Bu tolerans firmadan firmaya değişiyor. Ancak İngiltere ve Almanya kapsamında (Holland&Holland, Purdey, Merkel, William&Son, Blaser markalarında) ölçtüğüm tüm tüfeklerde şunu gördüm ; örneğin 18.6 yazıldıysa, toleransı ölçüsünde aşağı yönde değişir, üst yönde değişmez. Örnek, 18.6mm yazıldıysa, toleransı ölçüsünde değişebilmekle birlikte örneğin 18.55mm veya 18.58mm veya 18.54mm olabilir, ama asla 18.68mm olamaz mesela. Sıfır üretimlerin tamamında bunu gördüm. İkinci el ya da uzun yıllar önce üretilmiş tüfeklerde, her şey olabiliyor (güvenlik anlamındaki kritik eşik aşılmadığı müddetçe), namlu içi yeniden honlanmış da olabiliyor. Dolayısıyla bunlardaki ölçüler üretim metodlarına referans olamaz.
Bu durum İtalyan tüfeklerinde, alt yönde de olabiliyor, üst yönde de olabiliyor. Değişebiliyor. Tüfeğin serisine (marka/modeline bağlı) Ve hata toleransları da bir miktar daha fazla.
Bununla birlikte, ölçüm aletlerinin kalitesi ve kalibrasyon tutarlılıkları da çok önemli. Ben bugüne kadar bir çok Bore Gauge Diameter kullandım, en son kullandığım ve artık bundan memnunum dediğim ürüne kadar, neredeyse hepsi, aynı namluyu sabah farklı akşam farklı ölçüyordu. Yani kalibrasyon tutamıyordu bu aletler. Bir iki yüz dolarlık aletlerle ölçüm yapmaktansa hiç ölçüm yapmamak daha iyi, çünkü daha fazla kafa karıştırıyorlar. Tamamen yanıltıcı olabiliyorlar. Şu an kullandığım ürün, aynı kalibrasyonu, yüzlerce ölçüm için tutabiliyor.
Bununla birlikte, ölçüm aleti aynı marka aynı model dahi olsa, iki farklı aletle yapılan ölçümlerde dahi fark olabilir, bu aletlerin en önemli sıkıntıları kalibre edilişlerinde. Kalibrasyon tutarlılıkları çok iyi olsalar dahi, kalibrasyon yaparken hata yapmak çok kolay bu aletlerde. Bir de kalibrasyon tutmayan bir aletse (ki ABD'de satılan ürünlerin %99'u böyle) , "garantili" bir şekilde yanıltıyorlar
Mesela namlu iç çapını 18.3 yazdıkları zaman bunun yaklaşık değeri nedir ? Yani 18.25 - 18.35 aralığında mı anlamalıyız yoksa 18.30 - 18.40 aralığında mı ?
Eski bir tüfekte 18.2 yazıyordu namlu kesilmişti dijital kumpasla ölçtük 18.25 mm geldi. Stoegere fuarda sordum tüfeklerinizin namlu iç çapı nedir diye 18.4 cevabını aldım. Başka bir yerde m2000 modelini ölçmüşler 18.37 gelmiş..