Gönderen Konu: Suyu verilmiş çeliği nasıl yumuşatırım  (Okunma sayısı 3218 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mutlucan KAYGAN

  • *
  • İleti: 232
  • Thanked: 221 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Suyu verilmiş çeliği nasıl yumuşatırım
« : 25 Aralık 2016, 09:52:07 »
Selamlar abilerim kardeşlerim sizlere bir sorum olucak gecenlerde yaptığım bıçakta eski bir bıçak kullandım ve delerken cok zorlandim bir tanıdığımın tavsiyesiyle su verme derecesine kadar çıktım çimentoya gömdüm ama faydasi olmadı nasıl bir yöntem uygulamalıyım şimdiden teşekkurler herkese rastgele

SM-A510F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

  • Hatsan escort supreme 20
  • Huğlu 202 b
  • Ata venza
1997 İZMİR
 

Çevrimdışı Ahmet ARIKAN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 675
  • Thanked: 65 times
  • Burdurlu
    • ahmet arıkan
Ynt: Suyu verilmiş çeliği nasıl yumuşatırım
« Yanıtla #1 : 25 Aralık 2016, 10:34:55 »
Kireç tavsiye ediyorlar, çimento da işe yarar mı bilemiyorum. Ben ise kül kullanıyorum. Açık kiraz rengie kadar tavlayıp küle sokuyorum. 5-6 saate hazır oluyor. Olmadıysa işlemi tekrarlaman gerekecek. Bu arada hangi çelik için bu işlemi yapmak istiyorsun? Öğrenebilir miyim?
  • Yıldız Elegant A3 TME
  • Akkar Churchill 812
  • Retay Masai Mara Bronze Pure
  • Çifsan ÇSP 555
Ahmet ARIKAN
1987-Burdur / Yeşilova

 
The following users thanked this post: Mutlucan KAYGAN

Çevrimdışı Mutlucan KAYGAN

  • *
  • İleti: 232
  • Thanked: 221 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Suyu verilmiş çeliği nasıl yumuşatırım
« Yanıtla #2 : 25 Aralık 2016, 10:52:39 »
Ahmet bey gecen gun malzemesini bilmedigim eski bir bıçağı delerken cok zorlandım karbür matkap zor deldi elimde birsürü kırılmiş döner bıçağı parçaları var onlarıda degerlendirmek istiyorum ayrıca eski eğelerdende çok güzel bıçak oluyor ustura denemem var ama bıçak yapmak nasip olmadı bu çelikler için sordum cevabınız icin tesekkur ederim
  • Hatsan escort supreme 20
  • Huğlu 202 b
  • Ata venza
1997 İZMİR
 

Çevrimdışı Hakan ATASOY

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 638
  • Thanked: 564 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Suyu verilmiş çeliği nasıl yumuşatırım
« Yanıtla #3 : 25 Aralık 2016, 13:28:05 »
Çeliği yüksek sıcaklıkta en az 1-2 saat beklettikten sonra kendi haline soğumaya bırakmanız lazım.
Bu memleket tarihte Türktü, bugün de Türktür ve ebediyyen de Türk olarak yaşayacaktır.Türkiye Türklerindir! Ne mutlu, Türküm diyene!1980 BURSA
 
The following users thanked this post: Selim UYGUN

Çevrimdışı Mutlucan KAYGAN

  • *
  • İleti: 232
  • Thanked: 221 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Suyu verilmiş çeliği nasıl yumuşatırım
« Yanıtla #4 : 25 Aralık 2016, 16:00:08 »
Tesekkurler hakan bey ocağa ihtiyacım olucak büyük ihtimalle
  • Hatsan escort supreme 20
  • Huğlu 202 b
  • Ata venza
1997 İZMİR
 

