REGÂÝB GECESÝ NEDÝR?“Receb ayýnýn ilk Cum’a gecesine Regâib gecesi denir. Bazý âlimlerin açýklamasýna göre, Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bu gece pek çok rûhânî ahvâl ve ikrâma kavuþmuþ olmakla, Yüce Allâh’a þükür için on iki rekat namaz kýlmýþtýr.
Peygamber Efendimiz’in -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bu Regâib gecesinde, ana rahmine düþmüþ olduðuna dâir olan bir rivâyet uygun görülmemektedir. Çünkü bu gece ile Hazret-i Peygamberimizin doðumu arasýndaki zaman, bu hesaba aykýrý düþmektedir.
Ancak Hazret-i Âmine’nin, Peygamber Efendimiz’e hâmile kaldýðýný bu gece anlamýþ olmasý düþünülebilir. Sebep ne olursa olsun, bu gece pek mübârek bir gecedir. Zaten Regâib; istenilen, deðeri çok olan, baðýþ, ihsân, ikrâm ve nefis þeyler demektir. “Râðibe” kelimesinin çoðuludur.
BU GECEYÝ ÝBÂDETLE GEÇÝRMENÝN SEVÂBI ÇOK BÜYÜKTÜR
Bu geceyi ibâdetle geçirmenin sevâbý çok büyüktür. Fakat bu gecede kýlýnacak namazýn sünnet veya mendup olmasý hakkýnda kuvvetli bir delil bulunmamaktadýr. Bu gecede toplanýp, cemâatle namaz kýlýnmasý bid’at sayýlmaktadýr. Zaten, Terâvihten baþka hiçbir nâfile namazýn, çaðrýþarak cemâatle kýlýnmasý sünnet deðildir, mekrûh sayýlýr. Ancak bir yerde bulunan, iki üç kimsenin bu gibi namazlarý cemâatle kýlmalarý câiz görülmüþtür..” (Ýslâm Ýlmihali, Ö. Nasuhi Bilmen sh: 207)
RECEP ALLAH TEÂLÂ’NIN AYIDIR
Receb’in Ýlk Cum’a Gecesinde Allâh’ýn Maðfireti Rasûl-i Ekrem -sallâllâhu aleyhi ve sellem- buyurdular: “Receb, Allah Teâlâ’nýn ayýdýr. Þaban benim ayýmdýr. Ramazan benim ümmetimin ayýdýr.” Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’e; -Yâ Rasûlallah!.. Receb, Allah Teâlâ’nýn ayýdýr, ne demektir? diye sorulan suâle: -Receb, Allah Teâlâ’nýn ayýdýr. Çünkü Receb Hakk’ýn maðfiretine mahsûs bir aydýr. Bu ayda insanlar kan dökmekten men’ olunur. Bu ayda çarpýþmaya izin yoktur. Bu ayda Allah Teâlâ, Peygamberlerin -aleyhimüsselâm- duâlarýný kabûl etmiþtir. Yine bu ayda Allah Teâlâ, evliyâsýný düþmanlarýnýn elinden kurtarmýþtýr.
REGAÝP GECESÝ’NÝN GÜNDÜZÜNDE ORUÇ TUTMANIN ÖNEMÝ
Peygamber Efendimiz “Bir kimse Recep ayýnda oruç tutsa, Allah Teâlâ tarafýndan üç türlü lütûf ve inâyete mazhâr olur. Bunlardan biri, Allah Teâlâ onun geçmiþ günahlarýnýn tümünü maðfiret eder. Ýkincisi, ondan sonraki hayatýnda da onu korur. Üçüncüsü, mahþer yerinde, susuzluktan emîn olur.” buyurduðunda, orada bulunanlardan bir yaþlý ve pîr-i fânî ayaða kalkýp;
“ -Yâ Rasûlallâh!.. Ben Recep ayýnýn hepsini oruç tutamam” dediðinde, Peygamber Efendimiz:
“Sen Receb ayýnýn birinci, onbeþinci ve sonuncu günleri oruç tut, hepsini tutmuþ sevâbýna kavuþursun. Çünkü sevaplar, on misli yazýlýr. Fakat sen, Receb-i þerîf’in ilk Cum’a gecesinde gâfil olma ki melekler o geceye Regâib gecesi demiþlerdir. Zira o gece, gecenin üçte biri geçtikten sonra göklerde ve yerde bir melek kalmaz, hepsi Ka’be-i Muazzama ve etrafýnda toplanýrlar.
Allah Teâlâ onlarýn bu toplanmalarýna muttalî olunca onlara hitâben: -Ey meleklerim, dilediðinizi benden isteyiniz!.. buyurur. Onlar, -Yâ Rabbi!.. Ýstediðimiz, Receb ayýnda oruç tutanlarý maðfiret etmendir, deyip isteklerini arz ederler. Allah Teâlâ: -Ben Receb ayýnda oruç tutanlarý maðfiret ettim, buyurur.” dedi. (Gunye 1/181-182)
(ALINTIDIR)