Gönderen Konu: TÜFEK YAKIYOR YAKMIYOR (BU YANAN YANMAYAN NEDİR)  (Okunma sayısı 13476 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İbrahim YILDIRIM

• *
  • Avcılık Bir Spor değil, Atıcılık Bir Spordur ...
Ynt: TÜFEK YAKIYOR YAKMIYOR (BU YANAN YANMAYAN NEDİR)
« Yanıtla #25 : 19 Mart 2017, 19:41:45 »
Gölde ördek avındayız, önümden arka arkaya 2 adet sakar meke geçiyor alçak uçuş, aramızda tahmini 30-35 metre var.
Tüfekte bps 34 gr 5 numara fişekler... Evvela öndekine attım, kıç sarkıttı biraz sallandı ama sonra hiçbir şey olmamış gibi devam etti..
Sonra arkadakine attım, sakarmeke gibi sağlam bir kuştan toz çıkar mı ? Sanki çaput misali suya düşmeden havada can verdi mum gibi söndü..
Halen daha kafama takılır, bazen gece rüyalarıma bile giriyor, tüfek neden ilkini yakmadı da ikincisini yaktı   ???
:) kafaya takmayacak mesele değilki 2. atışta sanki ışınlanma olmuş bu işlerin arkasında yakma kavramı ortaya çıkıyor
ayrıca şu Bp nin 34 gramında birşey var 30/32 hiç böyle performans vermiyor. Bir arkadaştan denemek için 34 gr 4 o aldım
tavşana gittim ilk mermi mke 32/5 no 30/35 metre var ilk atışta tavşan tüy attı ama bp patlayınca tavşan komple kilitlendi hale gözümün önünde . Aldım eve geldim heryeri fitil olmuş özel ameliyat yaptım saçma ile tüy beraber çıktı.
Ucuz yollu genelde hep mirage 32 gr atarım otomatiğim bu olayı arasıra mirage hingt speed 32 gr 5 no fişekte yapıyor.
Ama Bp nin 34 gr fişeğinde bir alamet var fişeklikte kesin bulundurrum.

• SİYAH İNCİ- 4+1 71 cm SABİT FULL ŞOK
  • KRUPP SAUER AYA 71 cm ÇİFT KIRMA 3/1
1986 "SÜRDÜRÜLEBİLİR TAVŞAN VE KEKLİK AVI İÇİN AVA AVCI GİTSİN KÖPEĞE HAYIR"

• *
« Yanıtla #26 : 19 Mart 2017, 19:44:47 »
Çok basit,ilk atışta namlu soğuktu,ikincisinde ısındı ondan.  >:D >:D
Erol abi haklı olabilirsin ısınmak mühim mesele
yalnız bu ısınma bu kadar önemli iken namluya niye krom atıyoz ,sağlamlıkta önemli fakat ısınmayınca bazı şeyler yolunda gitmiyor gibi

Çevrimdışı Erol ÖZTÜRK

• Avlak Yönetici
« Yanıtla #27 : 19 Mart 2017, 19:48:21 »
Erol abi haklı olabilirsin ısınmak mühim mesele
yalnız bu ısınma bu kadar önemli iken namluya niye krom atıyoz ,sağlamlıkta önemli fakat ısınmayınca bazı şeyler yolunda gitmiyor gibi

Bak o konular @Emrah AKDENİZ  in uzmanlık alanına giriyor  :D
  • AKKAR ALTAY SİLVER YARIOTOMATİK
  • HUĞLU 104A
Erol ÖZTÜRK
1969 İSTANBUL / KÜÇÜKÇEKMECE  AB(RH-) Meslek:ESNAF /KIRTASİYE

The following users thanked this post: Emrah AKDENİZ

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
« Yanıtla #28 : 19 Mart 2017, 19:51:20 »
Isınma olayı çok önemli tabi. Karda av yapıyoruz, hava buz gibi soğuk, namlu soğuk, 32 attım yok 34, 36 derken 40 grama kadar çıktım zar zor 2 tahtalı vurdum onlar da yaralı düşmüşler kesmek zorunda kaldım  :(
Karatavuğa bile 34 gr attım. Hep 3 numara saçma, ince saçmalar soğukta yakmadı.
Halbuki ateş yakmıştık ama kafasızlık işte namluyu ısıtmak sonradan aklıma geldi  :-\

• Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

The following users thanked this post: Erol ÖZTÜRK, İlhan GÜNEN

• *
« Yanıtla #29 : 19 Mart 2017, 20:09:35 »
Isınma olayı çok önemli tabi. Karda av yapıyoruz, hava buz gibi soğuk, namlu soğuk, 32 attım yok 34, 36 derken 40 grama kadar çıktım zar zor 2 tahtalı vurdum onlar da yaralı düşmüşler kesmek zorunda kaldım  :(
Karatavuğa bile 34 gr attım. Hep 3 numara saçma, ince saçmalar soğukta yakmadı.
Halbuki ateş yakmıştık ama kafasızlık işte namluyu ısıtmak sonradan aklıma geldi  :-\

Eğer biraz daha gerilseymişsin 66 gr fişeğe  kadar yolu varımış :D
tahtalı sert hayvanda karatavuğun fıtratı değişmiştir.
Bizim burda tahtalıyı görmek çok zor oluyor kışın bütün derdim ördek bide kurak bozkırdayız  -29 da ördek avında çekilen çile tarifsiz :)

Çevrimdışı Samet BİRİCİK

• Avlak Yönetici
« Yanıtla #30 : 19 Mart 2017, 22:28:54 »
Ülke Tüfek yakıyor Yakmıyor yüzünden Av tüfeği sektöründe ilerleme sağlayamıyor gelişemiyor üretim yapamıyor adamlar Yıllardır resmen.. Avcılar Yıllardır Yakan Yıkan tüfek arıyor bu yüzden hep avrupaya yöneliyor yerlide en kralınıda yapsalar yakmıyorsa o tüfek avcının gözünde bitmiştir..Ama gidipte bir Dipçik kundak ölçüsüne baktırmaz aklı halen yakmaya yıkmaya endekslenmiş..

Ben benzin döküyorum namludan içeri fişek koyduktan sonra ancak öyle yakıyor buji filanda eklemeyi düşünüyorum seneye elektronik ateşleme tek nokta enjeksiyon filan....

« Son Düzenleme: 19 Mart 2017, 22:30:16 Gönderen: Samet BİRİCİK »
  • Kırklareli
  • İstanbul
  • https://www.facebook.com/motorlumuhre/
1986-istanbul

The following users thanked this post: Emrah AKDENİZ

Çevrimdışı Zafer YILDIRIM

• *
« Yanıtla #31 : 19 Mart 2017, 23:32:58 »
Hangi tüfegi kullanırsanız kullanın tüfeginiz ile kundak ölcüleriniz uyum saglamalı.yoksa bu celişkiler bitmiyor.
Zafer YILDIRIM / 1985 / SAMSUN/TERME

• *
« Yanıtla #32 : 19 Mart 2017, 23:36:32 »
Ülke Tüfek yakıyor Yakmıyor yüzünden Av tüfeği sektöründe ilerleme sağlayamıyor gelişemiyor üretim yapamıyor adamlar Yıllardır resmen.. Avcılar Yıllardır Yakan Yıkan tüfek arıyor bu yüzden hep avrupaya yöneliyor yerlide en kralınıda yapsalar yakmıyorsa o tüfek avcının gözünde bitmiştir..Ama gidipte bir Dipçik kundak ölçüsüne baktırmaz aklı halen yakmaya yıkmaya endekslenmiş..

Ben benzin döküyorum namludan içeri fişek koyduktan sonra ancak öyle yakıyor buji filanda eklemeyi düşünüyorum seneye elektronik ateşleme tek nokta enjeksiyon filan....
:D  Samet başkan sıralı sistemde döşetsek bu yakma sorunu büyük bir sorun yakacak abi başka yolu yok :D

Çevrimdışı Cengiz ÖNGÖREN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #33 : 20 Mart 2017, 00:20:26 »
Nedense bu konu yıllardır hortlatılıyor.Acaba amerikada böyle bir tartışma yapılıyor mu?Amerikalı tüfek fişek alırken yakmasına mı bakıyor yoksa grupman hız gibi faktöre mi? Tüfeğim öldürmüyor diyene çok basit bir test önereyim.önce 35 metreye hedef kağıt koyup destekli atışla atın bakalım alt üst,sağ sol vurma varmı. Tam ortaya vuruyorsa aynı mesafeye bir tavuk bağlayın ve uygun saçma ile mesela 6 numara ile destekli atış yapın.Öldürüp öldürmediğine bakın sonra tekrar konuşun. Bir de yapabilirseniz plastik su borusunu saçma koyup fişek hızına çıkacak bir şekilde özel bir pompayla saçmaları gönderin bakalım öldürüyor mu?
1956 İZMİR
özel ibn-i sina tıp merkezinde doktor