Çevrimdışı Berhan PINAROĞLU

  • *
  • İleti: 300
  • Thanked: 217 times
Ynt: Suyu verilmiş çeliği nasıl yumuşatırım
« Yanıtla #5 : 30 Ocak 2017, 23:48:32 »
Mutlucan kardeşim konu açılalı uzun zaman olmuş ama yinede yazayım.Elindeki çeliğin ne olduğunu bilmen gerekir bu noktada. şayet hafif alaşımlı bir çelikse (eğe çeliği, makas çeliği, ck75, ck65 vb) en az 780 santigrat derece olmak kaydıyla 850 santigrat derece arasında bir ısıya ihtiyacın olacak.(Eğer daha yüksek alaşımlı bir çelikse 1000 dereceleri geçmen lazım tabi yine çeliğine göre.)Çeliğin her yerinin eşit ısınması ve bu şekilde ortalama 5 dakika beklemesi gerekir. Gerekli ısıya geldiğini çeliğe mıknatıs tutarak anlayabilirsin, östenizasyon sıcaklığına çıkmış çeliği mıknatıs tutmaz.Daha sonra dış etkenlerden koruyacak şekilde kül, kum, çimento benzeri bir maddeye gömüp kendi haline soğumasını beklemelisin.Eğer işlem sırasında anormal bir durum oluşmadıysa çeliğin suyunu yani sertliğini almış olacaksın.İstediğin formu verip ağız açtıktan sonra yine aynı ısıya çıkıp, gerek yağda gerekse suda tekrardan su vermen gerekir.Bu işlemden sonra bıçak çok sert ve kırılgan olacaktır.Bunu gidermek için 200 derecelik bir fırında yarım saat ısıtıp, soğutup tekrardan yarım saat ısıtman gerekir, bu işleme temperleme denir, çeliğin kırılganlığını ve stresini alır.Hadi kolay gelsin :)
  • Huğlu 104/A 12/71
  • Armsan Phenoma Carbo 12/66
  • İstanbul Silah Monza .308
1994/Bartın

 
The following users thanked this post: M.Ali AKDAĞCIK, Ali DOK, Mutlucan KAYGAN

Çevrimdışı Mutlucan KAYGAN

  • *
  • İleti: 232
  • Thanked: 221 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Suyu verilmiş çeliği nasıl yumuşatırım
« Yanıtla #6 : 05 Şubat 2017, 21:44:17 »
Cok tesekkur ederim berhan bey cok isime yaricak ben eski egeler makas çeligi eski bicaklarda cok zorluk cekiyorum karbür matkapla deliyodum cok tesekkur ederim bilgilerinizi paylastiginiz icin  :)
  • Hatsan escort supreme 20
  • Huğlu 202 b
  • Ata venza
1997 İZMİR
 

Çevrimdışı Gökhan DİLER

  • *
  • İleti: 17
  • Thanked: 12 times
  • AVLAKFORUM.COM AVCI FORUMU
Ynt: Suyu verilmiş çeliği nasıl yumuşatırım
« Yanıtla #7 : 03 Mayıs 2017, 19:31:30 »
Bahçe, peyzaj seracilik isleri ile ugrasanlarda Vermikülit adi verilen bir malzeme bulunur isi yalitimi cok yüksektir ona gömebilirsin.
  • Benelli m4
  • Remington 870 magnum
  • Ranger Bullpup
1975-Ankara
 

Çevrimdışı Bünyamin ERDOĞAN

  • *
  • İleti: 10
  • Thanked: 12 times
  • AVLAKFORUM.COM AVCI FORUMU
Ynt: Suyu verilmiş çeliği nasıl yumuşatırım
« Yanıtla #8 : 16 Mart 2018, 00:56:36 »
Selam kardeşim genel de bitmiş bıçakların çelikleri çok sert olur özellikle Solingen yapımı bıçak ağızların da çok sertlik olur delmen bazen mümkün Olmaz . Bu yüzden delecegin kısmı ısıt ve del ondan sonra tekrar ısıt yağ ile suyunu ver 800, 1000 dereceyi bulmalı ısısı ,suyu verdikten sonra sıfırın altında 20c 30c buzlukta dinlenmeye bırak en az 6 saat sonra tekrar ısıtıp suyunu ver işlem tamam olur .eye den yapacaksan fazla dövme malzemeyi çünkü her dövüşte metal dahada  sıkılaşıyor kırılganlığı artıyor ve -30 derece uygulaması ve tekrar ısıtıp su verilmesi şoklama olduğu için metali kıvamını dahada iyi alıyor.
  • Üzümlükoparatifi
  • Üzümlü
  • Üzümlü
  • Üzümlü
  • Üzümlü
  • Üzümlü
1977-Almanya/kayseri