Gönderen Konu: Armsan A620S Yıkım Problemi - Avdan Soğudum!  (Okunma sayısı 13462 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı M.Ali ERTUNÇ

• *
Armsan A620S Yıkım Problemi - Avdan Soğudum!
« : 20 Temmuz 2016, 07:38:37 »
Öncelikle konunun Armsan bölümünde açılacağını biliyorum ama artık bıktım bu sorundan ve genel anlamda fikirlerinizi almak istiyorum.

Abiler sizlerinde tavsiyeleriniz ile belki bazılarınız hatırlar yaklaşık 5 yıl önce forumda onlarca soru sorarak domuz avı için alacağım ilk tüfeğimi ( tüm avcılar burda hatsan ve akkar kullanıyor ) bulunduğum bölgedeki avcıları dinlemeyerek Armsan'dan yana yaptım. Tüfeğimi ilk defa o zaman görenler, bu kadar kaliteli bir tüfek geleceğini tahmin etmiyorduk dediler.

Buraya kadar her şey tamam ve  bu geçen 5 yıllık süre içerisinde yaklaşık 50 tane domuz vurmuşumdum. Vurmasına vurdum ama ' bi tanesi de tek mermide düşşün ' bu 50 tane domuzdan zaten en az 40 tanesine 2 arkadaş beraber sıkmışızdır. Av sezonu sonununda tek domuz yaralı 3 tek kurşun sıktım zorla yıkıldı. Yok arkadaş %70 domuz aldırmadan gidiyor. Av sezonunun sonuna doğru sürek avında, yavaş yavaş geldi domuz iyice gözledim tam kafasına tek kurşun ile sıktım. Aldırmadı gitti, üstelik 2 mermi daha attım giderken.

20 kalibre yetersiz desem, değil 20 kalibre silahlar avcı arkadaşlarda var rahat rahat bir domuzu yıkıyorlar. Ben vuramıyorum diyeceğim, yine o domuzu kaçırdığım gün arkadaşlar vuramıyorsun yoksa hep kaçmaz böyle domuzlar dedi 50 metreye bir hedef diktik 5 mermi attım 4'ü hedefte ( pet şişe küçük ).

Armsan'ı arıyorum silahta sıkıntı yok mermi değiştir. E kardeşim Winchester sıkıyorum, Federal sıkıyorum allah aşkına ne sıkayım  başka? Silahla YAF tek kurşun hiç çalışmıyor bile. Fabrikaya diyorum bu silah YAF vs. o fabrikanın ürünleri ile çalışmıyor, e napalım sen diyorsun ya zaten mermi problem diyor.

Abilerim bana bi akıl verin, namlu mu değiştireyim? yoksa bu silahı fabrikaya kadar gidip alın bi yerinize şe mi yapın diyeyim.

Silah : Armsan A620S - 71 CM namlu / Kullanılan Mühimmat: Winchester - Zuber - Federal - RC Tek Kurşun

Şu resimdeki domuzun kalbinin bulunduğu en can alıcı bölüme  sıktım, ormanda 50 metre yukarıda yaralı bulabildim ancak.

Ayrıca 12 kalibre tüfek önerileriniz var mı? Sadece domuz için alacağım ve Fabarm XLR 5 vs görüşlerinizi almak isterim.

« Son Düzenleme: 20 Temmuz 2016, 08:49:34 Gönderen: M.Ali ERTUNÇ »

Çevrimdışı Yasin TORAN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Armsan A620S Yıkım Problemi - Avdan Soğudum!
« Yanıtla #1 : 20 Temmuz 2016, 08:26:27 »
başınıza gelenler normal domuz gibi sağlam bir hayvana 20 cal. kullanmayın. Biz 12 ile zor öldürüyoruz, tavsiyem 12 alın silahta problem yok. bi ara 36 kullanan gördüm hayvanı taradı gene bişey olmadı :D
  • Franchi affinity 12 / 66
  • Sarsılmaz super champion 12 / 71
  • Atüs tek kırma 36 / 71
  • Huglu tek kırma (stetienne namlu ) 12 / 71
Antalya- Konyaaltı 1992

Çevrimdışı M.Ali ERTUNÇ

• *
« Yanıtla #2 : 20 Temmuz 2016, 08:33:49 »
başınıza gelenler normal domuz gibi sağlam bir hayvana 20 cal. kullanmayın. Biz 12 ile zor öldürüyoruz, tavsiyem 12 alın silahta problem yok. bi ara 36 kullanan gördüm hayvanı taradı gene bişey olmadı :D

Domuz için kalibrenin gereksiz yere tartışıldığını düşünüyorum hocam. Altar Akkar 20 kalibre otomatik ve huğlu 20 kalibre çifte kullanan 3 arkadaşım var. Domuz'u tek mermide kaç defa yıktıklarına şahit oldum.

