Sn. ÇALIŞKAN,
yazımdan ördek avının inceliklerini bilmediğiniz gibi bir anlam çıkıyor mu bilmiyorum, amacım o değildi. Biz de geçmişte ördek sürülerinin filo filo geçtiği zamanlarda baraj gölü kenarlarında dediğiniz mesafelere çok fişek attık, hatta hiç unutmam 1990 yılında Ankara Dikilitaş göletinde yakın uzak yarım saatte 140 kadar fişek atıp 2 ördek düşürmüştüm, ikisi de baraj ortasına yüzerek yaralı gitti, vardır bir sebebi dedik, avı erken kestik, yolda ayak parmaklarımın donmakta olduğunu ağrı başlayınca anladım. Eskiden Ankara' da Avpar av bayisi vardı oradan çok malzeme alırdık, böyle yüksek geçen kaz ve ördeklerin düşmediğini anlattığımızda, hatta kanatlarına saçma şırp dedi yine de düşmedi dediğimizde '' Allah iyiliğini versin Ahmet, o zaman magnum atacan diye bize BB leri 42 gram magnumları geçirirdi.
Sn. Çalışkan, siz istediğiniz mesafeye atın, kimsenin parmağını zaten tutamayız, av kaçmış, kaçmamış , hava kaçmış kaçmamış,ördekdir göçmendir, durmaz gider konu o değil, burada bir yargılama yok, siz bu site de yöneticilik yapıyorsunuz, bir mesajınız olmalı elbette, konu o mesaj nedir?
Şüphesiz eşini bulmuş, sürüsünü oluşturmuş, fezadan, aklındaki bir menzile doğru tam gaz giden, aşağıda kim var ne var kim ne öttüyor diye umursamayan ördeği de menzile çekebilmenin bir yolu yoktur, o zaman Avpar Ahmetler magnum fişek satmaya başlar
Daha önce yazmıştım vesile oldu yine yazalım, bu 45 yarda 50 yarda mesafeleri şüphesiz uydurma ile saptanmış değerler değil. Fişeklerin ve Tüfeklerin kapasiteleri her zaman avcılardan fazladır, nette kayıtlar var 120 yarda mesafelerden -trap plaklarını- kıran atıcılar var , demek ki tüfek atıyor, fişek o mesafeler de plağı kırıyor. Ancak Amerika' da yapılan bir festival yarışmasında, bu yarışmaya 11000 avcı katılmış, içlerinden sadece bir kişi, 50 yardadan 25 mph hızla, ki ördek için sıradan bir hızdır, tam yan geçen plakayı 10 da 10 vurmuş. O kişi 7-8 yaşlarında ördek avına başlayan ve 3 nesildir ördek avı ile ev geçindiren bir ailenin ferdi imiş. Sonraları kırılmayan plakalarda da epeyce saçma izi bulunmuş olmalı , çünkü aynısını biz plaka atışlarında sonradan topladığımız kırılmayan plakalarda çok gördük. O avcının fişeği de ,kurşun saçma su avında yasaklanmadan önce, 28 gr 7.5 no trap fişeği imiş. Bu nedenle ördek avında maksimum atış yapılacak mesafe 45 yarda civarı olmalı gibi bir etik karara varmışlar. Tam yan geçen ortalama hızla uçan bir mekeyi , 63 yardadan, 3 no 32 kendi dolum bir fişekle 3 atışımda vurmuşdum, mesafe leica 1200 RF ile ölçüldü, bana çok çok uzak gelmişti. Önlemeyi her defasında iki katına çıkararak yaklaşık 1.5- 2 metre önüne atmıştım, hayvan cansız düştü. Paranın alabileceği en iyi fişekti. Yani Fişek düşürüyor da , ördek hızında 70 - 120 metre mesafelerde bu hesaplar ne olur, şok ne olsun, fişek ne olsun, ne kadar önüne çekelim, çok olması gerektiği kesinde , bunları yönetebilmek mümkün değil. Atılmaz mı, isteyen atar tabii ki, hakkında ayet mi var ? Rast gele.