The following users thanked this post: Uygar TANDOĞAN

Çevrimdışı Uygar TANDOĞAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #34 : 20 Mart 2017, 01:19:01 »
Saçma ısınmaz, namluyu ısıtan atış esnasındaki basınçtan kaynaklanan esnemedir. Namlu içi kromu namluyu daha kaygan hale getirip sürtünmeden kaynaklı kayıpları en aza indirmektir. Avı iyi öldüren yegane unsur, öncelikle grupman, sonra deliciliktir. Ama saçma veya saçmalar, öldürücü olmayan noktaya geldiyse en iyi grupman bile olsa ölmez.grupmanın iyi olması öldürücü noktaya isabet şansı nı arttırır. Düzgün grupman istikrarlı atış demektir. Enerjisi yüksek saçma öldürücüdür. Yumuşak saçma basınçtan, namludan şoktandolayı daha çok deforme olur ve dağılımı bozulup menzili ve deliciliği azalabilir. Ama deforme saçma isabet edince de hayvanda oluşturduğu iç hasar ve şok fazla olabilir. Sert saçma basınçtan ve şoktan daha az etkilenir , daha az deforme olup, menzili daha uzun ve dağılımı daha düzgün olur. Deliciliği de daha iyi olur.benim bildiklerim bunlar.
  • HUĞLU RENOVA SENTETİK 66CM
  • VURSAN 92A EUROPE 66cm
  • HUĞLU GX 812 TACTICAL
Uygar TANDOĞAN
1977 MUĞLA

The following users thanked this post: Cengiz ÖNGÖREN

Çevrimdışı Zülküf ÖZDUMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #35 : 20 Mart 2017, 01:39:09 »
Bir de ne kadar yaktığı olayı var, az mı, orta mı, çok mu yakıyor? Ve hangi namlu, hangi fişek, hangi saçma kombinasyonlarıyla? 3 bilinmeyenli denklem. Tabii bir de hangi hava şartlarında? Yanlış hatırlamıyorsam önceki yıllarda alev makinasına, hatta İtalyan ve Alman kızlarına kadar gitmişti tartışma. :D
  • Robust 222
  • Breda Astro
  • Sarsılmaz Concorde
Zülküf ÖZDUMAN
1962/Diyarbakır

The following users thanked this post: İbrahim YILDIRIM

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #36 : 20 Mart 2017, 01:49:23 »
Bu konuya yazılacak çok şey yok aslında.
Ne yazarsak yazalım hep tekrardan hortlayacak ve güncelliğini sürekli koruyabilecek  bir konu.

Tüfeğin size uygun olduğu gerçeğini kabul ettiğimizi varsayarsak;Arpacıkta  nişan alınan yeri vuruyorsa  tamamdır.
Yazın kullanamadığımız fişekleri kışın bazı avlarda değerlendirmek gibi bir tercihimiz oluyor malesef.
Bazı avlarda kullanılabilsekte  bu tercih  çoğu zaman bizi hayal kırıklığına uğratıyor malesef.
Yaz avları için yaz kış avları için uygun kış fişekleri kullanmak gerekiyor.
İyi bir fişek tercihi yaptığımızı varsayalım.Bu seferde ya uygun mesafeyi hesaplayamıyoruz yada nişan hattında oluşan hatalardan kuşlar bir türlü çaput gibi düşmüyor.
İyi bir grupman yapan tüfek ve fişek kombinasyonu bile yapsak sabit bir hedefe atışlarda bile o kadar çok hatalı atabiliyoruz.
Ben denediğim bir çok testte destekli atışlarda bile hatalı atışlar yaptığımı gördüm.
Kaldıki hareketli hedeflere de anlık refleks atışları yaptığımızı düşünürsek aslında sonuçlara çok şaşırmamak gerekir.
Gözlemlediğim  kadarıyla M IM ve F gibi şoklarla 40mt lerde %50 ve % 70  arasında  grupman yapan her tüfekle av sorunsuz vurulabilir.
Bu seferde vurulan avın isabet yerleri önemli.
İskelet yada kas sistemi ,hayati organlar kesinlikle isabet almalı yoksa bütün bu denklemlerden sonra bile başarılı olamayabiliyoruz.

