Yasin Bey merhaba.
Öncelikle iyi dilekleriniz için teşekkürler.
Konuyu bildiğim kadarıyla izah edeyim. Teknik bir anlatım diline sahip değilim. Teknik olarak anlatacak arkadaşlarımızda forumda mevcuttur. Lüzum görürlerse gerekli düzeltme veya eklemeleri yaparlar.
Bütün çifte (yan yana veya alt üst) namluları fişek yatağından itibaren geniş ve kalın (etli) başlayıp namlu ucunda en dar ve ince hale geldiklerinden bir namlu birleştirme açısı ile belirli bir mesafede sıfırlanırlar. Bu her değişik marka ve değişik namlu uzunluğunda farklı olmakla birlikte genellikle on metre civarıdır.
Anladığıma göre böyle bir açı ile nasıl doğru atış yapılabileceği hususunda endişeye düştünüz. Bu genel bir uygulamadır. Atışı düzeltmek için yapılmıştır. Endişenizin aksine doğru vuruşu sağlayacaktır.
Kendi tüfeğimle yaptığım 15 metre ve 36,6 metre atışlarında gayet başarılı sonuçlar aldım. (Aslına bakarsanız 4-3 şoklu bir tüfekle deneme atışı 25 metrede yapılır diye biliyorum.)
Tek kurşun atışı yapmadığım için bu konuda bir şey söyleyemeyeceğim. (Çift namlulu yivsiz tüfeklerde tek kurşun kullanmıyorum.)
Fatih Bey Merhabalar,
Konunuzu başından sonuna tek solukta okudum. Ne kadar keyifli ve zevkli bir süreç geçirmişsiniz. Tüfeğinizi güzel günlerde ve keyifle kullanmanızı en içten dileklerimle temenni ederim. Allah kaza bela vermesin efendim.
Size sormak istediğim bir husus var. Nasip olursa Akus' un en baz modelinden bir çifte yaptırmak isteği hasıl oldu. Firma yetkilileri ile tüfek üzerinde özel olarak yaptırmak istediğim her konuda mutabık kalabildik. Son olarak tüfeği almaya kendim geleceğimi ve faturasını kestirmeden önce tüfeğin 36.6 metrede pattern testlerini yaptıktan sonra sorunsuz bir şekilde teslim alabileceğimi iletim kendilerine. Yetkili arkadaşlar da klasik çifte namlularının standart olarak 10 ila 15 metre arası bir mesafeye sıfırlı olduklarını, bu mesafede iki namlunun biri birileri ile kesiştiğini beyan ettiler. Burada kafam karıştı. Evrensel bir ölçü olan 36.6 metrede yapılan pattern testlerinde iki namlu farklı sonuç verecek demektir bu durumda. İki namlu 36.6 metrede kesişmesi gerekmez mi? Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Kendi tüfeğiniz ile dağılım testi yapma imkanı bulabildiniz mi?
Saygılarımla.