Facebook üzerinden mesaj atanlar, avlak forumdan gördüm deyip tüfeği soranlar oluyor,belki ilgilenenlere faydası olur diye tüfekle ilgili birkaç değerlendirme yapmak istedim..
Bu model, nitro ile yaşadığım sorunlardan dolayı Ocak 2016 itibariyle değişim yoluyla elime geçti ve tam 1 yıldır kurşun atışları, fişek denemeleri atış testleri ve avlarda esirgemeden kullanıyorum..
Sezon kapalıyken çok sayıda kurşun atışı ve özellikle ağır gramajlar başta olmak üzere çok sayıda atış ve grupman denemesi yaptım. Tüfeği biraz yordum. 1 yıl içinde toplamda 1500 atımı geçti, yivsiz tüfekler için bu az bir sayı ama benim için ( 1yıl içerisinde ) iyi bir miktar..
Bu süre zarfında tüfek parça arızası vermedi, takılma dikme vs yapmadı.. .( birkaç fişek-kovan hatası hariç )
Tüfeğin ahşabı standart ve sağlam, olumsuz yanı ise ahşap boyası pek iyi değil, nitronun ahşabı ve boyası biraz daha kaliteliydi mesela.. belki de aradaki fiyat farkından olabilir.
Gt1 ahşabı çabuk çiziliyor ve köşe kısımlarından boya-vernik biraz atma yapmış.. Kasanın alt tarafında krom kısımda hafif renk açılması oldu, mat siyah krom, füme rengine dönmeye başlamış, üst tarafta bir şey yok. Okadar yağmur çamur kar gördüğünü göz önüne alırsam aslında normal bir durum ama yine de 1 yıl kullanım süresinde bukadar olmaması gerekirdi. Şu konuda hakkını yememek gerek paslanma açısından en ufak sorun yaşamadım bu konuda gayet iyi..
Ağırlık konusunda hassas olanlar için tüfek biraz ağır gelebilir. Ahşap yoğunluğuna göre değişir ama ortalama 3350 gr civarı. Bana göre ağır değil, gezerek yapılan avlarda bazıları için yorucu olabilir.. Bekleme-geçit avları için çok daha uygun..
Namlu iç çapı 18.75 mm olarak geçiyor. Ölçme imkanım yok ama basitçe, 18.70 mm çapında bir tapa, namludan çok hafif bir sıkışmayla zorlanmadan geçebiliyor.. Hem kinetik sistem olması hem de namlu çapının geniş olmasından dolayı namlu içi basıncı fazla olmadığı için düşük gr fişeklerde (24gr - 28 gr) sorun yaşatma ihtimali yüksek.. 28 gr fişeklerde hava soğuyana kadar sorun yok. Ama 30 gr ve üstünde hatasız ve hatta daha performanslı diyebilirim.
Namlu çapının genişliği, performans konusunda ilk zamanlar kafama takılmıştı ama kullandıkça gördüm ki asıl mesele uygun fişeği bulmakmış.. Geniş namlunun dar iç çapa göre penetrasyon eksikliği elbet var fakat, yaptığım avları göz önüne aldığımda özellikle tahtalı ve ördek gibi mesafeli atış yapılan ve sağlam yapılı avlarda bu eksikliği hiç hissetmedim. Genellikle 35-50 metre arası uçar avlarda performansından çok memnun kaldım.
Yine de tüfeği 76 namlu almadığıma pişmanım. Mesele sadece grupman değil, bayide incelemiştim, 5 cm farktan ne olacak diyenler oluyor ama gerçekten tüfeğin dengesi bile değişiyor ve havada avı süzme olayı çok daha güzel ve keyifli oluyor. Geçit avcısı için 76 cm namlu bence ihtiyaç. Yine de herkesin tercihi farklıdır..
Geniş çapın atış konforu hisseilir şekilde fazla.. Fişek seçimine göre değişse de, dar namlulara göre bazı durumlarda daha düzgün bir saçma dağılımı var.. İnce saçma ve 28-32 gr aralığında da başarılı fakat, özellikle 34 gr ve üstü fişeklerde ve kalın saçmalarda diğerlerine göre daha güzel performans sergiliyor..
Sonuç olarak 1400 tl civarı bir fiyata alınabilecek iyi bir yerli tüfek. Kozmetik işçilik açsından birkaç opsiyonla daha iyi bir hale getirilebilir o da tercih meselesi.. Yine de standart haliyle, fiyatının hakkını fazlasıyla veriyor. .
Aklıma gelenler bukadar. Umarım ilgilenenlere faydası olur.
Herkese rast gele..