Kısacası vurulan ama düşmeyen yada ölmeyen avlar  gerçekleştiği sürece bu konudaki seneryolar sürekli olacaktır.
En net olan gerçekse ava azami en yakın mesafede ateş edebilmektir.
Bence sorunun  yarısının  cevabını burada  gizlidir.
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

The following users thanked this post: Zülküf ÖZDUMAN, Uygar TANDOĞAN

• *
« Yanıtla #37 : 20 Mart 2017, 10:27:36 »
Bu konuya yazılacak çok şey yok aslında.
Ne yazarsak yazalım hep tekrardan hortlayacak ve güncelliğini sürekli koruyabilecek  bir konu.

Tüfeğin size uygun olduğu gerçeğini kabul ettiğimizi varsayarsak;Arpacıkta  nişan alınan yeri vuruyorsa  tamamdır.
Yazın kullanamadığımız fişekleri kışın bazı avlarda değerlendirmek gibi bir tercihimiz oluyor malesef.
Bazı avlarda kullanılabilsekte  bu tercih  çoğu zaman bizi hayal kırıklığına uğratıyor malesef.
Yaz avları için yaz kış avları için uygun kış fişekleri kullanmak gerekiyor.
İyi bir fişek tercihi yaptığımızı varsayalım.Bu seferde ya uygun mesafeyi hesaplayamıyoruz yada nişan hattında oluşan hatalardan kuşlar bir türlü çaput gibi düşmüyor.
İyi bir grupman yapan tüfek ve fişek kombinasyonu bile yapsak sabit bir hedefe atışlarda bile o kadar çok hatalı atabiliyoruz.
Ben denediğim bir çok testte destekli atışlarda bile hatalı atışlar yaptığımı gördüm.
Kaldıki hareketli hedeflere de anlık refleks atışları yaptığımızı düşünürsek aslında sonuçlara çok şaşırmamak gerekir.
Gözlemlediğim  kadarıyla M IM ve F gibi şoklarla 40mt lerde %50 ve % 70  arasında  grupman yapan her tüfekle av sorunsuz vurulabilir.
Bu seferde vurulan avın isabet yerleri önemli.
İskelet yada kas sistemi ,hayati organlar kesinlikle isabet almalı yoksa bütün bu denklemlerden sonra bile başarılı olamayabiliyoruz.

Kısacası vurulan ama düşmeyen yada ölmeyen avlar  gerçekleştiği sürece bu konudaki seneryolar sürekli olacaktır.
En net olan gerçekse ava azami en yakın mesafede ateş edebilmektir.
Bence sorunun  yarısının  cevabını burada  gizlidir.
Suat abi varsayalım tüfeğin dipçiğide namlusuda tam vuruyor , saçma atıyosun mükemmel grupman saçıyor herşey normal 35/ 40 metreden ava atıyosun yerde hayvan kıvranıyor
Ördeğe alttan sıkıyoruz göğsünden mermi girmiş sırtından çıkmış ama yine kıvranıyor
mesala tavşan alıyor mermiyi gidiyor iz sürünce kan damlaları ortaya çıkıyor
Acaba bunca olaylar mevcut iken bu iş kundağamı düşüyor.
Herşey normal iken  1.mermide hayvan titriyor 2 .de sallanıyor 3. mermide  havade kitleme yapıyor
ilk iki mermi neden birşey yapmıyor
Bazen bakıyosun buna atılmaz çok uzak diyoruz ama mermiyi gönderince çaput gibi iniyor
Yabancı markada olsa yerli markada olsa bence isabet konusu çok ayrı bir konu tüfek doğru vursada
bu öldürücü olay tamamen farklı gibi geliyor.
Hayvanın almaz yerine geldi diyoruz ama iş bu denlide yoldan çıkıyor. Yabancı fişekler iyi diyoruz acaba adamlar içine birşeymi katıyor yada tüfeklerindeki kromdamı bir iş var. Yerli tüfeklerimizdede  aynısı var
Kendi tüfeğimden örnek vereyim olur olmaz zamanda beni hayrete düşürüyor uçarada kaçarada fitil taktığı oluyor.
Bu yakma işi acep mükemmel elementler konusunamı giriyor hava,su,toprak,ateş 

• *
« Yanıtla #38 : 20 Mart 2017, 10:50:22 »
Bir de ne kadar yaktığı olayı var, az mı, orta mı, çok mu yakıyor? Ve hangi namlu, hangi fişek, hangi saçma kombinasyonlarıyla? 3 bilinmeyenli denklem. Tabii bir de hangi hava şartlarında? Yanlış hatırlamıyorsam önceki yıllarda alev makinasına, hatta İtalyan ve Alman kızlarına kadar gitmişti tartışma. :D
:D bize şimdi bir kimyacı birde fizikçi lazım DENEY ŞART

