Tuncay bey,
Yivliye ilginiz olsaydı yivli konusunda da müthiş bir bilgi birikimi yapardınız. Yazılanlara göre 375 H&H Dünya üzerindeki bütün avları yapabilecek bir çap, bazı yazılarda büyük beş için , charge stoper olarak 416, 460 öneren yazarlar da - okudum -. Yivli gurusu, Jeff Cooper bir kitabında 375 ile kalbinden vurulan bir mandanın, 2,5 dakika içinde bir siyah klavuzu öldürdükten sonra 11 atış ile durdurulabildiğini, sonuncu atışı çok usta bir arkadaşının 416 ile tam kafasının ortasına yaptığını, mandayı durduran atışın son atış olduğunu anlatıyordu ( şüphesiz ), Hayvanın nekropsisinde ilk atışın kalbi parçaladığını teyid etmişler. Bizim avlarımıza bazen misafir olarak katılan bir ağbimiz 375 H&H kullanmayı seviyor, latife bir yana, domuz çok güçlü yara kaldıran bir hayvan. 375 ile karnından vurulsa ya da her iki arka kalçası kırılsa bile gidebiliyor. Tabii aynı ağbimizin 280-300 metreler civarı ölümcül vuruşlarından bahsetmeyi gerekli bulmadım. Sürenci arkadaşın abiye şakasını, bire iki katıp ara sıra anlatırız. Ben 30.06 kullanıyorum ve bütün yivli tecrübem domuz avına ait, diğerleri yabancı kaynaklardan merakım dolayısı ile okuduklarım. Türkiye için yivli konusunda ciddi bir tecrübesi olan avcı sayısının yirmiyi geçtiğini zannetmiyorum, olan da bilgisini nadiren paylaşıyor. Az önce bir Amerikan forumundan aldığım bir listeyi paylaşıyorum...
------------------
Mark
Psalm 23
.17HMR Mark XXII; .22-250 Vanguard Sporter
.220 SVM "Rocket"
.224 Mark V SVM; .240 Mark V ULW
.257 Mark V Lazermark; .257 Mark V Silhouette Thumbhole; .25-300 Custom5 Panel Lazermark
.270 Mark V Lazermark; .270 Mark V 5 Panel Lazermark
7MM Mark V 5 Panel Lazermark
.300 Mark V Deluxe; .300 Mark V Accumark; .300 Mark V Deluxe
.30-378 Mark V Fibermark
.30-378 Mark V Accumark Custom
.338-378 Mark V Accumark Stainless Composite
.340 Mark V Deluxe; .340 Mark V Deluxe Thumbhole
.375 Mark V Custom
.375 H&H Mark V Custom
.378 Mark V Deluxe
.416 Mark V Lazermark
.460 Mark V Deluxe
Athena Grade III 20Ga. O/U
Şu listeye bak lütfen. Yani kimin nasıl bir bilgi birikimi olsun ki bu ülkede, bu ekonomi, bu gelir düzeyi, bu silah- ruhsat maliyetleri ile. Onun için bize yabancı yayınları izlemekten başka bir seçenek pek kalmıyor.
Bu başlığa ait değil ama yivli konusunda 2-3 şey söyleyip kapatıyorum, çünkü bu işe sonradan dalan herkes ballistic turretli dev büyütmeli askeri dürbünleri, 300 küsür magnumları ile nerede ise oldu birer sniper. Böylesine üst düzey şaşırtıcı malzemeleri ülkemde görmek zaman zaman beni de heyecanlandırıyor, hepsi o kadar.
Sevgili kardeşim bir 308 veya 30.06 çaplı yivli tüfek, 42 veya 50 mm objektif çapı, minimum 1.7 veya 2, maksinum 12 - 15 büyütme kapasiteli dürbün ile Türkiye' deki yivli ile yapılabilecek bütün avları yapar ( bu görüş sadece bana ait de değil ). Bu avların büyük çoğunluğu ortalama 150-175 metre içerisinde, nadiren de 275 - 300 metre civarında yapılır ( Türker Sümer )
İmpact point, vuruş noktası herşeydir. Domuz 375 ile karından vurulur, ormana dalar gider ( sonra ölür şüphesiz o ayrı ), 308 ile boynundan, kulağından vurulur orada kalır.
Retikıl'ı ( reticle ) vuruş noktasının üzerinde tutmakta zorlandığın, dayanak destek aradığın her mesafe uzun mesafedir. Tepe tırmanırsın, koşarsın, heyecanlanırsın nefesin değişir bu mesafe ayakta olur 75 metre, yatarsın olur 150 - 200 metre. Elinde tüfeğin kayada oturuyorsundur bir şey kımıldar ( hareket doğadaki en önemli görüş işaretidir ) o da neymiş diye yatarsın , dürbün balistik değil ise az üst tutup ( ancak sadece ve sadece hayvanın üst sırt cizgisi, sınır always on the hair not on the air, ve bu mesafelerin daha önce de denenmiş olması gerekir ) eğimi, gerimi deyip ezersin tetiği pof çöker domuz. 5 mermiden en az üçünü beyaz plastik bir tabak içine soktuğun mesafede ( şüphesiz donanıma , şartlara çok bağlıdır), av tüfeklerinde veya yivli de avcının etik sınırıdır ama kimse uymaz. Yivlininde özeti budur kardeşim . Son bir şey, tek yivli tek fişek en iyisidir, güç istiyorsan çap değiştirmek gerekir. Sevgi ile. Rast gele.