Gönderen Konu: MKE Barut Hakkında Yardım  (Okunma sayısı 16226 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Selim UYGUN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
Ynt: MKE Barut Hakkında Yardım
« Yanıtla #25 : 26 Nisan 2017, 00:24:49 »
MKE Tip-1 ile yapılan fişeklerin 32 gram saçmalı şeklinin namlu çıkış süratini hız ölçerle (kronograf) ölçen, ölçme imkanı bulan var mı?

Yukarıda kutuda görülen ölçüler keçe tapa, karton kovan, yuvarlak sıvama vs vs içindir; hatırınızda olsun. Sorduğum hız ölçümlerinin sonuçlarını bilebilirsek bir parça önümüzü görürüz.
haklısınız tek bazlı yeşil olan  yavaş olan üstünde yazan 2.10 -35  gram saçma  ile 390-400mtsn hız üretiyor volkan bey başka ölçüm yapamadım şuan elimde saf olarak yok harman yapıtğım var ilk saf alırsam mke barutu ölçer bildirim size ayrıca merak edeler için rus barutlarında en yavaşı Türkçesi (şahin) marka  kutusunun üstünde şahin olan konserve kutuya benzer kutu satılanlarıda tek bazlı  2.33 grama 32 kurşun doldurdum 395 ila 405 mt sn 2.90grama kadar yüksettim en son 470 mt/sn civarı hız üretti Özkara 32 gram kurşunla tek bazlı fazla hız üretmeyen yapıları  var
« Son Düzenleme: 26 Nisan 2017, 14:08:39 Gönderen: Selim UYGUN »

The following users thanked this post: Volkan KÖYDEMİR

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #26 : 26 Nisan 2017, 00:58:57 »
haklısınız tek bazlı yeşil olan  yavaş olan üstünde yazan 2.10 -35  gram saçma  ile 390-400mtsn hız üretiyor volkan bey başka ölçüm yapamadım şuan elimde saf olarak yok harman yapıtğım var ilk saf alırsam mke barutu ölçer bildirim size ayrıca merak edeler içinrus barutlarında en yavaşı (şahin) marka  kutusunun üstünde şahin olan konserve kutuya benzer kutu satılanlarıda tek bazlı  2.33 grama 32 kurşun doldurdum 395 ila 405 mt sn 2.90grama kadar yüksettim en son 470 mt/sn civarı hız üretti Özkara 32 gram kurşunla tek bazlı fazla hız üretmeyen yapıları
Çok şüküür :) Sonunda bir tane verimiz var. Ben başka da bilmiyorum :D

Peki bu 2,10x35 gramın kovanı plastik miydi, kıvırma yıldız mıydı, kapsül neydi, tapa hangisiydi? Merak ettim.

Ruslar da hızlı fişeklere düşkün. Tam onların ağzına layık :D

Tekrar çok teşekkürler Selim Bey.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

The following users thanked this post: Selim UYGUN

Çevrimdışı Selim UYGUN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #27 : 26 Nisan 2017, 01:03:13 »
Çok şüküür :) Sonunda bir tane verimiz var. Ben başka da bilmiyorum :D

Peki bu 2,10x35 gramın kovanı plastik miydi, kıvırma yıldız mıydı, kapsül neydi, tapa hangisiydi? Merak ettim.

Ruslar da hızlı fişeklere düşkün. Tam onların ağzına layık :D

Tekrar çok teşekkürler Selim Bey.
Nobel  688 kapsül -max tapa - cerridite kovan 2.10 mke yeşil 35 gram saçma   :) :) yıldız kapama

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #28 : 26 Nisan 2017, 01:13:26 »
Nobel  688 kapsül -max tapa - cerridite kovan 2.10 mke yeşil 35 gram saçma   :) :) yıldız kapama
Eline sağlık dostum :) Son model işmiş. Belki karton kovan, keçe vs olabilir diye aklıma gelmişti. Gerçi bazen kapsülden kapsüle, tapadan tapaya da önemli (bana göre önemli) hız farkı olabildiğini görüyoruz. Hatta ağız kıvırma şekli de öenmli fark yapıyor. Sıvamayla yıldız arasında 10-15 m/s fark olabildiğini biliyorum.

