Kıymetli Dostlar,
Bu tür konular ölçüm yapılmaksızın daha çok subjektif tahminlerle tartışıldığından dolayı kesin bir hükme bağlamak neredeyse imkansız oluyor.
Kastedilen şey sürü atışı ise ''İnanılmaz mesafelerden av vurulduğuna ve vurduğuma şahidim''..Ve fakat başarı yüzdesi ancak %'de birlerle ölçülebilir.
Eğer kastedilen şey 45-50 metre mesafede 6 No Klasik kurşun saçma ve 32 gram bir fişekle istikrarlı olarak av vurulabildiği ise başta atıcı olmak kaydıyla tüfek,fişek ve şok kombinasyonlarına önümü ilikleyerek saygı duyarım..Eğer tek hayvana atışta vuruş oranı %10 'un üzerinde ise bu bile başarıdır yalnız burada düşen 1 hayvana karşı en az 1 hayvanında saçma isabetiyle yaralanması ihtimali vardır ki bununda ETİK olarak sıkıntıları mevcuttur.
Modern Yivsiz Av tüfeği balistiği 40 yards 36.6 metre kavramını binlerce test yaparak önümüze koymuştur hatta Almanlar başta bazı Kuzey Avrupa ülkelerinde İstikrarlı olarak av vurulan EFEKTİF LİMİT OLARAK 35 metre baz olarak alınır.Bu mesafede bile Patchiness alanlarından dolayı kurtulan avlar olabilir.
Modern şok ve mühimmat teknolojisi geliştikçe Tungsten içerikli fişekler ve Özel Hindi şokları ile yivsiz av tüfeğinin ETKİLİ MENZİLİ 60 yards yaklaşık 55 metre gibi bir mesafeye taşınabilmektedir.Remington Wingmaster HD, Hevi shot, Hevi 13,Federal Heavy Weight, Winchester Extented Range gibi fişekler Tungsten ve Tungsten,Demir,Nikel,Bronz vb. alaşımlar ile üretilmişlerdir.
Yine son yılların en büyük popülaritesini Winchester Long Beard XR fişekleri yapmıştır.Bu özel hindi fişekleri ve bu fişeğe uygun üretilen özel Hindi şokları ile 70 yards mesafeye kadar atılabilmektedir..(3-3.5'' inch 4 no ile).
Tevfik bey,
6 No klasik kurşun saçmanın hızı 60 metrede 300 m/s olabilseydi bugün bu konu tartışılmazdı..İçinde hiç antimon bulunmayan sertleştirici kullanılarak özgül ağırlığı düşürülmemiş ''Eski tip Kurşun saçmanın 60 metredeki hızı 620 fps'i Yeni tip kurşun saçmanın hızı 550 fps'i geçememektedir.
Aşağıda Ed Lowry'nin Balistik Başucu kitabı kabul edilen kitabından alınma bir tabloyuda veriyorum.
George Digweed gibi 27 kez FITASC dalında Dünya Şampiyonu Olmuş, 81 Namlulu Full/Full şoklu Perazzi ile Diamond Shot İçeren Gamebore fişekler kullanarak çok uzaklardan AV VURABİLEN bir Prototip benimde idolümdür..
Not;Ezan Okunuyor Hayırlı Cumalar dilerim.
İngilterede yayımlanmış bir makalede tahmini 50-55 yards aralığında geçen Sülünler için yapılan sürek avında 4-5 no 32-36 gram arasında 2500 den fazla fişek atılarak 300 civarında Sülün avlandığını okumuştum.Makale yazarı Usta atıcı ise 244 fişekte 12 sülün vurabildiğini yazmıştı.
Yani kastım şu ; 80 yards mesafede de av vurulabilir ancak ATIŞ/VURUŞ oranı çok düşüktür.