• *
« Yanıtla #39 : 20 Mart 2017, 10:59:19 »
Saçma ısınmaz, namluyu ısıtan atış esnasındaki basınçtan kaynaklanan esnemedir. Namlu içi kromu namluyu daha kaygan hale getirip sürtünmeden kaynaklı kayıpları en aza indirmektir. Avı iyi öldüren yegane unsur, öncelikle grupman, sonra deliciliktir. Ama saçma veya saçmalar, öldürücü olmayan noktaya geldiyse en iyi grupman bile olsa ölmez.grupmanın iyi olması öldürücü noktaya isabet şansı nı arttırır. Düzgün grupman istikrarlı atış demektir. Enerjisi yüksek saçma öldürücüdür. Yumuşak saçma basınçtan, namludan şoktandolayı daha çok deforme olur ve dağılımı bozulup menzili ve deliciliği azalabilir. Ama deforme saçma isabet edince de hayvanda oluşturduğu iç hasar ve şok fazla olabilir. Sert saçma basınçtan ve şoktan daha az etkilenir , daha az deforme olup, menzili daha uzun ve dağılımı daha düzgün olur. Deliciliği de daha iyi olur.benim bildiklerim bunlar.
"Enerjisi yüksek saçma öldürücüdür. "
Bu enerji nerden geliyor acaba hava,su,toprak ,ateş faktörümü
Herkes iyi öldürüyor diye yabancı tüfeğe yöneliyor bu yabancılar bu tüfeğe bu fişeğe ne yapıyor.
Yerli kullanıcısı olarak bu yabancı faktörünü pek problem görmüyorum 
Konumuz bu silahlardaki yanma olayı

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #40 : 20 Mart 2017, 11:16:38 »
"Enerjisi yüksek saçma öldürücüdür. "
Bu enerji nerden geliyor acaba hava,su,toprak ,ateş faktörümü
Herkes iyi öldürüyor diye yabancı tüfeğe yöneliyor bu yabancılar bu tüfeğe bu fişeğe ne yapıyor.
Yerli kullanıcısı olarak bu yabancı faktörünü pek problem görmüyorum 
Konumuz bu silahlardaki yanma olayı

enerji barutun yanmasıyla oluşan enerjidir.barutun enerjisi tüfek tarafından saçmalara aktarılır.toplam enerji saçmalara bölünür.fakat her saçma aynı enerjiyi taşımaz.çünkü namlu ağzından çıkana kadar sürütnme,deformasyon gibi etkenler sonucu enerjisi azalır.bir grup saçma da diğerlerinden daha yüksek enerji ile gider.bunlar daha çok orta ve önde giden saçmalardır.işte bu saçmalar daha yüksek enerji taşır.karmaşık bir konudur.ama böyledir.iyi tüfek ise saçmanın en iyi yoğunlukla ve yüksek enerji ile gitmesini sağlayandır.aslında yabancıların yaptığı özel bir şey yok.kullandıkları malzemeler ve işçilik kaliteli.mühendislik ve ar ge ye milyonlarca dolar harcıyorlar.onlar geliştiriyorlar,biz ise taklit ediyoruz. bu ayrı bir tartışma konusudur.
  • VURSAN 92A EUROPE 66cm
  • HUĞLU GX 812 TACTICAL
Uygar TANDOĞAN
1977 MUĞLA