Çevrimdışı İsmail DAL 01

• *
  • Av doğa demek, avcı doğayı koruyan demek
« Yanıtla #3 : 20 Temmuz 2016, 08:33:57 »
Kardeşim isyanını anlıyor ve hak veriyorum. bende de bir stoeger var sol alt vuruyor diye her fabrikaya yolladığımda namlu boyanmış geri geliyor. inan her hafta sonu doğayla ava giden ben artık hayal bile etmiyorum. ne zaman ki yabancı marka bir tüfek alacak param olur (denemeden almam) o zaman ava geri başlarım. ha bu arada en güzel avlarımı da kral Quen tüfeğimle yapmıştım namluda şişme oldu arkadaşşımın biri 1 nolu şokla tek kurşun attmış bolca o yüzden şişti. Bu arada 20 cal. ata tüfeğim vardı onuda öldürmüyor diye sattım herşeyi harikaydı ama öldürmüyordu.
  • Remington 11 87 Premier Light Contour
  • Ata als 2100 tradition
  • kral Quen
  • Kral pompalı
  • pointer
Bismillahirrahmanirrahim
1980 Kadirli

Çevrimdışı Sonay ŞEMEN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #4 : 20 Temmuz 2016, 08:38:29 »
12 kalibre domuz için daha ideal olmakla birlikte, vurduğunuz domuzları yarıp merminin etkisini incelediğiniz oldu mu? Mermi çekirdeği küçüldükçe tahribat da azalır kurşunda, belki 20 kalibre hayvanı deliyor ama etrafa zarar vermiyordur, bu yüzden çok can alıcı bir noktasına temas etmedikçe hayvanın hemen düşmemesi demek. 12 kalibre magnum remington tek kurşunun 2 ciğeri çapraz delerek karşıdan çıktığı domuz 150-200 metre ilerleyebildi, 20 kalibreyle çok daha rahat ilerler.
  • IJ 58 MA SXS Baikal ( 73,5 cm )
  • Churchill Maxi-Mag 12/89 ( 61 cm - 71 cm ported)yarı otomatik
  • Ata CY ( 71 cm ) yarı otomatik
  • Kopay - Kurzhaar
1986 Tekirdağ

The following users thanked this post: Atagan YILDIZ

Çevrimdışı M.Ali ERTUNÇ

• *
« Yanıtla #5 : 20 Temmuz 2016, 08:42:27 »
12 kalibre domuz için daha ideal olmakla birlikte, vurduğunuz domuzları yarıp merminin etkisini incelediğiniz oldu mu? Mermi çekirdeği küçüldükçe tahribat da azalır kurşunda, belki 20 kalibre hayvanı deliyor ama etrafa zarar vermiyordur, bu yüzden çok can alıcı bir noktasına temas etmedikçe hayvanın hemen düşmemesi demek. 12 kalibre magnum remington tek kurşunun 2 ciğeri çapraz delerek karşıdan çıktığı domuz 150-200 metre ilerleyebildi, 20 kalibreyle çok daha rahat ilerler.

Domuzu yarıp hiç bakmadım hocam. Ancak, sırf bunu denemek için farklı marka şavrotinler ile bile atış yaptıklarım oldu.Ama ciddi anlamda silah sanki 36 kalibre gibi etkisiz duruyor.

Kardeşim isyanını anlıyor ve hak veriyorum. bende de bir stoeger var sol alt vuruyor diye her fabrikaya yolladığımda namlu boyanmış geri geliyor. inan her hafta sonu doğayla ava giden ben artık hayal bile etmiyorum. ne zaman ki yabancı marka bir tüfek alacak param olur (denemeden almam) o zaman ava geri başlarım. ha bu arada en güzel avlarımı da kral Quen tüfeğimle yapmıştım namluda şişme oldu arkadaşşımın biri 1 nolu şokla tek kurşun attmış bolca o yüzden şişti. Bu arada 20 cal. ata tüfeğim vardı onuda öldürmüyor diye sattım herşeyi harikaydı ama öldürmüyordu.

Valla aynı durumdayım hocam, silahın yaşattıkları avdan soğuttu beni.

Çevrimdışı Yasin TORAN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #6 : 20 Temmuz 2016, 08:44:07 »
12 cal ile vurulan bir ciğerden 200 metre gittiğini bilirim. Senin vuran arkadaşlar tam beynine soktuysa kurşunu tabiki ölür. Onun haricinde domuz saglam hayvandır kolay kolay ölmez, istiyosan arkadaşlarınla tüfekleri avda değişin bide akkarı dene ama arkadaşlarının şansına denk gelmiş gibi , bide arkadaşınla kütüğe sık kaç cm girdiğini kıyasla arkadaşınla.
  • Franchi affinity 12 / 66
  • Sarsılmaz super champion 12 / 71
  • Atüs tek kırma 36 / 71
  • Huglu tek kırma (stetienne namlu ) 12 / 71
Antalya- Konyaaltı 1992

