http://www.diken.com.tr/turkiyede-asiri-ve-bilincsizce-avlanan-bildircinin-nesli-hizla-tukeniyor/ AZADE SÝMAVÝ
Av sezonunun baþlamasý býldýrcýn için zorlu aylara ‘Merhaba’ demek. Göçmen bir kuþ olan býldýrcýn, Rusya, Romanya ve Bulgaristan’dan yola çýkarak Türkiye üzerinden Afrika’ya doðru yol alýyor.
azade-haber
Fotoðraf: The Guardian
Býldýrcýnýn azalmasýný etkileyen etkenlerin arasýnda ‘tarým ilaçlarý ve zehirli gübre kullanýmý, kuraklýk, yerleþim alanlarýn çoðalmasý ve yaþam alanlarýnýn kaybolmasý’ bulunuyor.
Türkiye’de en büyük etkenlerden birisi de, ‘aþýrý ve bilinçsizce’ yapýlan avcýlýk.
Yýlda iki ya da üç kez sekiz ila 12 yumurta býrakan býldýrcýn, avcýlar arasýnda bereketli ve sonsuz bir kaynak olarak nitelendiriliyor.
‘Kimse bir sene sonrasýný düþünmüyor ve katliam yapýlýyor’
azade-haber3
Býldýrcýn katliamý (Fotoðraf: Twitter)
Ancak kuþbilimci Prof. Dr Ýlhami Kiziroðlu býldýrcýnýn Türkiye’deki durumunu þöyle anlattý: “Bilimsel araþtýrma yok denecek kadar az. Býldýrcýn nüfusunun büyük bir bölümü kayýp. Þu anda büyük bir tehdit altýnda olmasa da, bu kuþun nesli her an tükenebilir. Bizde tarýmsal faaliyetler çok denetimsiz yapýlýyor, kullanýlan ilaçlarýn kontrolü çok zayýf. Türkiye’de üç milyona yakýn avcý bulunmakta, kimse bir sene sonrasýný düþünmüyor ve katliam yapýlýyor.”
Av sezonu boyunca, býldýrcýn avýnda ‘teyp, lüks lambasý ve að’ kullanýlmasý kesinlikle yasak ve günlük avlanma limiti avcý baþýna 10 býldýrcýn olarak belirlenmiþ.
Fakat bu yasaklara uyan ve kurallarý denetleyen neredeyse yok denecek kadar az.
‘Bir gecede 70 ile 100 arasý býldýrcýn kolaylýkla avlanabiliyor’
azade-haber4
Çanakkale’de yol kenarýnda bulunan yüzlerce teypten bir tanesi.
Eskiye göre daha az kullanýlsa da halen bilinçsiz avýn ‘temel gereçleri’ olan ýþýk ve að kullanýlýyor.
Geceleri yýrtýcý kuþlara yem olmamak için göç eden býldýrcýnlar, önceden yerleþtirilmiþ ve ýþýkla arkadan aydýnlatýlmýþ aðlarla ýþýða doðru uçarken yakalanýyor. Ya da karanlýk çöktüðünde açýk alanda dinlenen kuþa ýþýk tutup kepçeyle bir gecede 70 ile 100 arasý býldýrcýn kolaylýkla avlanabiliyor. Bir diðer yöntem ise teypten gelen býldýrcýn sesi taklidiyle göç eden kuþu istenilen noktaya indirmek. Elektronik ses cihazlarýnýn çýkarttýðý sahte býldýrcýn sesiyle çevredeki býldýrcýnlarý o bölgeye toplanabiliyor.
‘Romanya’dan gelip teypler yüzünden Edirne’de kalýyorlar’
azade-haber5
Yasak olmasýna raðmen epey satýlan yerli yapým teyp. Fiyatý 150 lira civarý.
Ýstanbul Atýcýlýk ve Avcýlýk Kulübü Baþkaný Fikri Kurtuluþ, durumdan çok rahatsýz: “Ýstanbul’dan Çanakkale’ye kadar on binlerce teyp kullanýlýyor. Romanya’dan kalkýp gelen kuþ teypler yüzünden Edirne’de kalýyor ve bu taraflara hiç geçemiyor, düzeni bozuluyor hayvanýn. Yasak ama her tarlada kuþ sesi var.”
Neredeyse tüm Batý ülkelerinde teybin yasak olduðunu, fakat Romanya ve Bulgaristan’da serbest olduðunu aktaran Fikri Kurtuluþ, söz konusu ülkelerde büyük önlemler alýndýðýný ve yýllýk avlanma miktarýnýn geçilmediðini anlatýyor: “Bizde denetçiler çok az. Ancak kulüpler ve avcýlar bu iþi üstlenir ya da mecbur tutulursa ve yetki de verilirse, bu bilinçsiz avcýlýðýn önüne geçilebilir. Ýstanbul’da yüze yakýn avcýlýk kulübü var ve hepsi de suç iþliyor.’’
Býldýrcýn avýnda dünyanýn en kötü þöhrete sahip ülkesi konumundaki Mýsýr’da, kýyý þeridine kurulan yüzlerce kilometrelik aðlara takýlan milyonlarca býldýrcýn katledilip diðer ülkelere satýlýyor.
‘Eðer buradan geçmezlerse yok olacaklar’
azade-haber6
Kurtuluþ ise ‘Býldýrcýnlarý biz vurmazsak baþkalarý vurur’ görüþüne þöyle karþý çýkýyor: “Onlar yapýyor diye bizde mi yapmak zorundayýz? Bu bizim kuþumuz. Eðer býldýrcýn istiyorsanýz korumasýný da bileceksiniz. Kuþ her sene ayný yerden geçiyor. Her zaman gittiði hattý tercih eden býldýrcýn, artýk Ýstanbul üzeri yerine baþka yerlerden geçiyor. Eðer buradan geçmezlerse yok olacaklar. Bu kuþun neslinin korunmasý ve çoðaltýlmasý gerekiyor.’’
demiþ