Arkadaşlar kendi bilgilerimle bir paylaşım yapacaktım ama nette daha teferruatlı bir anlatım yakaladım
Tavşan avı adı altında biraz inceleyelim , yeni başlayanlar için merak edilesi durumlar için faydalı olacağına inanıyorum.
BANA HİÇ NASİP OLMASADA DAHA ÖNCE TAZI İLE TAVŞAN AVLAYAN SİTEDE AVCI ARKADAŞLAR OLMUŞTUR ONLARDANDA ANI VE PAYLAŞIM BEKLİYORUM
---Tazıyla Tavşan AvıTazılar uzun bacaklı, narin yapılı Çok süratli koşan ve kuvvetli bir Çeneye sahip av köpekleridir Genellikle tavşan gibi kaÇan avları yakalamakta kullanılır Tazılar daha ziyade ova yerlerde, az engebeli, aĞaÇ ve Çalı toplulukları bulunmayan arazilerde av yapabilirler Yurdumuzda İÇ Anadolu, GüneydoĞu Anadolu, DoĞu Anadolu?nun bir bölümü, Güney?de Çukurova ve civarında beslenir Buralarda tazı avı yapılır Tazıyla tavşan avına, iyi koşan atlarla gidilir Aynı zamanda binicilik sporu da yapılır
Tavşanı kaldıran tazı, süratle tavşanı kovalar ve yakalar Tavşan bu arada zikzaklar sert dönüşler yaparak kurtulmaya Çalışır Avcılar da kovan tazıyı atla takip ederler ve yakaladıĞı tavşanı alırlar İran, Orta Asya?da tazı avı Çok gelişmiştir Yurdumuzda yer yer güzel cins tazılara raslanmakta ise de yavaş yavaş güzel tazı cinsleri yok olmaktadır Tazı avına meraklı olanlar iÇin güzel görünüşlü ve güzel güzel koşan tazılar büyük deĞer ifade eder Yel gibi giden tazıların pahası biÇilmez ve tazıların sürati üzerine de Çeşitli fıkralar anlatılır Bunlardan birini Tarsus?ta dinlemiştim Avcı atına biner, tazısını da yanında sürer, az sonra bir tavşan fırlar, zorlu mu zorlu, tazı peşine takılır, tavşan yel gibi kaÇmaktadır Tazı da peşinden fırtına gibi gider Avcı da atıyla takip eder Bir müddet sonra yerden bitme bir kayanın önünde tavşan aniden sola döner Avcı bakar ki, tazı tavşanın peşinde yok Kayanın yanına ulaşır Tazı meydanda yok O ara bir inildeme duyar sesin geldiĞi yana döner bakar ki, kayada yumruktan irice bir delik, delikte bir püskül titreyip durur, püskülden tuttuĞu gibi Çeker, tazı Çıkar dışarı MeĞer kurşun gibi giden tazı tavşan gibi dönemeyince kayaya Çarpıp gömülmüştür ve sadece kuyruĞunun püskülü kalmıştır görünürde Varın hesap edin tazının hızını, bu kadar hızlı tazılar taşlara, kayalara gömüldüĞü iÇin bizde av tazıları ve tazı avı gittikÇe azalmaktadır.