Tekrar teşekkür ederim. Düğmeye 10 defa tıklasam, 10 teşekkür olsa yapardım :D Ya da 20... dile dileyebildiğin kadar. Selamlar...
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Selim UYGUN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #29 : 26 Nisan 2017, 01:19:13 »
Eline sağlık dostum :) Son model işmiş. Belki karton kovan, keçe vs olabilir diye aklıma gelmişti. Gerçi bazen kapsülden kapsüle, tapadan tapaya da önemli (bana göre önemli) hız farkı olabildiğini görüyoruz. Hatta ağız kıvırma şekli de öenmli fark yapıyor. Sıvamayla yıldız arasında 10-15 m/s fark olabildiğini biliyorum.

Tekrar teşekkür ederim. Düğmeye 10 defa tıklasam, 10 teşekkür olsa yapardım :D Ya da 20... dile dileyebildiğin kadar. Selamlar...
söylediklerinize aynen katılıyorum size....  malzeme göre deyişir veriler .estağafrillah yardımcı olabildiysek ne mutlu bize  :D :D :D :D
« Son Düzenleme: 26 Nisan 2017, 01:25:12 Gönderen: Selim UYGUN »

Çevrimdışı İbrahim ÖNGÜN

• *
« Yanıtla #30 : 26 Nisan 2017, 09:05:01 »
Heeyy gidi günler hey.Bu hazır fişekler yaygınlaşmadan önce fişeğin dip tablasını örtecek kadar kara barut,onun üzerine 2.10 dumansız yeşil barut veya 1.90 kırmızı dumansız (O zamanlar MKE'nin bu iki tip barut vardı.Kırmızı, yeşile göre biraz daha basınçlı idi.)onun üzerine bir tane karton tapa,keçe tapa ve en son gülle kurşun.Makina ile çok ezmeden kıvır at domuza.Ayak bile çekemezdi.Ne güzel günlerdi be.Yok hassas terazi,yok bilmem ne barutlar amaaan ne zor işler şimdi fişek doldurma işi yav.
  • Baikal izh 43m 1c 12 ga çifte
  • Torun 307 light 12 ga sp
  • Zirve-Serdar 20 ga sp.
  • Sarsılmaz Kılınç 2000 standart
  • Huylu GX 812 66 namlu y.otomatik.
İbrahim ÖNGÜN
1967 Saray/TEKİRDAĞ 05364627469

Çevrimdışı Orkun ÜNLER

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #31 : 26 Nisan 2017, 12:50:14 »
Arkadaşlar tecrübelerini paylaşmışlar, ben de kısaca bir şeyler söylemek istiyorum. Kendi doldurduğumuz fişekte;
1- Tüfeğin cinsi, ağırlığı, namlu özelliği
2- Fişeğin hangi ava atılacağı
3- Fişeğin hangi havada kullanılacağı
4- barut, tapa ve kovanın türü
5- barut ve saçma miktarı
6- barut üzerine uygulanan basınç
fişeğin performansını etkileyen bileşenlerdir.
kabaca; çifte tüfek 1.40 -1.50 gr barut 28-30 gr saçma - 1.60-1.70 gr barut 32 gr saçma
  • Simson Suhl SXS ejektör 12 Cal.
  • Fusil Robust Brevete s.g.d.g 222 SXS 12 Cal.
  • Fusil Robust Brevete s.g.d.g. 222 SXS 16 Cal.
  • Akus OB O/U 12 Cal.
  • Huğlu 103 d O/U 12 Cal.
  • Yıldız SPZ-ME O/U 20 Cal.
Orkun ÜNLER
1972 KONYA

The following users thanked this post: Volkan KÖYDEMİR, Selim UYGUN

Çevrimdışı Selim UYGUN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #32 : 26 Nisan 2017, 13:28:52 »
Arkadaşlar tecrübelerini paylaşmışlar, ben de kısaca bir şeyler söylemek istiyorum. Kendi doldurduğumuz fişekte;
1- Tüfeğin cinsi, ağırlığı, namlu özelliği
2- Fişeğin hangi ava atılacağı
3- Fişeğin hangi havada kullanılacağı
4- barut, tapa ve kovanın türü
5- barut ve saçma miktarı
6- barut üzerine uygulanan basınç
fişeğin performansını etkileyen bileşenlerdir.
kabaca; çifte tüfek 1.40 -1.50 gr barut 28-30 gr saçma - 1.60-1.70 gr barut 32 gr saçma
paylaşım için teşekkürler  kutusu üzerinde yazan verileri ölçtüm üretenler öyle yazmış  merak işte :D :D :D :D 1 -)tüfek  reminton 870 express namlu boyu 71cm 2-)saçma no 5 hangi ava atacaksanız 3-kış fişeği herhalde öyle olması lazım ağır gramaj 5 derece altı kulamak için 4-) yukarda var yazdım 5-)yukarda yazdım 6 -)basınçtan kasıt barutu sıkıştırmaksa dolum makinesi ile doldurdum sadece kapama yapacak kadar basınç orta kuvveti le  fişek patlama  basıçcı ise barutu üreten firmalar bilir. ölçme imkanı yok  Orkun bey siz daha iyileri yapar paylaşırsanız bizde tecrübe kazanmış oluruz sizden  hemde nasıl fişek nasıl dolar öğrenmiş oluruz.paylaşım için teşekkürler :D :D :D bir kaç örnek bekliyoruz sizden :D :D :D
« Son Düzenleme: 26 Nisan 2017, 14:52:27 Gönderen: Selim UYGUN »