The following users thanked this post: Cengiz ÖNGÖREN

• *
« Yanıtla #41 : 20 Mart 2017, 15:26:22 »
enerji barutun yanmasıyla oluşan enerjidir.barutun enerjisi tüfek tarafından saçmalara aktarılır.toplam enerji saçmalara bölünür.fakat her saçma aynı enerjiyi taşımaz.çünkü namlu ağzından çıkana kadar sürütnme,deformasyon gibi etkenler sonucu enerjisi azalır.bir grup saçma da diğerlerinden daha yüksek enerji ile gider.bunlar daha çok orta ve önde giden saçmalardır.işte bu saçmalar daha yüksek enerji taşır.karmaşık bir konudur.ama böyledir.iyi tüfek ise saçmanın en iyi yoğunlukla ve yüksek enerji ile gitmesini sağlayandır.aslında yabancıların yaptığı özel bir şey yok.kullandıkları malzemeler ve işçilik kaliteli.mühendislik ve ar ge ye milyonlarca dolar harcıyorlar.onlar geliştiriyorlar,biz ise taklit ediyoruz. bu ayrı bir tartışma konusudur.
Ozaman şöyle desek bu silahlardaki sistem aynı motorlardaki gibi değişmez sadece geliştirilebilir.
Emme,sıkıştır ,patlat metodu yani.
Avrupadaki işçilik , emeğe verilen değerin bir göstergesi olarak elbette yüksektir.
İşçilikleri fevkalede gösterdikleri ortada , aslında şuda bir gerçekki makinalar ile bu teknoloji yakalanmış
Ülkemizde bu teknik yokmu var, senelerin Ustaları olduğu gibi nice fabrikalarımız mevcut . Eminimki sadece silah değil cnc ile adamın iskelet resmini çizecek ustalarımız var. Herkes biliyorki Ülkemizde Konya ilimizde 
nice ustalarımız var  bu işin üstesinden gelinemiyorsa neden gelinmiyor.
Yalnız ben gelindiğine inanıyorum çok güzel silahlar yapıyoruz.
Hep merak etmişimdir Silahlar ve sistemleri değişmez bir bütün olarak görüldüğünde
Taklit etmek bu işi bilmekmidir ,bilmemekmidir. Yasal gerekliliği bilmiyorum ama şöyle birşey daha söyleyim
Henüz motoru değiştiren çıkmadı bütün araç markaları birbirini taklit ediyor ozaman.
Silah fabrikalarımız browning ,benelli,beratta vs. nice markalar aynı çeliği ,aynı sistemi kullanıp şekil değiştirip yapsınlar. Bu iş biraz patent sıkıntısı yaratsada görsel değişikliği hallederlerse birtakım birşeyler olabilir. 
Şahsen bir browningin tek kurşun atımı esnasında şokunun fırlayıp yatağını sıyırdığını biliyorum
Yine bir browningin fişek yatağını şişirdiğini biliyorum hemde 38+50 gr basit bir fişekle
Belki sizlerde daha fenalarına denk gelmişsinizdir.
Ülkemizdeki birçok fabrikalarımız ihracat , ithalat yapıyor kendini geliştirmesi güzel
Ben taklidede razıyım en iyisini en gelişmişini yapalım yapacaklarınada inanıyorum
En azından milli olur araba ile takas etmeden silahlarımız olur .

The following users thanked this post: Uygar TANDOĞAN

Çevrimdışı Zülküf ÖZDUMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #42 : 20 Mart 2017, 15:37:59 »
Piyasada satılan ve kullanılan fişeklerin çoğunluğu  power tapa, yani tüplü. Bu tapa içerisindeki saçma namluya sürtmüyor. Bu yüzden deformasyon, ısınma, elektriklenme iddiaları power tapalar için havada kalıyor.
  • Robust 222
  • Breda Astro
  • Sarsılmaz Concorde
Zülküf ÖZDUMAN
1962/Diyarbakır

The following users thanked this post: Suat ÇALIŞKAN

• *
« Yanıtla #43 : 20 Mart 2017, 16:29:52 »
Piyasada satılan ve kullanılan fişeklerin çoğunluğu  power tapa, yani tüplü. Bu tapa içerisindeki saçma namluya sürtmüyor. Bu yüzden deformasyon, ısınma, elektriklenme iddiaları power tapalar için havada kalıyor.
Dediğiniz doğru power tapa ile namluya sürtünme tarih oldu.
Ozaman şekli bozuk saçma yapıp kullansak tahribat dahada artacak
Yalnız saçma namludan çıkınca hava ile birleşince neler oluyor . Power tapalı fişekte fitil takıyor
İşte burda bize bir Fizikçi birde kimyacı lazım . Yalnız bu fitil yani yakma olayı fişekteki saçmanın yumşaklığı ve havada geçirdiği süre ile ilgili gibi gözüküyor . Şaçma ve hız ve dahası yolda yaşadığı sürtünme
Fişektemi bulcaz yoksa saçmadamı yada havanın azizliğimi biryerden çıkaracaz :)

Çevrimdışı Cengiz DEMİRBAŞ

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #44 : 20 Mart 2017, 16:45:36 »
Yoklugun gözü kor olsun, memleketteyken yakıyor yıkıyor farketmezdı ne bulduysak onu koyardık tüfeğe ölmeyen de olurdu ölende olurdu olucu yerine geldımı oldurur bence tüfekte mekanık sağlamlık namlu kalıtesı buda uzun omurluluk beş lıralık tüfekte oldurur kısaca beş lıralık tüfeği ıkı sene kalıtelyı omur boyu kullanırsın fark bu selamlar saygılar
  • Huglu cifte
1983 Fransa

