Arkadaşlar , avcılık , atıcılık ve benzer tüm outdoor aktivitelerimiz esnasında , su ısıtma , donmuş yemeğin veya avın çözdürülmesinde , sıcak içecek hazırlama, gerekli durumlarda yaralara müdahale ekipmanlarının dezenfektasyonu ,ve yemek hazırlamanın önemi , hepimizin malumudur. Bende zaten yemek setlerinden bahsetmek istiyorum. Bu türlü bir set almayı düşünüyorsanız yazacaklarım belki bir fikir verebilir.
Yemek hazırlamak ve sıcak içecek için kullanılacak ekipmanlar , eğer araca yakın bir yerde kullanıcaksa , gerek büyüklüğü ve de gerekse ağırlığı göz ardı edilebilinir.Evde , mutfakta kullanılan herhangi bir tencere , tava veya çaydanlıkla bu ihtiyaçlar gayet rahat karşılanabilinir.Durduk yerede ekstra mafraf yapmanın alemi yok.Eldeki mevcut pekala iş görür.
Ancak araçtan çok uzaklarda yapılacak konaklamalı bir kampta , ( ördek veya sazan beki gibi ) veya çok uzun yürüyüşler gerektiren durumlarda , bu ekipmanlar kullanılmak isteniyorsda , boyutları ve ağırlığı özellikle önem kazanıyor. Sırt çantanızda en ufak bir alanın ve extra ağırlığın önemi artıyor.
Elbette oldukça fazla sayıda marka ve bununla birlikte farklı özelliklerde setlere denk gelmek mümkün. Zaten bu türlü bir set almaya kalktığınızda önünüze 4 farklı malzemeden üretilmiş modeller çıkıyor.Avantajları olduğu gibi dezavantajları var. Zaten bu başlıkla bunları belirtmek için açıldı. Yazacağım herşey ,hiç bir yerden alıntı değildir. Kendim tarafından bizzat denenmiştir.
Alüminyum Setler : Satın alınabilecek en ucuz setler bunlardır.Ancak uzun vadede kullanım düşünüyor ise sorunları çoktur. Öncelikle Alüminyum ısı karşısında renk ve şekil değiştirmeye , oldukça meyilldir. Basıncada fazla dayanmıyor. Yani çantanızın en dibine atıp , üstüne yük binmiş bir alüminyum yemek setini , ihtiyaç anında çıkarttığınızda eğri büğrü bir şekilde bulursanız şasırmaka lazım. Tırnakla bile yamultulabiliyor. Bütan - propan tarzı veya benzinli bir ocakla kullanırsanız , ateşin vurduğu yerler şekil değiştiriyor ve öyle kalıyor.Bulaşık süngerinin sert kısmıyla ovalarsanız anında çiziliyor. 2-3 kullanımdan sonra kullanılmaz hale geliyor. Bundan dolayı ayda yılda bir kez bu tarz bir aktivite yapacak birisi için , günü kurtarmak için ideal ama uzun vadeli kullanım düşünüyor ise çokta tavsiye edilmiyor.
Kaplama setler : Alüminyum üzeri yapılan bir kaplamayla çıplak alüminyuma nazaran çok daha uzun ömürlü kullanılabiliyor. Ancak her kaplamada olduğu gibi ince katman atıldığı için , kullanım esnasında metal çatal , bıçakla temastan kaçınılması önem arzediyor. Kaliteli bir markanın ( Kovea gibi ) bir seti , uzun vadeli ama dikkatli bir şekilde kullanırsa uzun süre işinizi görüyor.
Çelik setler : Paslanmaz çelikten yapıldıkları için oldukça sağlam ve uzun ömürlüler.Zannedildikleri kadar ağır değiller ama pahalılar. Hor kullanılmadıkları sürece evladiyelik bir ürün çeşidi olup , her ortamda işinizi rahatlıkla görecektir.
Arkadaşlar , herkesin tecrübesi kendisine özeldir.Ve ekipman seçiminde geçmiş tecrübeler gelen talepler , başkalarına saçma gibi gelsede , tecrübeyi bizzat yaşamış kişiler için makul seçim nedeni olabilir. Alminyum setler ucuzdur , Çelik setler çok sağlamdır ancak soğumalarıda bir o kadar uzundur.Acil bir durum karşısında kampınızı çok hızlı terk etmeniz gerektirdiği durumlarda bu setler başınıza iş açabilir. Soğuduğunu zannederek tuttuğunuz ve elinizi yaktığınız vakit , Gününüz zehir olacaktır.Aktif elinizi yaktığınızda yapılan her atış size estra eziyet yaşatacaktır. Bu yüzden kendi şahsi seçimimi, titanyum setlerden yana kullandım. Peki neymiş bu titanyum setlerin özelliği ?
