinde tahribatları yüksektir imkanınız var ise denemenizi isterim. Ağ kurşunu eritmeniz biraz zahmetli olabilir Şavrotin 9 'lu 34 gr kurşunları ezerek parçalayıp basitçe deneyebilirsiniz 
Bu tür saçmalar ile grupman denemesi yapabilirsem mutlaka paylaşacağım

İbrahim bey kesme sacmayi görünce aklima geldi,öncelikle  Allah sağlık sıhhat versin hepimizinkine, dedem av anılarını anlatır hep bi heyecanla dinlerim eskiden fişeğin zor bulunduğu zamanlarda onlarda kesme saçma yaparmış tavsan için gerçekten etkili oluyordur orası malum. Şu şekilde yaparlarmış; kurşunu eritip, ortası bombeli bir tepsi veya kaba yeteri kadar döküp kurşun donduktan sonra çikarildiginda tabii ince bir halka simit halkası gibi çıkıyor bunu da yine çakiyla masanın üzerine koyup kıtır kıtır  doğrarlarmiş.hem sekil bozukluğu yok hem istediğiniz numarada saçma kesimi :) çakiyla kurşun yontmaktan daha kolay olabilir :) erinmesem bende yapacağım bir ara bu kesme işini denemek için :)
Allah uzun ömür versin .Bu tür fişekler hem tavşan hem diğerinde etkili yalnız uzak mesafede grupman yakalamak zorlaşıyor. Benim dedede aynı hesap kurşun eritirlermiş tenekeden bükme kanala döker daha sonra bıçakla kıt kıt doğrar bildiğimiz kevgir ile inşaat eldiveniyle sürermiş saçmalar kırıklı ezikli birşey olurmuş. Hepside imkansızlıkların ve av iç güdüsünün getirdiği heycandan olsa gerek yapılırmış . Dedem vefat etti önceleri epey anılarını dinledik horozlu tek kırmaların onlardaki anıları tükenmek bilmez .
Benimkisi biraz eğlence ve değişiklik ama güzelde oluyor . Eskileride yaad etmiş oluyorum

• *
« Yanıtla #20 : 26 Nisan 2017, 18:39:56 »
Kıtlık zamanlarında kullanılması tabiki mantıklı.Ancak bu tarzdaki saçmalarında ben grupman falan yapabileceğine ihtimal vermiyorum.
Nereye gidebileceklerini bile kestirebilmek gerçekten zor.

Kısacası bu kadar fişek bolluğunda  böyle bir denemeye gerek var mı ? Onuda anlayamıyorum.

Ben yaralı düşen her avda ilk önce kendimi ,mesafeyi ve atıcılığımı sorgularım.
 Şayet tüfeğiniz size uygunsa en büyük etken atıcıdır.Önlemeyi yada mesafeyi ayarlayamamak en sık yapılan hatalardan.
Tüfek ve fişek bence en son bahane bulunacak nesneler diye düşünüyorum.

Hocam biz avcıların işleri bazen pek tekin olmaz :) toplum içerisinde biryerde bir barut yaksalar herkes mum yandı sanır ama bir avcı barutu içine çekip kaç gramdı olduğunu sorgular :D  mevzu çok derindir
Grupman konusunda denemeler yapamadım daha önce hiç aklıma gelmedi tenekeye sıkar tahribata bakarım kartona sıkar tahribata bakarım uzak yakın kendimce uğraşırım.
Sizin imkanınız vardır grupman yapacağınada inanıyorum nereye sıkarsanız orayı parçalayacağına inanıyorum :) denemesini farklı farklı şoklar ile yapabilirsiniz
Söylediğiniz şekildede tüfek fişek av ve avcı arasında uzaklık yakınlık arasında çok değişik fartörler mevcuttur. Yalnız bu tür saçmalarda epey güzeldir avcılık insanı değişik dürtülere maruz bırakmaktatır.

The following users thanked this post: Suat ÇALIŞKAN, Selim UYGUN

Çevrimdışı Selim UYGUN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #21 : 26 Nisan 2017, 19:26:24 »
söyle bir baktım bazı çekdiğim eski kurşunların fotoğrafları ortası delik olanlar evet ıslık çalan kurşun diye geçiyor  :D :D :D :D

Yanıtla #12 : Bugün, 16:43:14 »

