Gönderen Konu: Çift tetikli tüfeklerde aynı anda tetik çekmenin sakıncaları nelerdir?  (Okunma sayısı 3582 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Atagan YILDIZ

• Müdavim Üyemiz
  • AV DOĞA YAŞAM..
Değerli arkadaşlar sizlere bir sorum olucak,
Pazar günü birkaç saatliğine Zaman bulup bıldırcın avına çıktım.Birşeyde bulamadım zaten😊
Av bitince can sıkıntısından 50 mt mesafeye bir pet şişe koydum ve atış yapmaya çalıştım.
Aklıma birden Avcılarda duyduğumuz meşhur "Duble"atış aklıma geldi,bende bir deneyeyim dedim.
30 gr 10 no saçma olmasına rağmen size yemin ederim tüfek öyle bir patladıki sanki tüfek elimde darmadağın oldu sandım bir an😊Tüfeğin dipciği elmacık kemiğimi öyle zedelediki şuanda hafiften bir kızarıklık var.Ve omzum resmen çürüdü😊
Özellikle Domuz avcılarından,av esnadında iri azılılara altın vuruşu yapmak için aynı anda tetiği çekerek duble atış yaptığını duyuyoruz.Peki bu atışın süperpozelere yada çiftelere zararı varmıdır?
Tüfeğin çalışma sistemini etkilermi?
Benim tek dikkat ettiğim duble atıştan sonra Ejektörlerin o an için çalışmamasıydı...
« Son Düzenleme: 23 Ağustos 2016, 01:23:56 Gönderen: Atagan YILDIZ »
  • -Česka Zbrojovka CZ 550 Lüx .308 Win
  • -Smıth&Wesson 5906 9x19 Parabellum
  • -Fabrıque Nationale Herstal Belgıque Browning HP 9x19 Parabellum
  • -Baikal NK 43 E S&S
  • -Churchıll 206 Silver O&U
  • -Winchester 1300 Defender Pump Action

***Kastamonu Avcılar Ve Atıcılar Spor Klubü***

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
İki tetiği aynı anda çekince genelde şiddetli bir patlama akabininde tarifsiz bir acı ve isabet almamış hedef gördüm genelde.
Tek tetik tüfeğimin doldurduğum kendi sıkılarımla bir sefer  çift patlaması sonucu bu duyguları yaşamıştım.😀😀😀
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

The following users thanked this post: Atagan YILDIZ

Çevrimdışı M.Ali TÜRER

• *
Mantık dahilinde namlu esneme oranlarına yapacağı etkiyle namlu eklerindeki kaynak atabilir , dipçik kırılıp yarılabilir , bant kaynak atabilir.

Kendinize zulmetmeyin bir saniye arayla atsanız da karşıda yapacağı etki aynıdır (domuzda süre milisaniyelere indirgenebilir )
  • Büyük Huğlu venüs
M.Ali TÜRER
1978 - ANTALYA / MUĞLA

Çevrimdışı Atagan YILDIZ

• Müdavim Üyemiz
  • AV DOĞA YAŞAM..
Mantık dahilinde namlu esneme oranlarına yapacağı etkiyle namlu eklerindeki kaynak atabilir , dipçik kırılıp yarılabilir , bant kaynak atabilir.

Kendinize zulmetmeyin bir saniye arayla atsanız da karşıda yapacağı etki aynıdır (domuzda süre milisaniyelere indirgenebilir )
Sayın @M.Ali TÜRER bey,bu acıdan sonra birdaha tövbe duble atış yapmam diyebilirim.
Benimkisi sadece meraktan,ne ile karşılaşacağımı anlamak ve ne gibi bir sonuca ulaşacağım mantığı idi.
Sn.@Suat ÇALIŞKAN abininde dediği gibi,hedefin pek randımanlı şekilde vurulmadığı aşikar.
Bir seferden pek birşey olacağını sanmıyorum ama birdaha kesinlikle denemem.
O duble atıştan sonra epeyi uzakta bir çoban gördüm,bana soruyor😊
Abey o yukarda atan senmiydin,ne attın diye soruyor😊
« Son Düzenleme: 23 Ağustos 2016, 02:03:33 Gönderen: Atagan YILDIZ »
  • -Česka Zbrojovka CZ 550 Lüx .308 Win
  • -Smıth&Wesson 5906 9x19 Parabellum
  • -Fabrıque Nationale Herstal Belgıque Browning HP 9x19 Parabellum
  • -Baikal NK 43 E S&S
  • -Churchıll 206 Silver O&U
  • -Winchester 1300 Defender Pump Action

