Gönderen Konu: Viyanada bir Türk çanı  (Okunma sayısı 1652 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Murat DİNGİZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Viyanada bir Türk çanı
« : 06 Şubat 2017, 23:15:13 »

• fabarm l4s
Murat DİNGİZ
1983 MALATYA/Darende

The following users thanked this post: Tuncay KAHRAMAN, İbrahim AYSU, Erol ÖZTÜRK, Gökhan AKDOĞAN

Çevrimdışı İbrahim AYSU

• yönetici
Ynt: Viyanada bir Türk çanı
« Yanıtla #1 : 07 Şubat 2017, 00:01:12 »
Çanın bu özel durumunu bilmiyordum. Teşekkürler.

Viyana'ya gittiğimde, 1956'ya kadar (yüzlerce yıl aralıksız) Türk saldırısına karşı , şehrin tamamının izlenebildiği en yüksek kulesi olan Stephansplatz Meydanı'ndaki Stephansdom Katedrali'nin kulesinde nöbetçi beklettiklerini, bahsi geçen tarihte ise, artık böyle bir riskin kalmamış olmasından dolayı uygulamanın sonlandırıldığını bir Viyanalıdan bizzat dinlemiştim. Yaşlı bir Viyanalı olan anlatan kişi, "Merzifonlu'yu öldürerek bizi de Avrupa'yı da kurtarmış oldunuz" gibi bir yorum yapmıştı :)

Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın, başarısız Viyana kuşatmasından sonra, bunu yeniden deneyecek olduğunu ve öncekinde yaptığı hataları yapmayacak olduğunu, Viyana'nın da buna dayanacak gücünün olmadığını, başarısız kuşatmadan dolayı kellesinin alınmasının da kendilerini ve Avrupa'yı kurtarmış olduğunu anlatmıştı.

Tabi bu bir yorum, Osmanlı'nın o tarihte, artık buna gücünün yetmeyecek halde olduğunu söyleyenler de var. :) Yıllar önceydi, aklımda kaldığı kadarıyla yazdım. Aslında konuştuğum kişinin, 1950'ler diye bahsettiğini hatırlıyorum ama tam yıl olarak da tarih bilgimi tazelemiş oldum.

Bu bahsettiğiniz çan, Stephansdom'un çanı olmalı diye tahmin ediyorum.

« Son Düzenleme: 07 Şubat 2017, 00:02:34 Gönderen: İbrahim AYSU »
  • Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul

The following users thanked this post: Murat DİNGİZ

Çevrimdışı Murat DİNGİZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #2 : 07 Şubat 2017, 00:09:32 »

Osmanlılardan kalma 200 kadar top ve diğer metal silahlar eritilip 1711'de Pummerin adı verilen büyük bir bronz çan yapılarak Stefan Katedrali'ne asıldı. Yaklaşan Osmanlı tehlikesi kiliselerde çalınan çanlarla haber verilirdi. Papa III. Calixtus'un emriyle 1456 tarihli Belgrad Kuşatması'ndan beri Avrupa'da Türk çanı adıyla bütün kiliselerde muayyen zamanlarda çan çalınmakta; muayyen dualar okunmaktadır. St. Stefan Katedrali'nin dışında kuzey duvarında bulunan Capistrankanzel adı verilen heykelde,  Türklerin gazabı hakkında vaazlar veren Johannes von Capistrano'nun ayakları altında ezilen bir yeniçeri tasvir edilmiştir. Fransisken rahipleri yaptırmıştır.
  • fabarm l4s
Murat DİNGİZ
1983 MALATYA/Darende

The following users thanked this post: İbrahim AYSU

Çevrimdışı Murat DİNGİZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #3 : 07 Şubat 2017, 00:10:05 »
Ibrahim Bey ilginiz için teşekkür ederim
  • fabarm l4s
Murat DİNGİZ