Gönderen Konu: Fişekte,saçmanın 1 numara ince-kalın olmasının av üzerinde'ki etkisi ?  (Okunma sayısı 11231 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Bülent ERDEM

• Müdavim Üyemiz
arkadaşlar , başlık birazda harf sınırına takıldığı için soru tam anlaşılır oldumu bilmiyorum ama izah etmeye çalışayım . dün facebook'ta denk geldim . av bayisine alış verişe giden bir avcı kardeşimiz 9 no fişek istemiş , bayi olmadığını elinde 9,5 no olduğunu belirtmiş . müşteride 9,5 daha ince diye almamış .

bayi bu durumu face'te , birazda müşterisini ti ye alarak gündeme getirmiş . yapılan çoğu yorumda avcı kardeşimiz bu isteğinden dolayı tükaka edilip  alay konusu olmuş  .
sayıları az olsada kimileri yarım no nun bile fişeğin basıncı - hızı vs gibi faktörlerden dolayı etkisini azaltıp çoğalta bileceğini  belirtip müşterinin tercihini savunmuşlar .

bu örneğe yakın bir durumda benim için söz konusu . keklik avcısıyım , 71 namlu - 2*4 şoklu sauer beretta tüfeğim ile bp gigante keçe tapa 6 no saçmalı fişek ile harika ve yüzdeli vuruşlar yapıyorum . aynı fişeğin 5 no veya 7 no saçmasını atınca vuruşumun yüzdesi azalıyor . bu piskolojik bir takıntımı yoksa mantıklı bir izahı varmı ?

bilgi ve tecrübelerinizi merak ediyorum . yorumlarınız için peşinen teşekkürler .
Bülent ERDEM
1977 Alanya

The following users thanked this post: Emrah AKDENİZ

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
Oluşabilecek farkı hissedebileceğinizi zannetmiyorum.

Ancak özel bir fişekse 1 numara çok şey farkeder.

Mesela 40 mt de 18 kg lık tenekeyi 6 no kurşun saçma delemezken:

Rc camuflaj 37 gr  6 no saçma ( hatta tane büyüklükleri 7 no gibi) ve saçma sayısı 255  ad   civarı olan fişek aynı tenekeyi  delebilmişti.(yani 6 no 32 gr kurşun saçmalı fişek 280 ad iken: 37 gr 6 no camuflage 255 civarı)
Fişekler kurşun saçmalı ve extra değilse  bir numara aşağı yada yukarı  olması çok bişey degiştirmez.
Her zaman uygun mesafeye 35  40 mt ye kadar hava durumuna göre 6  7  8 numara gibi fişekler genelde fazlasıyla yeterli olur kanısındayım.

Mümkün olduğunca her zaman ince saçma tercih ediyorum.
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

The following users thanked this post: Bülent ERDEM, Emrah AKDENİZ

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
Bazen böyle alaycı tavırlar oluyor, espriye herzaman varım ama iş alay etmek dalga geçmek olunca orda durmak lazım.. hoş bir şey değil.. mesela değişik bayilerden fişek alırken marka model gramaj vs detaylıca isterim adam öylece yüzüme bakar.  Çünkü müşterinin çoğu ben şu ava gitcem bana fişek ver tarzı alışverişte bulunduğu için başka türlüsü tuhaf geliyor bayiye.. Alaycı tavır bana denk geldiğinde saygı sınırını aşmadan karşı tarafı güzelce tıkıyorum olup bitiyor  ::)

Suat hocamın dediklerini dikkate almanızı tavsiye ederim. Aynı gramaj ve no olsada fişekler arası malzeme farkı ve hatta kalite farkından dolayı sonuçlarda fark ortaya çıkar. 1 numara eksik veya fazla olması öyle aman aman bir değişiklik yapmaz. Hava şartları kötü değilse standart kabul edilen numaradan 1 numara daha ince saçma seçerseniz av vurma şansınız artabilir. Ama bunun yanı sıra 1 numara daha kalın saçmanın mesafeli vuruşta herzaman az da olsa farkı ve faydası vardır. Tahtalıda 6 no saçma kullandığımda 40 metre gibi mesafelerde çoğu kez tüy kaldırırken aynı gramaja sahip 5 no saçma genelinde düşürmüştür. 30-35 metrelere kadar 6-7-8 gibi ince saçma ile çok iyi avlar yapabilirsiniz. Mesafe uzadıkça hava şartlarını da hesaba katarak saçmayı azar azar kalınlaştırmak muhakkak fayda sağlayacaktır..
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

The following users thanked this post: Bülent ERDEM, Suat ÇALIŞKAN, İlhan GÜNEN, Onur ÇELİKOĞLU

