Değişik çalışma sistemi ve namlu boylarına sahip tüfeklerin namlu çıkış hızlarını karşılaştırmışlar. Daha önce İbrahim AYSU hocamın yaptığı testte gazlı tüfeğin gaz tahliyesi iptal edilince ortalama 23 fps gibi bir fark çıkmıştı.
Burada da aşşağı yukarı birbirine yakın değerler çıkmış ancak fişeklerde ciddi istikrarsızlık söz konusu.
Bir de şöyle bir durum var, namlu çıkış hızından ziyade mesafe açıldıkça bu fark belirgin hale geliyor. Benim görüşüm bu yönde..
Çünkü, elimizdeki tüfek aynı namlu üzerinden gazlı sisteme çevrilmiş, ve aynı şartlarda 35 metrede deliciliği bir miktar azalmıştı. Belki namlu çıkış hızı değişmedi ama mesafe aldıkça tesir az da olsa bir miktar azaldı.
Dar-geniş iç çap kıyaslamasında da aynı durum var belki de.. kronografla ölçüm yapılmış kıyaslamada ciddi fark yok, ama belirli mesafede deliciliğe bakınca dar namlu daha iyi sonuç veriyor. Yani namlu çıkış hızını ölçmek, kıyaslama yapmak içn nekadar doğru olur orası tartışılır.
Bir diğer kafama takılan konu, tekkurşun hızları neden bukadar düşük ? Ortalama 1260 fps görünce çok şaşırdım 385 ms kurşun için çok yavaş değil mi ? Ben daha hızlı sanıyordum
Videoyu izleyince paylaşmak istedim...