Çevrimdışı Samet BİRİCİK

• Avlak Yönetici
« Yanıtla #45 : 20 Mart 2017, 17:22:14 »
Yakmıyorsa nasil yaktırılcak asıl mesele burda..bunu çözdüğünüz zaman en dandik tüfekle bile yaktırabilirsiniz hemen gidip yakan silah adı altinda firma kurulabilir yakan tüfek yaktıran fişek diye ürünler üretebilirsiniz ciksa bunlar ülkemizde muazzam satısi olur dusuncesindeyim aslinda ama.o aldiginiz fisek ve tufekte yakmazsa bundan sonraki süreç nasil işler :)) konu anlattikca başa sariyor cok ilginc degilmi
  • Kırklareli
  • İstanbul
1986-istanbul

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #46 : 20 Mart 2017, 17:44:41 »
Ozaman şöyle desek bu silahlardaki sistem aynı motorlardaki gibi değişmez sadece geliştirilebilir.
Emme,sıkıştır ,patlat metodu yani.
Avrupadaki işçilik , emeğe verilen değerin bir göstergesi olarak elbette yüksektir.
İşçilikleri fevkalede gösterdikleri ortada , aslında şuda bir gerçekki makinalar ile bu teknoloji yakalanmış
Ülkemizde bu teknik yokmu var, senelerin Ustaları olduğu gibi nice fabrikalarımız mevcut . Eminimki sadece silah değil cnc ile adamın iskelet resmini çizecek ustalarımız var. Herkes biliyorki Ülkemizde Konya ilimizde 
nice ustalarımız var  bu işin üstesinden gelinemiyorsa neden gelinmiyor.
Yalnız ben gelindiğine inanıyorum çok güzel silahlar yapıyoruz.
Hep merak etmişimdir Silahlar ve sistemleri değişmez bir bütün olarak görüldüğünde
Taklit etmek bu işi bilmekmidir ,bilmemekmidir. Yasal gerekliliği bilmiyorum ama şöyle birşey daha söyleyim
Henüz motoru değiştiren çıkmadı bütün araç markaları birbirini taklit ediyor ozaman.
Silah fabrikalarımız browning ,benelli,beratta vs. nice markalar aynı çeliği ,aynı sistemi kullanıp şekil değiştirip yapsınlar. Bu iş biraz patent sıkıntısı yaratsada görsel değişikliği hallederlerse birtakım birşeyler olabilir. 
Şahsen bir browningin tek kurşun atımı esnasında şokunun fırlayıp yatağını sıyırdığını biliyorum
Yine bir browningin fişek yatağını şişirdiğini biliyorum hemde 38+50 gr basit bir fişekle
Belki sizlerde daha fenalarına denk gelmişsinizdir.
Ülkemizdeki birçok fabrikalarımız ihracat , ithalat yapıyor kendini geliştirmesi güzel
Ben taklidede razıyım en iyisini en gelişmişini yapalım yapacaklarınada inanıyorum
En azından milli olur araba ile takas etmeden silahlarımız olur .

ülkemizdeki silah sanayii güzel ve kaliteli ürünler yapmaktadır.birçok markaya parça ,hatta tüfek üretmektedirler.bizdeki kalite sorunları vizyon eksikliğinden bir de mühendislik ve ar ge eksiklğinden kaynaklanmaktadır. vizyon olarak dar bakış açılı anlayış,misal vinchester a fason üretim yaparken yüksek standartları ve şartnameleri sağlayıp,iç piyasaya kaliteyi düşürerek vermektir.ama günümüzde artık bu aşılmakta.çünkü rekabet artmakta,teknoloji ilerlemekte,müşterinin seçenekleri artmaktadır.mühendislik ve ar ge eksikliğinin telafisi ise yoktur.çünkü bunlar para ve sermaye birikimi ile olacak şeylerdir.misal benelli nin crio teknolojisini taklit etmek imkansızdır.ama taklit de kötü değildir.bu şekilde firmalar zenginleşecek,vizyon sahibi olacak,ürün geliştirmeye başlayacaktır.
  • VURSAN 92A EUROPE 66cm
  • HUĞLU GX 812 TACTICAL
Uygar TANDOĞAN
1977 MUĞLA

Çevrimdışı İlhan GÜNEN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #47 : 20 Mart 2017, 20:30:47 »
Önce saçma dizilimi bilmeliyiz sonra da uçar atışlarda ne kadar önleme mesafesi uygulayacağımız konusunda antrenman yapmalıyız.
En gerçek olay duran hedefe fişekdeki saçmaların hepsi ulaşır.  Ama hareketli hedefe bütün saçmalar varmaz.  Çünkü kuş sürekli ilerler. Saçma geride kalır.

