LÜTFEN OKUYUN
"Avbis avlak aldatmacası" adı altında bir başlık açmayı çok istedim ama elim bir türlü değmedi. Uzun zamandır da siteye yazamıyorum. Madem konu açılmış şimdi ana hatları ile yazayım.
1-Avcılığa resmi olarak başladığım 1991 yılından beri ister istemez her mevzuat değişikliğini takip ettim ve uymaya özen gösterdim. O yıllarda av tezkerenizi alır bununla beş yıl avlanırdınız.
2-Geçen zaman içerisinde önce av günlerini (çarşamba cumartesi pazar) kısıtladılar. Peyder pey avlanılan tür ve limitler düşürüldü. Sonra avcılık belgesi, kurs ve sınav zorunluluğu ve avlama pulları çıktı.
3-Son olarak ise avbis rezaleti çıktı. Harita üzerinde ülkemiz arazilerinde bir sürü devlet avlağı! genel avlak! kurulmuş bizim haberimiz yokmuş. Haritayı görünce öğrendik memleketin her yerinin avlak olduğunu. Ama araziye çıkınca avlak namına bir şey göremedik. Devlet avlağı nedir arkadaşlar? Herhalde özel avlağın karşıtı olan bu kavram, sınırları belli ve devlet tarafından korunan, girişin kontrollü olduğu avlanmanın kontrollü yapıldığı, avın üretildiği ve korunduğu bir yer olmalı kardeşlerim ama ben hiç böyle bir yerle karşılaşmadım. Genel avlak nedir? O tam bir muamma!
4-Yukarıda arkadaşlar Avbis sistemin işleyişindeki aksaklıkları etraflıca anlatmışlar ona girmeyeceğim. Gerek yok çünkü mal meydanda.
5-Peki bizzat muhatabı olduğum, hukukçu olmam sebebiyle de anlamakta pek zorluk çekmediğim bu 25 yıllık av mevzuatının yani kural ve yasakların neticesi ne oldu? Ki esas acı olan budur.
A-Her yeni kural avlanmayı daha masraflı yaptı. (harç pul vergi vs)
B-Her yeni kural avlanmayı daha eziyetli yaptı. (limitler, kotalar, yasaklar, kurslar, sınavlar, en son bilgisayarlar vs)
C-Av hep azaldı. Bıldırcın dahi bitme noktasına geldi.
D-En namuslu avcılar dahi anlamsız yasaklar ve kurallarla legal avlanmanın dışına itildi.
E-Avlaklar, çoğu yerli ve köy kökenli eli silahlı avcı olmayan bir güruhun elinde kurudu. İdarecilerde bunu seyrettiler.
F-Fatura ve eziyet hep namuslu avcıya çıktı. Hatta artık meralarda saldırıya uğrar, arabalarına hasar verilir hale dahi geldik.
G-Etkin bir denetim sistemi kurulamadı.
H-Yapılan mevzuat değişiklikleri zaman içerisinde fiilen Türkiyede avı ve avcılığı bitirme noktasına getirmiştir. Demek ki koyulan bu
kurallar av varlığını arttırmamış tersine avcılığı çıkmaza sokmuştur.
I-Zaten maksat avcılık sporunu mümkünse yasaklamak halihazırda bu yapılamadığı için fiilen icra edilemez hale getirmektir. Bu
mevzuata tam uyarak fiilen avlanmak hemen hemen mümkün değildir.
İ-Hepsinden de acısı av camiasının büyükleri! akil adamları! Bir bilenleri! Yurt dışında avlanan varlıklı Özel avlakçıları! çoğu
çağdaşı Avrupa silahların 50 yıldan fazla gerisinde olan yerli Silahların reklamcıları! olan, reklamı bol şahıslar bu konuları hiç ya da
gereği gibi dile getirmediler. Bir zamanlar dillerine " bağaj limiti" diye bir şey dolamışlardı da hep onu söylüyorlardı sanki çok
önemliymiş! avcılığın başka meselesi yokmuş! gibi.
J- Şu söylediklerimi yazan veya söyleyen pek yok. Sanki herkes başka bir ülkede av yapıyor.
K-Neticeten gerçek avcılar ne engel çıkarılırsa çıkarılsın ava devam ediyorlar ve edecekler ve bu sporu yaşatacaklar .Önce vicdanları ve
avcılığın yazılı olmayan değişmez kurallarını gözeterek... Kimsenin görmediği duymadığı yerlerde dahi kurallara uyarak bunun için
gayret göstererek...