Bursa yöresine ait bu türkü 2 Kasým 1954 tarihinde Ýhsan Kaplayan’ dan kaynak gösterilerek Muzaffer Sarýsözen tarafýndan derlenmiþtir (THM Repertuar numarasý 1133).
Marshall Planý 2. Dünya Savaþý sonrasýnda 1947 yýlýnda önerilen ve 1948-1951 yýllarý arasýnda yürürlüðe konan ABD kaynaklý bir ekonomik yardým paketidir. Aralarýnda Türkiye’nin de bulunduðu 16 ülke, bu plan uyarýnca ABD’den ekonomik kalkýnma yardýmý almýþtýr (wikipedia). ABD geçmiþten beri dünyanýn en büyük mýsýr üretici ülkesidir. ABD birikmiþ olan mýsýr daðlarýný eritmenin bir yolu olarak mýsýrözü yaðý ihracaatýný keþfetmiþtir. Marshal yardýmýnýn koþullarýndan biri Türkiye’nin ABD’den mýsýrözü yaðý almasýdýr
(Yeni Sömürgecilik Açýsýndan Gýda Emperyalizmi, Osman Nuri Koçtürk, Toplum Yayýnlarý, 1966).
Buna koþut olarak Türkiye’de ilk margarin fabrikasý kurulur. Yine ayný dönemde yüz binlerce zeytin aðacý sökülerek bir katliam yapýlýr. Kalan zeytin aðaçlarýndan elde edilen zeytinyaðýnýn büyük bölümü ABD tarafýndan Dolar karþýlýðý alýnýr ve mýsýrözü yaðý TL karþýlýðý satýlýr.
Türk insaný zeytinyaðýndan soðutularak mýsýrözü yaðýna ve margarine alýþtýrýlýr. Bu amaçla zeytinyaðý ýsýnýrsa kanser yapar gibi yalanlar uydurmaktan da geri kalýnmaz. Hâlbuki zeytinyaðý halk aðzýndaki deyiþiyle dumanlaþma derecesi en yüksek (en zor yanan) sývý yaðlardan biridir.
Bununla da kalýnmaz, kötülemek için týpký bugün yapýlan halkla iliþkiler endüstrisi çalýþmalarý gibi “Zeytinyaðlý yiyemem aman, basmadan fistan giyemem aman…” diye türkü sipariþ edilir ve ülkenin en popüler türküsü yapýlýr.
Katý yað/margarine mahkûm edilen halk, 20-30 yýlda bir kaþýk yaða bile muhtaç hâle getirilir. Basma giyen kadýnlar, plastik giysilerle tanýþtýrýlýr…
Prof. Dr. Kenan Demirkol
Zeytin yaðlý yiyemem aman,
basma da fistan giyemem aman.
senin gibi cahile,
ben efendim diyemem aman.
kaldým duman içi daðlarda,
sevgili yarim nerelerde.
kara üzüm asmasý,
yeþil olur yazmasý.
ben yarimden ayrýlmam,
kara yazý yazmasý.
kaldým dumaniçi daðlarda
sevgili yarim nerelerde.
asmadan üzüm aldým,
sapýný uzun aldým.
verin benim yarimi,
annemden izin aldým.
kaldým dumaniçi daðlarda
sevgili yarim nerelerde.
Hayat duygulananlar için bir trajedi, düþünenler için bir komedidir.