Çanın bu özel durumunu bilmiyordum. Teşekkürler.
Viyana'ya gittiğimde, 1956'ya kadar (yüzlerce yıl aralıksız) Türk saldırısına karşı , şehrin tamamının izlenebildiği en yüksek kulesi olan Stephansplatz Meydanı'ndaki Stephansdom Katedrali'nin kulesinde nöbetçi beklettiklerini, bahsi geçen tarihte ise, artık böyle bir riskin kalmamış olmasından dolayı uygulamanın sonlandırıldığını bir Viyanalıdan bizzat dinlemiştim. Yaşlı bir Viyanalı olan anlatan kişi, "Merzifonlu'yu öldürerek bizi de Avrupa'yı da kurtarmış oldunuz" gibi bir yorum yapmıştı
Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın, başarısız Viyana kuşatmasından sonra, bunu yeniden deneyecek olduğunu ve öncekinde yaptığı hataları yapmayacak olduğunu, Viyana'nın da buna dayanacak gücünün olmadığını, başarısız kuşatmadan dolayı kellesinin alınmasının da kendilerini ve Avrupa'yı kurtarmış olduğunu anlatmıştı.
Tabi bu bir yorum, Osmanlı'nın o tarihte, artık buna gücünün yetmeyecek halde olduğunu söyleyenler de var.
Yıllar önceydi, aklımda kaldığı kadarıyla yazdım. Aslında konuştuğum kişinin, 1950'ler diye bahsettiğini hatırlıyorum ama tam yıl olarak da tarih bilgimi tazelemiş oldum.
Bu bahsettiğiniz çan, Stephansdom'un çanı olmalı diye tahmin ediyorum.