Çevrimdışı Selim UYGUN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #33 : 26 Nisan 2017, 13:37:34 »
Heeyy gidi günler hey.Bu hazır fişekler yaygınlaşmadan önce fişeğin dip tablasını örtecek kadar kara barut,onun üzerine 2.10 dumansız yeşil barut veya 1.90 kırmızı dumansız (O zamanlar MKE'nin bu iki tip barut vardı.Kırmızı, yeşile göre biraz daha basınçlı idi.)onun üzerine bir tane karton tapa,keçe tapa ve en son gülle kurşun.Makina ile çok ezmeden kıvır at domuza.Ayak bile çekemezdi.Ne güzel günlerdi be.Yok hassas terazi,yok bilmem ne barutlar amaaan ne zor işler şimdi fişek doldurma işi yav.
;D ;D ;D ;D ;D hey gidi günler eskiden su içerdik testiden şaka bir yana bu günlerden hoş zamanlar tabii :D :D :D :D :D
« Son Düzenleme: 26 Nisan 2017, 14:49:29 Gönderen: Selim UYGUN »

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #34 : 26 Nisan 2017, 13:41:46 »
1.4 g Mke barut 24 g saçma
1.7 g Mke barut 32 g saçma
1.9 g Mke barut 35 g saçma
Daha fazla barut kullanmıyorum.Sadece  yıldız kapamanın ayarını artırıyorum.
Diğer oranlarla pek oynamıyorum.
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

Çevrimdışı İlhan GÜNEN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #35 : 26 Nisan 2017, 18:31:10 »
haklısınız tek bazlı yeşil olan  yavaş olan üstünde yazan 2.10 -35  gram saçma  ile 390-400mtsn hız üretiyor volkan bey başka ölçüm yapamadım şuan elimde saf olarak yok harman yapıtğım var ilk saf alırsam mke barutu ölçer bildirim size ayrıca merak edeler için rus barutlarında en yavaşı Türkçesi (şahin) marka  kutusunun üstünde şahin olan konserve kutuya benzer kutu satılanlarıda tek bazlı  2.33 grama 32 kurşun doldurdum 395 ila 405 mt sn 2.90grama kadar yüksettim en son 470 mt/sn civarı hız üretti Özkara 32 gram kurşunla tek bazlı fazla hız üretmeyen yapıları  var

photo upload

Bende var bu baruttan 16 cal için F616- Power tapa - 1,58 gr cokon  / 29 gr saçma  dolumunu kış avlarında kullanıyorum.
1984 ORDU

Çevrimdışı Selim UYGUN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #36 : 26 Nisan 2017, 18:58:32 »

photo upload

Bende var bu baruttan 16 cal için F616- Power tapa - 1,58 gr cokon  / 29 gr saçma  dolumunu kış avlarında kullanıyorum.
paylaşım için teşekkürler evet bahsi geçe rus  barut bu ayrıca doldurma verisi için teşekkürler ilhan bey hayırlı akşamlar dilerim
« Son Düzenleme: 26 Nisan 2017, 19:24:11 Gönderen: Selim UYGUN »

Çevrimdışı İlhan GÜNEN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #37 : 26 Nisan 2017, 21:33:22 »
paylaşım için teşekkürler evet bahsi geçe rus  barut bu ayrıca doldurma verisi için teşekkürler ilhan bey hayırlı akşamlar dilerim
Rica ederim sizlere de hayırlı akşamlar.
1984 ORDU

Çevrimdışı Murat ÇELİKBAŞ

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #38 : 26 Nisan 2017, 21:42:45 »
Dolum işine yeni merak sarmış birisi olarak , değerli üstadların ölçü ve gramajlarla ilgili yazdıklarının telefonda fotoğrafını çektim bulunmaz hazine bilgiler. Hepsi tecrübelerle uzun uğraş ve zamanla kazanılan bilgiler. Görüş veren herkese sonsuz teşekkür ederim.

