Harp silahlarının yapılış amacında genel olarak namlu ömrü baz alınıp savaş anında ard arda binlerce mermi atabilme özelliği ön plana çıkmıştır bunu hepimiz biliriz.Av ve atıcılık tüfeklerinde ise namlu doğruluğu genelde ön plana çıkar,peki merak ettiğim nokta "çok çok temiz" olmakla beraber,belkide sadece vitrinde yıllarca beklemiş olan bir harp tüfeği "Lee enfield 7.7 ve Mauser kar98 8.57 için konuşalım" günümüz şartlarında kullanılan av fişekleri ile standart namlu hassasiyetine sahip Yeni nesil yivli tüfekleri ve savaş tüfeklerini kıyasladığımızda aralarında afaki bir hassasiyet farkı ortaya çıkarmı?
Bu konuları merak etme sebebim,seneye nasip olursa bir yivli planı aklımdan geçiyor,ama nedir ne değildir birşeye karar verebilmiş değilim.Tabi bu kararlar tamamen maddi imkana bağlı oluyor,günümüz Türkiye'sinde herşey dolar bazlı olduğu için sadece ön araştırmasını yapıyorum.
Konunun uzmanı büyüklerimizden değerli yorumlarını bekliyorum.
Saygılar.
Atagan Bey konunun uzmanı değilim ki konu yivli olunca işler hep sarpa sarıyor gördüğüm ve okuduğum kadarıyla.Yivli olarak tek haşır neşirliğim tabancayı saymazsak askerde oldu genelde hepimizin olduğu gibi.1990-91 model diye hatırladığım( yanlış olabilir emin değilim ama silah benden büyüktü onu biliyorum
) bir HK-33 piyade tüfeği verdiler elimize, 90 civarı atış yapmışlığım oldu ki bu sayı normal bir asker için normal şartlarda uçuk bir sayı.Mekanik nişangahla 200 metre atışlarında bir kaç kere yaklaşık olarak 5-6 cm civarı grupman yaptım, bu tüfekle kolordu komutanlığı denetlemesine girdim kolordu komutanlığından takdirim ve kışla içi denetlemelerde 3-4 tane atış takdirim vardı( atış konusunda anım çok kısa kesiyorum
), eminim buna bir optik monte etme şansım olsaydı çok daha isabetli atışlar yapılabilinirdi.Her ne kadar harp amaçlı üretilmiş olsa bile bu silahlar bence fazlasıyla isabetli.Tabi ki bir Accuracy hassasiyetini beklemek çok afaki olur.Asıl sorunuza kendimce bir cevap vermeye çalışırsam; tabi ki yıllarca beklemiş çok temiz bir tüfekle günümüz tüfekleri arasında hassasiyet farkı muhakkak olacaktır.Ancak bu hassasiyetin sizi üzeceğini düşünmüyorum, sonuçta iş yine optikte veya mekanik nişangahta bitecek.Burada asıl kafa yorulması gereken, tüfek çok ama çok temiz olsa bile yılların verdiği metal yorgunluğu olmalı, tabii ki siz bu tüfeği sadece görsel olarak sahiplenmeyecekseniz.Allah gönlünüze göre versin.Bu konunun ustalarının cevaplarını merakla bekliyorum.Saygılarımla.