Titanyum setler : Titanyumun oldukça sağlam ve oldukça hafif olduğunu herkes bilir. Ancak çok çabuk soğudunu ve teflon kaplama gibi yapışmaz bir malzeme olduğunu çok az kişi bilir.
Fokur fokur kaynayan titanyum bir kabın içindeki suyu dökün ve hemen bir yerinize değdirin. yanmayacaktır İşte bu kadar çabuk soğur.Soğumasını beklemeye gerek yoktur.
Nerdeyse hiç bir şey titanyuma yapışmaz.Teflon gibide kibar davranmanız gerek yoktur.Uzun uzadıya bulaşıkla uğraşmanıza gerek olmaz. İçinde soğumuz ve donmuş yağlı bir yemek kaldıysa , ters çevirip salladığınızda düşecektir. Elbette bulaşık süngeri ile temizlemen en idealidir ancak yüzey yapışmaz olduğu için , bir peçeteyle bile tamamen temizlenebilir.Ancak üretimi zahmetli olduğu için pahalıdır. Hemde çok pahalıdır. Türkiyede bulmak oldukça zordur. Ama titanyum da, titanyumdur.
Eğer zor şartlar altında ihtiyaç varsa , kafanıza uyan ölçülerde de bir titanyum setiniz varsa , miğfer niyetine kullanmakta , pekala mümkündür. ( Elbbette şaka yapıyorum. Böyle bir şey yapmayın ) Ama titanyum hakikaten , zannettiğinizden de fazla , aşırı dirençli bir metaldir.
Video ile alakalı not : Bu Amerikalılara gıcık oluyorum. Hadi diğer kullanılan tüfekleri ve mühimmatı anlarımda, Barret M82A1 ve 50 Bgm mühimmat kullanmakta neyin nesidir arkadaş ? Biz rüyamızda görmezken elemanlar çakır çutur sıkıyorlar mı sağa sola. Bre Allahtan korkmaz deyyüs Amerikalı. Birde böyle şeyleri iyi halt yemiş gibi paylaşmaz mı ? Gelde gıcık olma. Pis herifler.
Son bir açıklama daha yapayım. Su ısıttığım Fox marka çaydanlık , Kettle artık ne derseniz. Titanyum değil , anodize edilmiş alüminyumdan yapılma , ancak bununda ilginç bir özelliği var.
Isı tranfer tabanı diye patentli bir taban yapısı kullanıyor.
Bunun yapılma sebebi ise çaydanlığı altından sağa sola kaçan alevin ve ısıtın , bu taban tarafından tutularak , ana kaba iletilmesi. Firma % 30 yakıt tasarrufu ve % 30 daha hızlı ısıtma olduğunu beyan ediyor. Kendim bizzat oturup ölçmedim ama diğer kaplarımdan hakikaten hızlı kaynatıyor. Ocak olarak bütan propan tarzı gazlı ocak kullanılıyorsa, yedek kartuş fiyatları ve elde etme eziyetide düşünüldüğünde , %30 tasarruf oldukça ciddi bir rakam.
İlk 2-3 kullanımda taban metalinin üzerindeki ince kaplama koku yapıyor ama sonra geçiyor. Kapağının üzerinde buhar tahliye delikleri olduğu için , kendisini devirecek kadarda fokurdamıyor. Yanlız bu delikleri tutma sapına denk gelecek şekilde konumlandırmamak gerekiyor , yoksa el yakabiliyor . Bendeki 1.5 Lt olanı. Keyifle kullandığım bir üründür.
Sözün özü . Maddiyat sıkıntı olmayacaksa , alacağınız titanyum bir seti , torununuza dahi bırakabilirsiniz. Bu konuda benim tavsiyem titanyumdan yanadır.
Uzun yazıların forumlarda pek sevilmediğini ve okunmadığını biliyorum. Ancak bazı kavramlarda kısaca anlatılamıyor. Firma vitrinlerinde cicili bicili görenen ekipmanlar , arazide kullanıcısını perişan edebilir. Bu yüzden son kullanıcının , ürünlerle yaşadıkları tecrübeleri ve yorumlarını çok önemserim. Umarım verilen bilgiler işinize yarar.