Hafif çekirdek daha uzağa gider dersek yanlış olur.
Mühimmatın yani aslında fırlatılan çekirdeğin (projectile) kütlesi tek başına hiç bir şey söylemez. Mühimmatın kütlesi , hesaba katılması gereken onlarca parametreden sadece bir tanesi. Tek parçalı mühimmat atma konusunda değerlendirilebilecek fişeklerin üç kategorisinde de, [ 1- centerfire (rifle) , 2- rimfire (rifle) , 3- shotshell (shotgun) ] , göreceksiniz ki, bazı durumlarda ağır kütleli mermiye sahip fişekler, bazı durumlarda daha hafif kütleli mermiye sahip fişekler çok daha uzağa giden menzillere sahiptir... Yani, salt kütleye göre karşılaştırma yapmaya çalışırsanız, taban tabana zıt çok farklı sonuçları görürsünüz.
12Ga - 20Ga , biri birinden daha uzağa gider demek de yanlış olur.
Shotgun tipi tüfeklerde namlu çaplarından ziyade, tekil olarak ayrı ayrı fişeklerin karşılaştırması yapılmalıdır ki onda da, büyük ağırlıkla 12 Ga lehinde bir tablo çıkar.
böyle bi tablo var mı bilmiyorum ama 28 gram kurşun 33 gram dan daha uzağa gidiyormus. Barutu artırmanında bunu çok etkilemedigini okumuştum ve ayrıca 36 cal yani 410 ların 300 metreleri vurduğunu okumuştum belki yanlıştır herhangi bilimsel bi verim yok ama hafif çekirdeğin daha uzaga gittiğini söylerler