Teşekkür ederim Doğan Bey.
Tetik/çakmak mekaniğinin açılıp temizlenme ihtiyacı, tıpkı diğerlerinde olduğu gibi, tüfeğin kullanım sıklığına, tüfeğin kullanıldığı hava ve ortam şartlarına (tozlu, topraklı, yağmurlu vs gibi ortamlarda kullanımına) bağlı olarak değişir. Bu saydıklarım gibi ortamlarda ve yoğun kullanılan tüfeklerin tetik/çakmak mekaniğinin temizlenme periyodu için önerilen sıklık; yılda bir kere. Bu bir şart değil ancak Avrupa'daki bir çok büyük üreticinin önerisi bu. Ancak bu işlem, pratikte pek mümkün olmuyor, yıllarca hatta arıza yapana ya da kundağı/dipçiği değiştirilene kadar hiç sökülmüyor bir çok tüfek. Ne olursa olsun, yılda bir kere kadar sık olmasa dahi, tetik/çakmak mekaniğinin de bakımının yapılması gerekli. Tüfeğin hiç çalışmayacak seviyede bir arızayı "henüz" vermemiş olması, tetik/çakmak mekaniğinin tertemiz olduğu ve bakıma ihtiyacının olmadığı anlamına gelmez.
Bununla birlikte, çok yoğun kullanılan spor tüfeklerinde tetik mekanizması, tornavidasız, uygun tasarlanmış bir mandal marifetiyle çıkarılabilir yapılır genellikle. Sebebi aynı. Kullanım yoğunluğundan meydana gelebilecek kirlenme ve muhtemel mekanik sorunlara karşı müdahalelerde kolaylık sağlamak... Ancak bu gibi ekstra özellikler, ekstra maliyet demek ve fiyatı artırıyor.
Bu videodaki tüfek de, çakmak mekanizmaları, tornavida ihtiyacı olmadan elle sökülebilir bir tüfek. (Hand Detechable Sidelock) . Çakmak mekanizmaları çok kolay sökülebiliyor ve bakımları kolaylıkla yapılabiliyor. Bu tür tüfeklerde mekanik aksamın %80'i yan kapaklar üzerindedir diyebiliriz. Sökülen kapaklardan sonra, tetik ve diğer kalan mekanik parçalara da erişim çok kolay oluyor. Sidelock tüfeğin tek artısı bu değil tabi ancak konumuz mekanik bakımı olduğundan diğerlerine girmeye gerek yok. Bu şekilde çıkarılabilir çakmaklar yine tüfeğin maliyetini ciddi oranda artırıyor. Ben bu tüfeğin çakmak bakımlarını, çok kolay sökülebilmelerine rağmen, geçtiğimiz sezon boyunca bir kere yaptım. Sezonda bir kereden fazla sökmeyi de düşünmüyorum açıkçası.
Ellerinize sağlık İbrahim Bey,güzel açıklayıcı bir çalışma olmuş tüm sorulara cevap niteliğinde nazar değdirmeyelim tüfeğinizinde maşallahı var.Aklıma takılan bir soru var üst düzey tüfekler uzun zaman hiç sorun yaratmadan çalışabiliyor hatta babadan oğula dededen toruna geçen tüfekleri kastediyorum bu tüfeklerin tetik grublarının bakımı ne sıklıkta gereklidir ? Cevap verebilirseniz sevinirim .
Saygılarımla