***Kastamonu Avcılar Ve Atıcılar Spor Klubü***

Çevrimdışı Rıza BOZOKLU

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Kesinlikle denemeyin. Bende  Rus Malı TOZ -120  süperpoze vardı.Tek tetik, ejektör,  selektör  v.s  zımbırtıları olan  bişey.
Bir gün akşam  domuz bekindeyim. Namluda  2 adet   avrupa    tek kurşun var. Domuz geldi ben  bir kez tetiğe  dokumdum.
Muazzam   bir patlama oldu  tüfek elimden  uçuyor sandım. Bir baktım   domuz  anında toz olmuş.
Yani  tüfeğin iki namlusunun da aynı anda patlaması   kurşunları manyaklaştırıyor.
Gece kurşunun nereye  gittiğini   bile anlayamazsın.
1974 İnebolu/KASTAMONU

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
Siz aynı anda çektiğinizi zannetsenizde biri her zamam öbüründen önce patlayacak ve şahlanan namlu belkide milisaniye farkla ikinci atışı alakasız yere atacaktır diye tahmin ediyorum.
İkinci atış karavana.
😀😀😀😀
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

Çevrimdışı Rıza BOZOKLU

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Suat Bey kesinlikle doğru birde şahlanan namlunun  öyle bir tehlikesi  var ki.
Domuz bekinde  iseniz namlu şahlanınca   köydeki herhangi bir vatandaşın evini, serasını, arı kovanını  vurabilirsiniz.
Veya köy okulunu, camisini  yada  yolda geçmekte olan  bir vatandaşı veya  otomobili  kaza kurşunu ile  vurabilirsiniz.
İşin enteresan tarafı ben   domuza  ateş edip  tüfek çift patlatınca  hadi 2. kurşun şahlanmadan  dolayı  300-500  metre öteyi vursun.
İlk kurşun  nasıl vurmaz. Domuzun mesafesi belki 10-12  metre var yok.
« Son Düzenleme: 23 Ağustos 2016, 11:09:35 Gönderen: Rıza BOZOKLU »
1974 İnebolu/KASTAMONU

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
Poze ve çiftelerde double atışı 2 fişeği hızlı şekilde art arda patlatmak şeklinde biliyordum yani bize öyle öğrettiler ::)
Uzun yıllardır çift tetik poze kullanıyorum aklıma geldi ama cesaret edip te denemedim hiç :D Babam çok önceden denemiş bu tüfekle hatta 34 gr denemiş omzum kırılacak zannettim demişti, 68 gr fişek atmak gibi  :o
Pozem 70 yatak, çok defa pozeyle 40 gr fişek attım  >:D ama hiç öyle çift patlatma gibi fantezilerim olmadı ;D tüfek zaten eski öyle bişeyi şimdi yapmaya kalksam fişekler 30 gr dahi olsa namlu bantı atar belki iki namlu bağlantısı ayrılabilir.. Ama çif tetik poze candır.. şimdi poze alcak olsam yine çift tetik alırım  8)
« Son Düzenleme: 23 Ağustos 2016, 10:43:36 Gönderen: Emrah AKDENİZ »
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

Çevrimdışı Sonay ŞEMEN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Duble atma arka arkaya seri iki atışa deniyor diye biliyorum ben de.

Unutmamalı ki iki tane 34 gram atınca 68 gram tek fişek kadar basınç yapmaz, örneğin 750 bar X 2 : 1500 bar yapar, 68 gram ( 66 gram üzeri yok şuan sanırım) fişeğin basıncı belki 850 hadi 900-950 bar olsun arada aşırı fark var. Mantıken tüfeğin namlusuna zarar vermez ancak diğer tüm aksama ciddi zararlar verebilir. En büyük zararı da omuz, elmacık kemiği gibi tüfeğin basıncının etkileyeceği kısımlara verir. Bence denenmemesi gereken bir şey.
  • IJ 58 MA SXS Baikal ( 73,5 cm )
  • Churchill Maxi-Mag 12/89 ( 61 cm - 71 cm ported)yarı otomatik
  • Ata CY ( 71 cm ) yarı otomatik
  • Kopay - Kurzhaar
1986 Tekirdağ

The following users thanked this post: Emrah AKDENİZ