'' Gerçekten tuhaf bir milletiz.Biz 70 mt den ördek vurulabilir diyoruz.Çok uzak mesafe diyorlar.
Ama 118m de plak vuranlar olduğuna inanabiliyorlar.
Bior tapa power tapadan daha uzağa gidiyor dedik.Ne anlam çıkardın diyorlar.''
Sevgili Suat bey,
Hakikaten anlamamakta ısrar ediyorsunuz. Plaka ile ördek arasında bir fark var mı var, biri av hayvanı, canlı. Diğeri Plaka, çamurdan mamül, kil parçası. Alırsınız 76-81 cm full- full bir 3600 gr poze geçersiniz makinanın 90 yarda arkasına oturursunuz senelik 10.000 fişek ve yüzlerce koli plaka ile 120 ( pardon 130 yarda imiş, 118,87 metre ) yardada plakayı yakalarsınız, 1 yıl 2 yıl belki 3 yıl sonra. 70 - 120 metreye attığınız fişeklerden tek bir saçma bile ördeğe değmedi mi, o mesafeden değse de bunu farketmemeniz mümkün mü? Mümkün. Çünkü biliyorsunuz ki bir ördeğin adam gibi düşmesi için kafa boyun vuruşu alması, kemik kırılması en az 5-4 no saçmanın 5-6 tanesi ile yakalanması lazım, yani 3-5 ördeği görüş alanınızın dışına yaralı yollamış olabilirmisiniz , olabilirsiniz. Mevzu budur . Yapabiliyorsanız uzak vuruşları yaparsınız , yapamamışsınız. Plakayı ise yüz kez kırılmadan saçma izleri üzerinde yollayabilirsiniz, alt tarafı plakadır, böyle plakaları araziden defalarca topladık. Konuyu 118 metreden plaka kırıldığına inanıyor, yetmiş metreden ördek vurulduğuna inanmıyor a getirmeyin. Eski tabiri ile yıldızdan düşürdüğüm ördekleri seyreden canlı şahitler var, ördek düşene kadar oturur kahve içerdik, kaçını yaralı gönderdiğimi kimse bilmiyor . Tapa ile mi avlanıyoruz. Bior tapa 40 metre gitse ne 50 metre gitse ne, tapanın o mesafeye gitme hızı ne , hala diyorum, konu ile alakası ne ? Burada yazı sayınızın , aldığınız teşekkür sayınızın , size katılan arkadaş sayınızın fayla olması bilgilerinizin doğru olduğunu ispatlamaz, doğrulamaz. Saçma hızı, grupmanı, enerjisi , shot stringi, fizik konularıdır, ahbap veya onay sayısına göre değişmez, konuyu sahsileştirip nette hiç tanımadığınız bir insanı illa hatalı çıkarmaya çalışmanın hiç manası yok. Aynı şey benim içinde geçerli.
'' Driven days in the UK and Scandinavia are incredible experiences and will test the best of shots, but for me, there is something not quite right about shooting hundreds of ducks a day.'' Chris Batha
Bu arada tapalardaki ağırlığın tek başına bir önemi yok, önemli olan özgül ağırlık ve havayı tutma derecesi, yivli uçları için konuşuyor olsa idik, balistik bir katsayıdan bahsediyor olurduk , tapalar için böyle bir veri yok tabii ki. Tapalar fotonuzda en sağdaki tapa winchester WAA12SL galiba veya down range veya claybuster , konik kovanlar içindir, düz duvarlı kovanlarda kullanıyorsanız kullanmayın yazık olur, elinizdekilere talibim.
Sevgiler , saygılar.
Sn ÖZDEN
Burada ne yönetici olmam ne aldığım teşekkür sayısı ne de benim fikrime katılanların sayısının fazla olması beni haklı çıkarmadığı gibi, sizin yazdıklarınızında tamamen gerçek yada hepsinin doğru olamadığı ihtimali de var.Sizin tabirinizle benim ısrarla anlamama tezinize karşılık sizinde her dediğim doğru ben bilirim formatında ki burnunuzdan kıl aldırmama gibi bir sorununuz var.
Ve sürekli bir yerlerden kopyalama yaparak birilerinin tezlerini ,videolarını yayınlıyarak kendinizi haklı çıkarmaya çalışıyorsunuz.
Ben burada yeri geldiği zaman haftanın 7 günü faal avcılık yapabilen birisiyim.Tapalar ile ilgili makale yazmak bunların anotomilerini incelemek gibi bir tez de yazmak gibi bir çabam yok.
Yazdığım makaleler falanda bulunmuyor.Basit sıradan bayağı bir gözlemimi paylaştım.
Siz katılırsınız yada katılmazsınız benim için hiç bir önemi yok.
Bana görede sizin yazdıklarınızın benim inandıklarım yada denediklerimle mukayese edince pek bir anlamı yok.
Birileri istediği kadar makale yazsın.Ben gözümle gördüğüme ve yaşadıklarıma bakarım.
Dünya üzerindeki avcıların ne avcılık stilleri , ne de kuş popülasyonunun durumu ve avcı sayısı bizim ülkemiz kriterleriyle kıyaslanacak gibi değil.
Velhasıl bütün yazdıklarım, gözlemlerim ve denemelerim kesin kati doğrudur demedim hiç bir yazımda.
Basit gözlemlerimi aktardım.Ama bunlarda yanlış ,öyle değil sen anlamıyorsun galiba diye hitap edenlerede o zaman sizde ispatlayın derim.
Bu konularda makaleler yazan yabancı kaynaklı görsel ve yazılarında her zaman kesin doğrudur yada bu son noktadır demekte asla doğru olduğunu kanıtlamıyor malesef.
Ufak dünyevi menfeatlerle bile kötü ye iyi diyebiliyor insanoğlu.
Burada amacım sizinle senin dediğin yanlış benim dediğim doğru gibi bir polemiğe girmek değil.
Bu bana da size de bir şey kazandırmaz.Ne sizin ne de benim fikirlerim değişecektir.
Benim için her zaman en iyi referans vurduğum avlardır.
Av vurabiliyorsam yaptıklarım doğrudur.
Ancak 70 ile 120mt de olmama ihtimali yüksek avlara ateş etmemde yanlış yaptığımdan değil tamamen çaresiz kalmamdandır.
Son olarak beşeriz şaşarız.Bazen nefsimize inadımıza ve inandıklarımıza bakarak karşımızdakini istemesekte rencide edebiliyoruz.
Belkide insan nefsinin kusurunu görmek istemiyor. Yukarıdaki mesajlarımda bir küçüğünüz olarak sizi kıracak kelimeler kullandıysam sizlerden de özür diliyorum.
Sevgi ve saygılarımla.