Nitro ile ilgili konuyu zaten herkes biliyor
Konuyu açma amacım elimizdeki 2. tüfeğin son durumunu paylaşmak içindir..
Malum sorun, namlu hareketi esnasında oluşan sarsıntı ve namlunun hareketi sebebiyle hafif sağ sol oynaması sonucu oluşuyormuş.. Yani kep değişse bile namlu hareketi her atışta tüfeği çırptığı için zamanla kep yuvasında boşluk yapıp tekrardan aynı sorun ortaya çıkabiliyormuş..
Yeğenim Mücahitin nitrosu, namlu kepi değiştikten sonra 2 sezon boyunca sıkıntısız av yaptı. Bu sezon başında, 20-25 cm civarında tekrar sola ve alta çekmeye başladı.. Servise gönderme kararı aldık.. ben kendi nitromu 2 yıllık garanti kapsamında Gt1 ile değişmiştim ama bu tüfeğin 2 yıl garantisi bittiği için değişim talep edemedim.
Çözüm yöntemi olarak namlu hareketini iptal edip tüfeği gazlı sisteme çevirmeyi teklif ettiler, bizim onayımızla gerekli işlemler yapıldı..
İç mekanizma aksamı değişti, gaz odası piston vs yani gaz sistemi ayarlandı.. Tüfek olumsuz hava şartlarında çok kez kullanıldığı için kozmetik olarak düzenleme adına namlu dışı krom kaplandı ve kararan kundaklar tesviye-cila edilip yepyeni hale geldi.. Namlu değişimine gerek duymamışlar, namlu gayet sağlam ve en ufak bir sorun yok dediler..
Tüfek bugün ulaştı, gazlı sistem olduğu için artık tüfeğe gx-nitro diyorum
piston ve gaz odası parça ilavesinden ötürü tüfek hafif öne doğru az bir miktar daha ağırlaşmış.. Atış konforu hissedilir şekilde artmış.. Kundaklar çok güzel olmuş.. Kutuya test atış kağıdı da koymuşlar, 25 metreden saçma ve kurşun atışı denenmiş ve sonuç gayet iyi.. Gelir gelmez ben de birkaç basit test yaptım, hatta hemen 2 tane karga paketledik
Şunu da eklemem lazım, iki farklı tüfeği kıyaslarken bütün şartları eşitlemeniz mümkün değildir.. Ama aynı tüfek üzerinde sistem değişikliği sebebiyle bu imkanı yakalamışken hemen değerlendirmek istedim.. Öncesinde yaptığım bir delicilik testi vardı,aynı testi yaklaşık aynı hava sıcaklığında birebir aynı şekilde bugün tekrarladım..
Önceki testte, 35 metrede 1 şokla 34 gr 4 no bp ile teneke ön yüzeyde 38 isabet ve 12 adet arka çıkış mevcuttu..
Bugünkü testte, ön yüzey 37 isabet ve 2 adet arka çıkış mevcut..
Aynı namluya 2 adet gaz deliğinin açılması sonucu, çift taraflı delip arkadan çıkan saçma sayısı 12 den 2 ye düşmüş..
Gazlı sistemin ( yüzdelik oran nedir bilmiyorum ama ) az bir miktar da olsa güç kaybına uğradığını bugün net bir şekilde görmüş oldum..
Hava şartları fişek standartizasyonu vs illaki az çok etki edecektir fakat, sonuçta aynı namlu aynı şok test edilmiş oldu, fark sadece 2 adet gaz deliğinden ibaret..
Tüfeğin, dumansız canavarı ismine layık bir şekilde yine çok güzel avlara imza atacağına hiç şüphem yok
Tüfek kozmetik görüntü ve iç aksamı itibariyle yenilenmiş oldu.. Servis olarak sağolsunlar yine çok güzel ilgilendiler.. Emeği geçen ustalara teşekkür ediyorum...