---- Bek Avı veya Önezi AvıBu av türü sabahın erken saatleriyle, akşamın geÇ saatlerinde, tavşanların gelip geÇtiĞi yerlerde beklemekle yapılan bir av şeklidir Bek avında sonuÇ alabilmek iÇin, tavşanların yatak ve oynak yerlerini, geÇitlerini Çok iyi tanımak ve bilmek gerekir Bilhassa orman iÇindeki Çayırlıklar, fundalık ve Çalılarla Çevrili alanlar ve ekili yerler, baĞlar tavşanların yemlenmek iÇin gittikleri yerlerdir Buralardaki tozlu yollarda ve patikalarda kuru havalarda koşuşur, oynaşırlar Ancak önezi avında av süresi kısadır Güneşin batışından alaca karanlık bastırasıya kadar iyice seÇip beklediĞimiz yerin yakınından bir tavşan geÇerse avlamak mümkün olur Sabahleyin de yatak yerlerine yakın geÇitler ve patikalar beklenir Bu sürede tan aĞarmasından güneş doĞuşuna kadar sürer Sabah beki, akşam bekinden daha verimli olur Zira akşamları tavşanlar oldukÇa geÇ harekete geÇerler Mıntıkayı iyi tanıyan tavşanların yatak ve oynak yerlerini ve geÇitlerini iyi bilen avcılar önezi avında başarılı olurlar
----Tarama AvıKalabalıkÇa avcı grubu ile yapılır Süzek avı denir En az 5-6 avcı olmalıdır Tarama avında avcı sayısı kadar da süzekÇi bulunursa avdan iyi sonuÇ alınır Bizde daha ziyade sadece avcılar kol teşkil ederek tarama avı yaparlar Bilhassa düz ve az engebeli arazilerde, tarım alanlarında verimli olur Avcılar 20?şer adım mesafeyle sıralanır ve kol halinde ses Çıkartarak, bazen el vurarak aĞır aĞır ilerler Avcılara arasıra birer süzekÇi katılırsa av daha verimli olur Burada bilhassa hizada gitmeye dikkat edilir Avcı ve sürekÇi sayısı fazla olursa tarama hattının yarım ay şeklinde olması faydalıdır Bu tip avlar daha ziyade düz veya az engebeli arazide yapılır 40-50 avcı ve bir o kadar da sürekÇi katılır 400-500 m Çapında bir daire teşkil edilecek şekilde bir avcı bir sürekÇi sıralanır ve Çevreden merkeze doĞru hareket ederler Daire teşkil edilirken genellikle arazinin Çukurca yeri daire ortasında kalmasına dikkat edilir Daire iÇinden fırlayan tavşanlar hangi tarafa kaÇsa bir avcının önüne gelir Çember Çapı takriben 100-150 m?ye inince esasen avcı ve sürekÇiler de birbirlerine yanaşmış olurlar Bu durumda avcılar durur ve sürekÇiler de birbirlerine yanaşmış olurlar Bu durumda avcılar durur ve sürekÇiler bir komutla dairenin ortasına hareket ederler Kalkan tavşanlara ancak dairenin dışında ateş edilir Bu avlarda Çok sayıda tavşan vurulur, ancak bu tip bir av bir avlakta yılda bir, en Çok 2 defa tekrarlanır
Düz hat halinde tarama avı bilhassa Kasım sonu Aralık başı, ilk donların ve ayazlı gecelerin başladıĞı mevsimlerde verimli olur Bu mevsimlerde tavşanlar sürülü tarlalarda tezekler arasında, anızları sınırları boyunca dahi yataklanırlar Sürülü tarlaları karıklara Çapraz bir şekilde taramak iyi olur Tavşan bulunan avlaklarda 5-6 kişiyle düzgün bir şekilde yapılacak tarama avları iyi netice verir