Çevrimdışı Bülent DİRİL

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Buna bende şahit oldum, şöyle ki; özgül ağırlığı daha yoğun olan saçmalar ki bu saçmalar 1 birimde daha az saçma adeti içerseler de taşımış oldukları kinetik enerji fazla olduğu için savrulmuyor daha istikrarlı vuruşlar sağlıyor ava birkaç saçma isabet etse bile avın kaçacak pek mecali kalmıyor ,özgül ağırlığı düşük olan saçmalar da durum farklılaşıyor. Fark özellikle 30 metre üzerinde belirginleşiyor.
1973 İZMİR

The following users thanked this post: Bülent ERDEM

Çevrimdışı Bülent ERDEM

• Müdavim Üyemiz
Suat ve Emrah kardeşlerim , Bülent abi . üşenmeyip yapmış olduğunuz yorumlar için teşekkür ederim . varolun
Bülent ERDEM
1977 Alanya

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
Bu arada arkadaşlar Rc Camuflage sitesinde % 15 penetrasyon farkı olduğunu yazıyor.

Ben teneke üzerinde bu farkı çok net gördüm.

Bu arada tahtalı ördek gibi daha sert ve saçma taşıyan hayvanlarda bir kaç numara iri saçma atmak gerekebilir.

Her bölgede bu hava şartlarına göre değişebilir.

İri saçmalar genel olarak grupmanda daha boş desen alanları göstersede özgül ağırlıkları sayesinde  grupman verimliliğinde  ince saçmalarla aynı yüzdeyi tutturduğunu gözlemledim.
Burada iri  saçmalar özgül ağırlıkları nedeniyle  ince saçmalara göre patlama basıncı ve rüzgar  şiddetiyle daha az savrulup daha iyi grupmanla hedefe isabet ediyorlar.

Sadece özkütle ağırlığı nedeniyle tane sayıları az  bu sorunuda  fişek gramjını arttırarak avantaja çevirebiliriz.

Ayrıca şiddetli rüzgarlı 30  45  km/s  hızda esen rüzgarlarda 20  30 mt arası mesafelerde 36 gr  5 no bir fişeğin hedeften 50 cm kadar rüzgarın estiği istikametin  ters yönünde  savrulduğunu gördüm.

Ve bunu teyit etmek için iki ayrı tüfekle 10 a yakın fişek attım sabit su üzerindeki bir hedefe.

Sonuç olarak ince saçmanın daha iyi bir grupman yapmasına karşın patlama basıncı ve rüzgarda çok savrulma gibi bir dezavantajı var

« Son Düzenleme: 18 Ağustos 2016, 13:52:30 Gönderen: Suat ÇALIŞKAN »

BİGA/1979

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
Bu arada arkadaşlar Rc Camuflage sitesinde % 15 penetrasyon farkı olduğunu yazıyor.

Ben teneke üzerinde bu farkı çok net gördüm.

Bu arada tahtalı ördek gibi daha sert ve saçma taşıyan hayvanlarda bir kaç numara iri saçma atmak gerekebilir.

Her bölgede bu hava şartlarına göre değişebilir.

İri saçmalar genel olarak grupmanda daha boş desen alanları göstersede özgül ağırlıkları sayesinde  grupman verimliliğinde  ince saçmalarla aynı yüzdeyi tutturduğunu gözlemledim.
Burada iri  saçmalar özgül ağırlıkları nedeniyle  ince saçmalara göre patlama basıncı ve rüzgar  şiddetiyle daha az savrulup daha iyi grupmanla hedefe isabet ediyorlar.

Sadece özkütle ağırlığı nedeniyle tane sayıları az  bu sorunuda  fişek gramjını arttırarak avantaja çevirebiliriz.

Ayrıca şiddetli rüzgarlı 30  45  m/s  hızda esen rüzgarlarda 20  30 mt arası mesafelerde 36 gr  5 no bir fişeğin hedeften 50 cm kadar rüzgarın estiği istikametin  ters yönünde  savrulduğunu gördüm.

Ve bunu teyit etmek için iki ayrı tüfekle 10 a yakın fişek attım sabit su üzerindeki bir hedefe.