Bugün buğra av dan bayabir eksiğimi tamamladım. İlk dolum yaptığımda fişekleri de sizle paylaşacağım inşallah. Müsait olan bir üstad bizlere hap bilgi tarzında bir cetvel ekleyip benim gibi yenilere hazine kazandırsa mesela;

Av cinsi      Barut miktarı    Tapa türü     Saçma Numarası    Saçma Gramajı
Bıldırcın
Üveyik
Keklik

acemi olarak ilk aklıma gelen bunlar tabi üstadlar daha iyisini bilir.

Valla ben böyle bir cetvele çok ihtiyacım var.

Saygılar
Murat ÇELİKBAŞ
1970 ANTALYA

Çevrimdışı Celal KIZILÇAY

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #39 : 27 Nisan 2017, 16:24:00 »
fişekleri doldurdum en yakın zamanda grupman denemesi yapıp sonuçları sizlerle paylaşacağım inş
  • akkar 206 süper poze
  • üzümlü 4+1 otomatik
  • setter
1983 İstanbul
 önce kendine ne olacağını sor, sonra ne yapman gerekiyorsa yap

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #40 : 27 Nisan 2017, 19:26:56 »
Techna ,  Maxam gibi barutları  tercih ederdim diyen bir üstadın yazısını okudum . Piyasada uyduruk sterling ten başka barut yokki alalım Şanslı olanlar ancak MKE bulabiliyorlar. Sizin söylediğiniz barutu bizimde bulma imkanımız varsa memnun oluruz.

Sektör böyle çoook zor ilerler.

Antalya da fişek fabrikası işine girmek isteyen ortak varsa birliikkte araşttırıp girebiliriz üretim işine.
Murat ÇELİKBAŞ
1970 ANTALYA

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #41 : 27 Nisan 2017, 22:18:41 »
Techna ,  Maxam gibi barutları  tercih ederdim diyen bir üstadın yazısını okudum . Piyasada uyduruk sterling ten başka barut yokki alalım Şanslı olanlar ancak MKE bulabiliyorlar. Sizin söylediğiniz barutu bizimde bulma imkanımız varsa memnun oluruz.

Sektör böyle çoook zor ilerler.

Antalya da fişek fabrikası işine girmek isteyen ortak varsa birliikkte araşttırıp girebiliriz üretim işine.
Sterling bir barut markası değil Murat Bey. Nobel Sport firmasının ürettiği veya fason üretim barutları ithal edip fişek üreten Turaç firmasının fişek markalarından birinin adıdır. İçlerinde muhtelif Nobel Sport barutları rastlanırdı. D20, A1, 206V, Tecna, GM3, 206S piyasada zaman zaman bulunur(du).

Nobel Sport bir çok Avrupa ülkesindeki fişeklerde kullanılmakta. Kimi başka markaların da aslında Nobel imalatı oldukları iddiaları bile var.

Her barut ve tabi diğer bileşenler her havada ve her şartta aynı randımanı vermez. Haricinde fabrikalardan gelen barutların fişek doldurucuları tarafından test edildikten sonra geri çevrildiklerini de okumuştum. Anlaşılan aynı marka model barut bile doldurmak için kullanışlı olmayabiliyormuş.

Randımanı etkileyen bir sürü şey var. Doldurmak yetmiyor. Aynı şeyler Maxam için de geçerli. Sadece amerikan barutlarında kullanıcılar genelde istikrarlı olduğunda müttefikler. Bana öyle geldi. Fakat çok pahalılar ve eskisinden de az üretiliyorlar. Ki ben bunu bile hayra yoramıyorum. Gerçi bunun konuyla ilgisi yok.
1968

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #42 : 27 Nisan 2017, 22:24:05 »
osman bey verdiğiniz ölçüler benimde çok işime yaradı. teşekkürler. bakalım ilk dolumlarım nasıl olacak.
Murat ÇELİKBAŞ
1970 ANTALYA

The following users thanked this post: Osman KÜÇÜKMUMCULAR