----İZ AVI Karlı havalarda tavşan izleri takip edilerek yapılan bir av türüdür Bilhassa taze karda izleri bulmak kolaylaşır İz avı da tecrübe ve bilgi ister Oynak izlerini, yatak izini ayırdetmek tecrübe ister BirÇok tecrübeli avcı karda gördüĞü bir tavşan izini kolayca takip eder ve yataĞını eliyle koymuş gibi bulur Kar fazla ise tavşanın yattıĞı yer daha kolay bulunabilir Yumuşak karda tavşanın hareketi de zordur Kara gömüldüĞü iÇin yavaş hareket eder Ancak, karda yürürken meydana gelen kıtırtılı sesleri tavşan kolayca duyduĞundan umumiyetle uzaktan fırlar Karın yumuşak zamanında Çalı diplerinde görülen yan yana iki sarımtırak delik, tavşanın (veya sansar gibi diĞer bir hayvanın) teneffüs ederken meydana getirdiĞi izdir Bu izler de tavşanı ele verir
----DİĞER HUSUSLARTavşanın avında kullanılacak saÇma numarası 4-5?tir En iyi mesafesi de 25 m?dir 40 metreye kadar iyi bir isabet saĞlanırsa da 40 m?den sonra saÇma hüzmesi Çok daĞılacaĞından isabet ihtimali azalır ve isabet edecek 1-2 saÇma da tavşanı ancak yaralar Yatakta tavşana ateş etmek de avcılıĞa, mertliĞe sıĞmaz Tavşana kaÇma fırsatı verilmelidir Avcılar arasında, tavşanın arkası saÇma torbasıdır diye bir deyim kullanılır Arkadan, saĞrı ve kabalarından yara alan tavşan, kolay kolay düşmez Ama aldıĞı yara aĞırca ise, mutlaka herhangi bir yerde kalıp ölebilir
SaÇmayı yiyince bükülüp takla atan veya bir iki sıÇrama yapan tavşan, kafadan veya boyundan vurulmuştur ve hemen ölür Vurulduktan sonra bir süre giden ve aniden yıkılan tavşan ise yürekten veya akciĞerden yara almıştır Ateş edince tavşanın aniden bükülmesi ve sonra daha yavaş kaÇması ise karaciĞer, böbrek, mide gibi iÇ organlarından yara aldıĞını gösterir ve Çok uzaklaşamadan yıkılır Süratle kaÇarken bir yanına Çöken, tökezleyen tavşansa ayaĞından yara almıştır Ön ayaĞından yaralanan tavşan kolayca kaÇabilir İki ayaĞı kırılan tavşan ise sürünerek hareket eder Ayaklarından hafif yaralanan ve kan akıtarak kaÇan tavşanı mutlaka takip etmek gerekir Kan izlerini takiple, vurulan tavşan mutlaka bulunur
Vurulan tavşanı Çantaya koymadan önce ön ayaklarından tutup kaldırmalı ve karnı kuvvetle sıvazlanmalıdır Böylece etinin Çabuk bozulmasına sebep olan mesanede biriken idrar ile kör baĞırsaktan gelen sarımtrak sıvı dışkı dışarı atılmış olur Mümkünse iÇ organlarını da hemen boşaltmak faydalıdır
Tavşan avında, daha önce de belirttiĞimiz gibi yataktan fırladıĞı an ateş edilmemeli ve kaÇışı doĞrulduktan sonra tetik Çekilmelidir DoĞru kaÇan tavşanın kulak istikametine, üstümüze gelen tavşanın ön ayakları hizasına tüfek doĞrultularak ateş edilmelidir Yan geÇen tavşana ateş ederken de önleme payı verilmelidir
Her avda olduĞu gibi tavşan avında da tavşanın Çeşitli özellikleri bilindiĞi takdirde, avlakta arayıp bulmada ve avı vurmada başarı oranı artar
Tavşanın eti kanlı görünümüne raĞmen oldukÇa lezzetlidir Ancak bayıltılırsa seri bir koku peydah eder Saatlerce kovulduktan sonra vurulan tavşanların eti, biriken toksinler sebebiyle oldukÇa sert ve lezzetsiz olur Bol sarmısaklı soĞanlı yahnisi meşhurdur Bundan başka kotlet panesi, talaş kebabı, köftesi de gayet güzel olur
Tavşanın etinden başka derisinden, daha ziyade yününden istifade edilir Tavşanın derisi kolay yüzülür Tulum şeklinde Çıkarılan deri bir Çatal aĞaca geÇirilir ve gölgeli kuru bir yerde kurutulur Tulum şeklinde Çıkarılmazsa düz bir tahtaya gergince Çakılır