Sonuç olarak ince saçmanın daha iyi bir grupman yapmasına karşın patlama basıncı ve rüzgarda çok savrulma gibi bir dezavantajı var
Deniz kenarında gölde 40 km/s kuzeybatı rüzgarında 30 metreden ördeği 34 gr 5 no fişekle vuramayan arkadaşlar oldu. Saçmaların nasıl savrulduğuna bizzat şahit olmuştum.. Gittiğimiz bölgenin yerli avcılarına baktığımda çoğunluğun bu tür havalarda 36 gr ve sıfır grubu saçma kullandığını gözlemledim. Hatta yerde gördüğüm boş kovanlar arasında zuber zero modeli 03 no fişekler bile vardı. İlk etapta abartılı gelebilir belki ama o anki durumda şartları görüp yaşayınca kısmen de olsa hak verdim.
Denizden içeriye 45-50 metre yüksekten giriş-çıkış yapan ördekleri o rüzgarda indirmek kolay olmasa gerek.
Yinde de bu şartlarda, çok atış ama az ördek sonucu kaçınılmaz oluyor...
« Son Düzenleme: 18 Ağustos 2016, 13:45:00 Gönderen: Emrah AKDENİZ »
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

The following users thanked this post: Bülent ERDEM, Suat ÇALIŞKAN

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz

Deniz kenarında gölde 40 km/s kuzeybatı rüzgarında 30 metreden ördeği 34 gr 5 no fişekle vuramayan arkadaşlar oldu. Saçmaların nasıl savrulduğuna bizzat şahit olmuştum.. Gittiğimiz bölgenin yerli avcılarına baktığımda çoğunluğun bu tür havalarda 36 gr ve sıfır grubu saçma kullandığını gözlemledim. Hatta yerde gördüğüm boş kovanlar arasında zuber zero modeli 03 no fişekler bile vardı. İlk etapta abartılı gelebilir belki ama o anki durumda şartları görüp yaşayınca kısmen de olsa hak verdim.
Denizden içeriye 45-50 metre yüksekten giriş-çıkış yapan ördekleri o rüzgarda indirmek kolay olmasa gerek.
Yinde de bu şartlarda, çok atış ama az ördek sonucu kaçınılmaz oluyor...

3 fişekte bir vuruş bu tarz havalar da çok iyi bir performans.
25 atıp sıfır çeken bile oluyor.
😂😂😂😂😂😂

BİGA/1979

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️

3 fişekte bir vuruş bu tarz havalar da çok iyi bir performans.
25 atıp sıfır çeken bile oluyor.
😂😂😂😂😂😂
34 gr 3 no fişekle 30 fişek atıp 1 ördekle eve dönenler bile var ismi lazım değil  ;D ;D ;D ;D
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

The following users thanked this post: Suat ÇALIŞKAN

Çevrimdışı Ahmet ÖZYILMAZERLER

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Değerli arkadaşlarımız zaten saçma numaraları ile ilgili söylenmesi gerekeni söylemiş ancak ben satıcının tavrına takıldım. Ben paramla alışveriş yapıyorum, bana bağışta bulunmuyorsun, sadaka vermiyorsun. Senin sattığını almak zorunda mıyım? 9 numara soran müşteriye 9,5 vermek istemiş, yani bıldırcın fişeği isteyen adama skeet fişeği kakalamaya kalkmış. İyi o zaman ben de 55 ekran televizyon soran adama 48 ekran vereyim, almayınca da "niye lan gözün mü kör, izleyemeyecek misin küçük ekranda!" diyeyim. Esnaflık ne yazık ki ayağa düştü, yerlerde sürünüyor...
1980 İSTANBUL

The following users thanked this post: Bülent ERDEM, Özcan AYDIN

Çevrimdışı Sonay ŞEMEN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Fişeklerin özellikleri aynı ise 1 numara aşağı yukarı çok fark etmez. Yani örenğin whinchester süper speed 4  numara ile 5 numara aynıdır, ancak örnekteki gibi adam bıldırcın için 9 numara istiyor yerine 9.5 numara skeet fişeği veriliyorsa tabi ki performans değişir.

Av bayilerindeki bilgisizlik çoğu esnaf grubunda var, bu biraz da talep eden kesimle alakalı. Adam geliyor bana 12 numara ( kalibre demek istiyor) fişek ver diyor, bayi neye atacaksın diyor, müşteri bir şey söylüyor, bayi de elindeki gitmeyen fişeği verip gönderiyor, çok gördük bunları. Tüfek çifteyse 32-34 gram otomatikse 34-36 gram bu kadar basit alış veriş :)

Hafta sonu üveyik avında rüzgarsız havada 28 gram 8-9 numara ile 4 fişekle 3 kuş vurdum. Fırtına çıkınca 24 fişekle 6 kuş vurabildim, 32 gram 7.5 numaraya düştüm bazen sanki biraz daha net vuruş yaptı gibi ama farklı marka ve gramajdı tabi.
  • IJ 58 MA SXS Baikal ( 73,5 cm )
  • Churchill Maxi-Mag 12/89 ( 61 cm - 71 cm ported)yarı otomatik
  • Ata CY ( 71 cm ) yarı otomatik
  • Kopay - Kurzhaar
1986 Tekirdağ

