Bence şık değil. Bu işi, temiz, itinalı, intizamlı ve kaliteli yapmak öyle zor bir şey değil aslında. Ancak vizyon gerekli. Yani teknoloji anlamında maliyetli değil ama vizyon, vizyona sahip olma ve sürdürebilme anlamında bazı maliyetleri var elbette.
Öncelikle bir kurumun, kurumsal kitapçığı oluşturulmalı. Bu kitapçığın oluşturulması profesyonel bir iştir, şirket içi departmanlar kendi başlarına bir araya gelerek oluşturamaz, bu işin profesyoneli olan firmalarla çalışarak oluşturulabilir.
Bu kitapçık içerisinde, kurumun logolarından tutun da, logolarında kullanılacak renklerin kodlarına kadar, personel kartvizitlerinin tasarımları, bunların basılacağı karton kalınlık, kağıt özellikleri, mürekkep özellikleri ve daha bir çok detaylarına kadar çalışarak belirlenir.
Bu kitapçık içerisinde olmazsa olmazlardan bir tanesi de kurumsal fontlardır. Kurumsal fontlara nerelerde ihtiyaç var? Kurumsal e-mail uygulamasında kullanılacak yazışmalardaki default fontlar, kurumun resmi antetli kağıtlarında kullanılacak fontlar, doküman, sunum dosyaları gibi kurum dokümanlarında kullanılacak arka plan, template ve fontlara kadar, logo, tabela ve tüfek üzerine basılacak yazılarda kullanılacak fontlara kadar tasarlanır ve belirlenir. Yani örneğin MS Word'teki standart fontlardan birini kullanmak, e-mail adresi domain adı olarak, kendi kurum adı yerine hotmail, gmail kullanmak kadar amatörce bir iştir ve kurumun vizyonsuzluğunu gösterir.
Yani bu fontlar, konusunun uzmanları tarafından kurum misyon ve hedefleri doğrultusunda bu işin profesyoneli kaliteli bir firmayla birlikte tasarlanmalı, bunlar konusunun uzman grafikerleri tarafından bilgisayar ortamında oluşturulup font setleri haline getirilerek uygun olan setler hangi amaçlı kullanılacağına göre, ayrı ayrı kurumsal kitapçığa ve kurumun bilgisayar sistemlerine, üretim sistemlerine vs uyarlanmalı/yüklenmelidir... gibi gibi...
Bu ve benzeri konular, uluslararası markette "iyi para eden" marka olabilme yolunda, kurumsallaşma yolunda işin a,b,c'sidir ancak bunları yönetmek, yönlendirmek ve uygulamak, uygulamanın sürdürülmesi için gerekli dirayeti ve yönetim usullerini kullanmak için üst düzey tecrübeli ve vizyonlu yöneticilere ihtiyaç var. Bu ihtiyacın farkındalığı bile başlı başına bir vizyon gerektirir.
Bu beyaz yazı herhalde Burdurlulara mahsus bir icat. Belki de meraklıları vardır. Bizim gözümüze hoş görünmeyen illaki kötüdür diye bir kaide yok tabii ki.