Oktay Bey
standart kurşun çapları
18,55mm*22-25mm
18,70mm*22-25mm arasında
25gr ile 39gr arasında
kurşun şekline göre degişiyor
12Cal kurşunu komple TİTANYUM dan yapmışlarsa
8-9gr arası
çok sert
kırılmayan
çizilmeyen
bir şekilde olur ki
her namlu bu sertliği kaldırmaz
ama
Gualandi tip olanlar 150m mesafede delicilik yapar
orijinal bir Zırh delici mermi olur
bu agırlık da 9*19mm tabanca mermisi agırlıgına tekabül eder
tabanca nermisini
0,40gr SP2 barutu
0,37gr A0 ve A1 barutu
360m/sn hızla çıkarmaya yetiyor
12 cal için bu fişekte nasıl bir barut kullanmışlar
ögrenme imkanımız olsa
titanyum olmasa da ona yakın bir mermi yapa biliriz
Evet dış kaplaması normal ama fişek tamamen Titanyumdandı. Fiyatı da bu nedenle pahallı demişlerdi.
Nasıl bir barut kullandıklarını ve fişek ağırlığını sormamıştım ama tekrar gittiğimde bir tane satın alıp getiririm belki.
Bu fişekler her pompalı tüfek ile kullanılabildiğini söylemişlerdi. Bunu özellikle sormuştum. Tabi ki sürekli bu kurşundan atmak namlu ömrünü 2-3 kat azaltır ama bu adamlar için dert değil çünkü namlu fiyatları orada çok ucuz. Belki ideali Las Vegas fuarında tanıttıkları tamamen Titanyumdan yapılı pompalı tüfekler ile ateş etmektir ama onlar da aşırı pahallıydı...
Bir de ABD'deki yivli atış yarışmalarında 308 yerinde Creedmoor diye 6.5mm yeni bir mermi kullanımı gitgide yaygınlaşıyor. Bu merminin namlu çıkış hızı 308 göre daha yüksek ve balistik değerleri daha iyi. Özellikle 500m ve ileri atışlarda rüzgara karşı direnci daha iyi olduğundan isabet oranı daha yüksek. Mermi gidiş açısı 308'e göre çok daha düşük ve aralarında ciddi fark var. Bir keresinde bir arkadaşın tüfeği ile atış etme fırsatım olmuştu. Ona bu veya diğer mermilerde (aynı calibre fakat gr farkı olan) fps değerinin yüksek olmasının bir dezavantajı var mı diye sorduğumda bana tek dezavantajı namluyu 3000 atış değil de 2000 atıştan sonra değiştirme gereksinimi olduğunu söylemişti. Üstüne bir de ''Hey adamım namlu pahallı değil ki 500 USD'ye yenisini alırsın'' demişti. Sözünü ettiği tüfek de modifiyeli Remington 700 dü.
Demek istediğim kullanılan her merminin namluyu eskitme etkisi farklıdır ama dediğiniz gibi bu titanyum muhtemelen namlu ömrünü çok ciddi derecede azaltır. Bu bizler için çok maliyetli bir durum olsa da ABD tanesi 90 USD'den bu mermileri alıp atabilen biri 3-4 mermi fiyatına yeni namlu alması onu etkilemez
Syg.
Oktay
Slm.
Oktay