Ben de başka bir bakış açısıyla katkıda bulunmak isterim.
Teoride ve pratikte, tek kurşunun namludan biraz sıkışarak geçmesi gerekir. Dolayısıyla atacağınız kurşunu namlu ağzından içeri başparmağınızla ittirdiğinizde zor da olsa geçmesi gerekir. Eğer geçmiyorsa, geçmesi için çekiçle vurmak gerekiyorsa ben o kurşunu o namlu ile atmıyorum.
Fikir vermesi açısından, Amerikan forumlarında yaptığım araştırmalarda kurşunu namlu içinde ittirmek için 10-12 Lb. (yani 5-6 kg) bir gücün yeterli olacağını yazmışlar. Daha fazla güc gerekiyorsa, daha fazla sürtünme olacağından çıkış hızı düşüyor randımanlı olmuyormuş diyorlar. 5-6 kg basacak bir test aygıtımız yok ama başparmak yöntemi kolay ve doğru sonuç veriyor.
Bu yöntem misket kurşunlar için olsun, tapa içinde atılan kurşunlar olsun gayet geçerlidir. Ancak kurşun Foster tipi yivli kurşun ise, kurşunun daha çok sıkışması kabul edilebilir. Çünkü setler ezilecek fakat yivlerden gaz kaçağı olacağı için basınç güvenlik limitini aşmayacaktır.
Ben harbi işini sevmediğim için genelde tapa içinde kurşun atıyorum. 12ga misket veya foster dolduracağım zaman ise başparmak testini mutlaka yapıyorum.
Bir fişeğin sorunsuz atılması herşeyin yolunda olduğunu göstermez. Fişek yatakları için belirlenmiş azami basınç değerleri vardır. 12/70 bir fişek, güvenli olarak en fazla: Avrupa C.I.P Standartlarına göre 740 Bar (10.733 psi) , Amerikan SAAMI Standartlarına göre ise 11.500 (793 Bar) basınç üretebilir. Ancak günümüzde en kötü namlu bile bu değerlerin kat kat üstünde basınca dayanacak şekilde üretildiği için daha yüksek basınç üreten katır gibi tepen fişekler sorunsuz kulanılmaktadır. Tabi bu hiçbir zaman sorun çıkmayacağı anlamına gelmez. 3-5 atarsınız, metal zamanla yorulur, gün gelir bir taraftan su koyar. Artık o zaman şansınıza inşallah bir sakatlık olmaz, namlu şişer sadece.
Sonuç olarak, standartlarla belirlenmiş basıncın üstüne çıkılması doğru değil. Fakat bunu ölçmek ciddi ekipman gerektirir. Bu yüzden yüksek basınç oluşup oluşmadığını başka göstergelere bakarak anlıyoruz. Geri Tepmenin şiddeti fikir verir, ama daha önemlisi atılmış kovanın durumudur. Dipliğin kapsülün şişmesi kovan ağzının yırtılması hep yüksek basınç alametleridir.
Dipliği şişiren fişek zamanı gelince tüfeğinizi de şişirir.
Saygılar