Muhammet Bey özelden gönderdiğiniz ve buradaki kıymetli yorumunuz için teşekkür ederim. Tespitleriniz doğru. Ben apartmanda yaşıyorum köpeğim evi müsait olan bir ağabeyimizin yanında, konuyu açarken de belirttiğim gibi zaman darlığı (iş-güç) nedeniyle köpeğime çok fazla zaman ayıramıyorum. Benim de sezon açılmadan kısmen katkılarım oldu eğitimine (kuşu çiğnemiyor, arabaya bin-in, arama tarama, aport, silah sesi vs.) ancak daha ziyade köpeğin içinde olan potansiyel merada kendini gösteriyor. Zikzak eğitimiyle ilgili internette çok güzel bilgiler var, hatta bir tanesini alıntılamak istiyorum.
" ARAMA STİLİ EĞİTİMİ
Yavrunuzun gelişim sürecindeki 6. ayda arama-gezme stilini, yapacağınız birkaç basit çalışmayla oluşturmanız mümkündür. Çalışma yapacağınız araziye geldiğinizde, köpeğinizin tasmasına ortalama 10m uzunluğunda bir ip bağlayın. Sağ elinizle ipin ucunu tutarken, sol elinizi sola doğru uzatıp o yöne doğru koşun. Bu meyanda eğitim düdüğünüzün NOHUTSUZ olan tarafını örneğin iki defa kısa aralıklarla çalın ve koşmaya devam edin. Ani bir manevrayla, ters istikamete doğru dönüp düdüğü aynı şekilde çalın (dönüş esnasında ipi sol elinize alın ve sağ kolunuzla gittiğiniz yönü işaret edin). Yalnızca 2 dakikalık bir egzersiz süresince birkaç antrenmandan sonra, yavru sizin komutlarınızla zigzag şeklinde arama yapacaktır. Bu eğitim süreci neticesinde köpeğinizin arama stili, olması gerektiği gibi zigzag tarama şeklini alacak, arazide arama esnasında köpeğinizin aramasını istediğiniz yerleri sesinizi yormadan, bir düdük komutu ile, aratabileceksiniz.
Arama stili egzersizleri esnasında, başka bir arkadaşınız, 50 mt kadar bir mesafeden belirli aralıklarla silah atışı yapsın. Siz bu atışlardan sonra istifinizi hiç bozmayın. Köpeğiniz bir süre sonra bu sesi umursamadan aramaya devam edecektir. Böylece, avlanma esnasında köpeğiniz başka avcıların yaptığı atışları duyduğunda onlara yönelmeyecek, av esnasında sıkıntı oluşturan bu istenmeyen alışkanlığı edinmeyecektir. Ayrıca bu eğitim neticesinde, köpeğiniz ileride tüfek sesine heyecanlanmayacak ve ıskaladığınız avların peşinden hırslanıp koşma eğilimi göstermeyecektir.
Şu bir gerçektir ki, zeka gelişimi bakımında bir av köpeği yavrusu, bir insan yavrusundan çok farklı değildir. Öğrendikçe ve eğitildikçe, öğrenim ve hafıza kapasitesi katlanır. Sadece av eğitimi değil, onunla beraber geçireceğiniz günlük hayatınızdaki bazı işleri kolaylaştıracak veya köpeğinizin size sorun ve külfet olmaması için gereken eğitimi ona verirseniz gitgide onu daha çok sevdiğinizi ve onun öğrenme isteğinin daha da arttığını farkedeceksiniz."