Çevrimdışı Bülent ERDEM

• Müdavim Üyemiz
Sonay bey , Ahmet bey kıymetli yorumlarınıza teşekkür ederim .

selamlar
Bülent ERDEM
1977 Alanya

The following users thanked this post: Muhammed DALGALI, Sonay ŞEMEN

Çevrimdışı İlhan GÜNEN

• Müdavim Üyemiz
Fişeklerdeki saçma no farkı bir bile olsa; saçma sayısı göz ardı edilmeyecek kadar önemlidir.
Örneğin ortalama olarak; 34 gr 4 no fişekte 179 adet saçma bulunurken, 34 gr 5 no fişekte 227 adet saçma bulunur.
Dolayısıyla kabul görmüş bir mesafede ördeğe 5 nolu fişekle atış yaptığımızda 4 noya göre %27 daha fazla saçmayı kuşa atmış oluruz, buda avı ele geçirmede önemli bir avantaj sağlar. (227-179)/179=%26,81 

Avcı, alacağı fişeğin marka, gramaj ve nosunu bilir. Bülent beyin bahsettiği satıcı, avcılığın ince ayrıntısından anlamayan yaz kış 34 gr fişek satan lakayit bir satıcı örneği. Bu tiplerle karşılaşmıyor değiliz. Her farklı gramaj ve saçma numarasının yine farklı avlarda yeri ve zamanı vardır ve halan daha üretiliyor olmaları da bunun kanıtıdır.     
« Son Düzenleme: 19 Ağustos 2016, 00:27:11 Gönderen: İlhan GÜNEN »
1984 ORDU

The following users thanked this post: Bülent ERDEM, Yaşar KÖKÇEN, Emrah AKDENİZ

Çevrimdışı Yaşar KÖKÇEN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Sorumsuz bayi yüzünden, bıldırcına 1050 barlık fişek atan avcı gördüm maalesef. Bayi arkadaşa şöyle demiş "1050 bar yazsın abem, bişey olmaz".
« Son Düzenleme: 19 Ağustos 2016, 01:39:36 Gönderen: Yaşar KÖKÇEN »
1980-Antalya

Çevrimdışı Bülent ERDEM

• Müdavim Üyemiz
Fişeklerdeki saçma no farkı bir bile olsa; saçma sayısı göz ardı edilmeyecek kadar önemlidir.
Örneğin ortalama olarak; 34 gr 4 no fişekte 179 adet saçma bulunurken, 34 gr 5 no fişekte 227 adet saçma bulunur.
Dolayısıyla kabul görmüş bir mesafede ördeğe 5 nolu fişekle atış yaptığımızda 4 noya göre %27 daha fazla saçmayı kuşa atmış oluruz, buda avı ele geçirmede önemli bir avantaj sağlar. (227-179)/179=%26,81 

Avcı, alacağı fişeğin marka, gramaj ve nosunu bilir. Bülent beyin bahsettiği satıcı, avcılığın ince ayrıntısından anlamayan yaz kış 34 gr fişek satan lakayit bir satıcı örneği. Bu tiplerle karşılaşmıyor değiliz. Her farklı gramaj ve saçma numarasının yine farklı avlarda yeri ve zamanı vardır ve halan daha üretiliyor olmaları da bunun kanıtıdır.     

İlhan bey , bilgilendirmeniz için teşekkür ederim . sağlıcakla

Yaşar bey , selamlar
Bülent ERDEM
1977 Alanya

The following users thanked this post: Yaşar KÖKÇEN

Çevrimdışı İlhan GÜNEN

• Müdavim Üyemiz
Rica ederim. Sizde sağlıcakla kalın Allah'a emanet olun.
1984 ORDU

Çevrimdışı Murat DİNGİZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Mesela ben kekliğe rc 7 numara atıyorum sürekli başkasını kesinlikle almıyorum.Avda başka fişek kullanırsam kendimi rahatsız hissederim
  • fabarm l4s
Murat DİNGİZ
1983 MALATYA/Darende

Çevrimdışı Bülent ERDEM

• Müdavim Üyemiz
benzer düşünceleri taşıyoruz Murat kardeşim . fişek-tüfek-atış kombinasyonunda başarı yakalanınca 1 numara ince-kalın da olsa insan fişeğini deyiştirmek istemiyor . bu işin araştırmasını çok yapıp kafa yoran avcı kardeşlerimizin yazdıklarını okuyuncada bu durumun birazda bilinç altı olduğunu anlıyorum .

Malatya'ya bolca selam , geçen sezon sizin sınırlara yakın olan sivasın gürün ilçesinde keklik avlama şansım olmuştu.
Bülent ERDEM
1977 Alanya