Tesekkuru Iptal Et
 Alıntı

Selim bey maşallah hertürden kurşun var, üretim var, malzeme var barutlar hakeza avcı için servet yatıyor burda :) bu arada dikkatimi çekti kurşunların ucundaki şu girinti herhangi bir hız kesme veya mermiyi sapıtma gibi durumlar sergiledimi ?
Bu girintili kurşunları 100 mt gibi ne zaman atsam fena bir fısırtı sesi aldığım gibi hedefe sanki istikrarlı gitmiyor .Bu durum tüfeğin ful şok oluşundan olabilir desem emin değilim benim silahın sevdiği ucu sivri ağırlığın önde olduğu kurşunlar bu tip önü çukur olanların rüzgarın etkisi veya kendi etkisiyle hızından düşme yaptığını sanıyorum.
Ben bu dökme işiyle birkaç kez uğraştım boş kovan pirinci tam bir kalıp :) kapsülü çıkarıp ortasına metal parça sokuyorsun demir çubuk çivi vs. prinçlerin uzunlukları farklı farklı olduğu için değişik boyutlarda kurşun elde edilebiliyor kovan princide temiz malzeme olduğu için dümdüz kurşunlar çıkıyor yalnız
içe konulan malzeme güzel olacakki kurşun merkezi dengeli olsun. 32/34/36 gr gibi kurşunlar çıkıyor epey agır dozlu oluyor . Kurşundaki kenar yivleri sağlayamadığım için bıraktım normal kurşunlarla oynar oldum ama eğer çok fazla köy yaşantım olsa birçok şeyle uğraşırım atölye tarzı birçok çeşit malzeme var. 
Boş kovan prinçleri ile kurşun dökmeyi önerrim imkanınız fazlasıyla var namluya görede iyi çıkıyorlar ayrıca el becerisi ile üzeri çizilip yiv açılabilir tabi hepsi zaman faktörüne dokunuyor.
Ayrıca böylesi güzel malzemeler bende olsa doğru durmam yıldızlarla uğraşır dipçik elimde kalır :D sakıncalı bir durum :D
Görseller çok güzel paylaşım için çok teşekkür. İlerki zamanlarda yine değişik malzemeler sergileyecem inş.

free image hosting

« Son Düzenleme: 27 Nisan 2017, 01:29:12 Gönderen: Selim UYGUN »

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #22 : 26 Nisan 2017, 19:39:15 »
Hocam biz avcıların işleri bazen pek tekin olmaz :) toplum içerisinde biryerde bir barut yaksalar herkes mum yandı sanır ama bir avcı barutu içine çekip kaç gramdı olduğunu sorgular :D  mevzu çok derindir
Grupman konusunda denemeler yapamadım daha önce hiç aklıma gelmedi tenekeye sıkar tahribata bakarım kartona sıkar tahribata bakarım uzak yakın kendimce uğraşırım.
Sizin imkanınız vardır grupman yapacağınada inanıyorum nereye sıkarsanız orayı parçalayacağına inanıyorum :) denemesini farklı farklı şoklar ile yapabilirsiniz
Söylediğiniz şekildede tüfek fişek av ve avcı arasında uzaklık yakınlık arasında çok değişik fartörler mevcuttur. Yalnız bu tür saçmalarda epey güzeldir avcılık insanı değişik dürtülere maruz bırakmaktatır.

İbrahim bey bu şekildeki saçmalar şekilleri itibariyle isabet ettikleri yerlerde daha fazla tahribat yapabilir.
Şayet grupmanın içerisine sokabilirseniz.

Klasik saçmayla yaptığım bir çok denemede bir çok saçmanın 1mm gibi mesafelerde başka saçmalarla neredeyse aynı yerlere isabet ettiğini gördüm.
Bu kesme saçmaların bu yamuk şekilleriyle aynı yakınlıkta isabet etme ihtimali de zor görünüyor.

Bu saçmalar biraz daha açık bir dağılım verebilir.Sakıncası olur mu derseniz zannetmiyorum.

Daha fazla acılması daha da güzel olabilir.Enerjisi zaten yeterli olacaktır.
Benim merak ettiğim patlama anında bu yamuk şekilli saçmaların  alakasız yerlere gidip gitmeyeceği.

Ben hiç denemedim açıkçası.Ama merakta ediyorum doğrusu.😂😂😂
« Son Düzenleme: 26 Nisan 2017, 19:40:31 Gönderen: Suat ÇALIŞKAN »

BİGA/1979

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
« Yanıtla #23 : 26 Nisan 2017, 21:02:20 »
Avrupalı,bunu araştırmış üzerinde çalışmış, blind sıde gibi black cloud gibi fişekler ortaya çıkmış. Ama onlar, esaslı bir arge sonrası stabil ve kaliteli ürünler olarak ortaya çıkıyor. blınd sıde küp şeklinde nasıl olur bilmiyorum ama black cloud içindeki eksenli saçmaların girdiği yeri bıçak gibi keseceğini tahmin etmek zor değil..  Burada tapanın özelliği ve kendine has yapısı da çok önemli bir olay..

İbrahim Bey'in yaptığı çalışma, 30-35 metre üstünde grupmanda bazı sıkıntılar ortaya çıkarabilir. Ama parlama avlarında kısa orta mesafelerde oldukça yırtıcı bir seçenek olacağını tahmin etmek zor değil. Makul mesafelerde zaten hemen her fişek iş yapıyor kabul edersek, böyle şeylere gerek var mı, uğraşmaya değer mi orası tartışılır. ''Avcılık insanı değişik dürtülere maruz bırakmaktatır'' cümlesi yine de her şeyi özetliyor :)
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

• *
« Yanıtla #24 : 27 Nisan 2017, 09:49:29 »
Selim bey hepside birbirinden güzel mükemmel ötesi tecrübe konuşmuş elinize sağlık

söyle bir baktım bazı çekdiğim eski kurşunların fotoğrafları ortası delik olanlar evet ıslık çalan kurşun diye geçiyor  :D :D :D :D

free image hosting