Bence sorunun cevabı bu video da Lütfen sonuna kadar izleyiniz.
1984 ORDU

The following users thanked this post: Zülküf ÖZDUMAN, Emrah AKDENİZ

• *
« Yanıtla #48 : 21 Mart 2017, 10:33:18 »
ülkemizdeki silah sanayii güzel ve kaliteli ürünler yapmaktadır.birçok markaya parça ,hatta tüfek üretmektedirler.bizdeki kalite sorunları vizyon eksikliğinden bir de mühendislik ve ar ge eksiklğinden kaynaklanmaktadır. vizyon olarak dar bakış açılı anlayış,misal vinchester a fason üretim yaparken yüksek standartları ve şartnameleri sağlayıp,iç piyasaya kaliteyi düşürerek vermektir.ama günümüzde artık bu aşılmakta.çünkü rekabet artmakta,teknoloji ilerlemekte,müşterinin seçenekleri artmaktadır.mühendislik ve ar ge eksikliğinin telafisi ise yoktur.çünkü bunlar para ve sermaye birikimi ile olacak şeylerdir.misal benelli nin crio teknolojisini taklit etmek imkansızdır.ama taklit de kötü değildir.bu şekilde firmalar zenginleşecek,vizyon sahibi olacak,ürün geliştirmeye başlayacaktır.
Şu Benellinin sistemi ilgimi çekti
Yalnız imkansız görmüyorum bize apartı gelebilir fakat silah fabrikalarımız bu işi yapacaktır
Daha kaygan yüzeyden bahsedilmiş şuan bu kromla sağlanıyor ama benelli saçmaların daha toplu gitmesi konusunda power tapalı fişekleri neye göre kıyasladı acaba
40 mtre üstü normal keçe tapanın işi bitiyor ama power tapalı fişekler birde hız verildi ise 2 katına çıkıyor
Şimdi kusursuz bir namlu olduğunu düşünürsek gram düşürülmüş hız verilmiş fişekler artarsa ve isabet oranı yakalanırsa güzel sonuçlar çıkacağa benziyor ama şu saçma işine bir çözüm şart, yumşaklık iyi ayarlanması gerekiyor düşüncesindeyim. 
Benelli Crio® System
Benelli silah sanayinin av tüfeği namluları için geliştirdiği bir sistemin adıdır.
Bu sistemin esası; tüfek namlusu olacak çeliklerin cryogenicist.(soğuk bilimi) denilen bir bilimsel yöntemle işleme tabi tutulmasıdır. Namlu çelikleri sıvı nitrojen ve sıvı helyum gazları vasıtası ile -300 F -185 c gibi aşırı derecede soğuğa tabi tutularak. Çelikte sıcak dövülme esnasında hâsıl olan gerginliklerin ve moleküler yapısındaki düzensizliklerin giderilmesi ve çelik yüzeyinin daha kaygan ve pürüzsüz bir hal almasını sağlamaktadır.

Bu işlem ile namlularda sağlanan pürüzsüz ve düzgün yüzey de, tapa ve saçmaların hareketleri ve yoğunlukları artırılmış, sürtünmeden kaynaklanan hız kaybı azaltılmış ve ateşleme sonucu namlunun daha az kirlendiği görülmüştür.
Bu sistemi tamamlayan ikinci etken olan değiştirilebilir uzun şoklar da aynı ısıl soğutma işlemine tabi tutularak üretilmiş ve şoklar; deformasyonu en aza indirmek ve saçma gurubundaki ahengi bozmayacak düzende ve başlangıç noktalarından uca doğru aşamalı olarak daralacak şekilde tasarlanmıştır.
Benelli araştırma ve geliştirme bölümünün yaptığı çalışmalar ve yüksek hızlı kameralarla yapılan çekimler sonucunda, hedefe ulaşan öldürücü ve düzgün saçma adedinde % 13,2 oranında artma sağlandığı görülmüştür.

Çevrimdışı Samet BİRİCİK

• Avlak Yönetici
« Yanıtla #49 : 21 Mart 2017, 13:07:45 »
Ruslar Çelikleri baykal gölünün soğuğunda bekletiyor sonra işliyor deniliyordu bir ara aklıma geldi söylemeden edemiyeceğim..  ;D

• Kırklareli
  • İstanbul
1986-istanbul