Çevrimdışı Atagan YILDIZ

• Müdavim Üyemiz
  • AV DOĞA YAŞAM..
« Yanıtla #7 : 20 Temmuz 2016, 08:47:52 »
Merhaba,ilk vurduğum Domuza 12 cal av tüfeği ile tahmini  20-25 mt mesafeden RC ve BP kurşunlarıyla üç el Ateş etmiştim.Son gaz önümden geçen domuz vurulduğunu bile anlayamamıştı.
Ekipteki herkes domuzun vurulmadığını düşünsede domuz derenin içine kadar indi ve orada kaldı.
Bu olaydan sonra anladımki 12 cal av kurşununun mükemmel durduruculuğu karşısında hayvan bu tepkiyi verirse diğer zayıf kalibreleri düşünmek bile istemem.
Arkadaşlarımızında dediği gibi size 12 cal av tüfeği tavsiye ederim.
  • -Česka Zbrojovka CZ 550 Lüx .308 Win
  • -Smıth&Wesson 5906 9x19 Parabellum
  • -Fabrıque Nationale Herstal Belgıque Browning HP 9x19 Parabellum
  • -Baikal NK 43 E S&S
  • -Churchıll 206 Silver O&U
  • -Winchester 1300 Defender Pump Action

***Kastamonu Avcılar Ve Atıcılar Spor Klubü***

Çevrimdışı M.Ali ERTUNÇ

• *
« Yanıtla #8 : 20 Temmuz 2016, 08:51:12 »
Merhaba,ilk vurduğum Domuza 12 cal av tüfeği ile tahmini  20-25 mt mesafeden RC ve BP kurşunlarıyla üç el Ateş etmiştim.Son gaz önümden geçen domuz vurulduğunu bile anlayamamıştı.
Ekipteki herkes domuzun vurulmadığını düşünsede domuz derenin içine kadar indi ve orada kaldı.
Bu olaydan sonra anladımki 12 cal av kurşununun mükemmel durduruculuğu karşısında hayvan bu tepkiyi verirse diğer zayıf kalibreleri düşünmek bile istemem.
Arkadaşlarımızında dediği gibi size 12 cal av tüfeği tavsiye ederim.

12 cal ile vurulan bir ciğerden 200 metre gittiğini bilirim. Senin vuran arkadaşlar tam beynine soktuysa kurşunu tabiki ölür. Onun haricinde domuz saglam hayvandır kolay kolay ölmez, istiyosan arkadaşlarınla tüfekleri avda değişin bide akkarı dene ama arkadaşlarının şansına denk gelmiş gibi , bide arkadaşınla kütüğe sık kaç cm girdiğini kıyasla arkadaşınla.

Demek istediğim 20 kalibre ile 12 kalibre arasında fark yok değil abiler, mutlaka devasa bir fark var. Ancak, hani domuz gelir 1 mermi atarsınız yerinden kalkamaz. Ama bir silahla domuzun hiç yıkılmaması çıldırtıyor insanı :) Bana 12 kalibre yarı otomatik tavsiyeleriniz var mı? Sadece domuz avı için

Çevrimdışı Atagan YILDIZ

• Müdavim Üyemiz
  • AV DOĞA YAŞAM..
« Yanıtla #9 : 20 Temmuz 2016, 09:20:33 »
Demek istediğim 20 kalibre ile 12 kalibre arasında fark yok değil abiler, mutlaka devasa bir fark var. Ancak, hani domuz gelir 1 mermi atarsınız yerinden kalkamaz. Ama bir silahla domuzun hiç yıkılmaması çıldırtıyor insanı :) Bana 12 kalibre yarı otomatik tavsiyeleriniz var mı? Sadece domuz avı için
Bence tam olarak tüfekteki sıkıntıyı tespit etmeye çalışın derim.
Belki namluda bir miktar eğim olabilir ve bu size hedefte sapma yaptırabilir diye düşünüyorum.
Armsan çok kaliteli tüfektir,yani X Y Z markalardan kesinlikle aşağı kalacağını düşünmüyorum.
  • -Česka Zbrojovka CZ 550 Lüx .308 Win
  • -Smıth&Wesson 5906 9x19 Parabellum
  • -Fabrıque Nationale Herstal Belgıque Browning HP 9x19 Parabellum
  • -Baikal NK 43 E S&S
  • -Churchıll 206 Silver O&U
  • -Winchester 1300 Defender Pump Action

***Kastamonu Avcılar Ve Atıcılar Spor Klubü***

The following users thanked this post: Kadri AĞRALI

Çevrimdışı M.Ali ERTUNÇ

• *
« Yanıtla #10 : 20 Temmuz 2016, 09:30:36 »
Bence tam olarak tüfekteki sıkıntıyı tespit etmeye çalışın derim.
Belki namluda bir miktar eğim olabilir ve bu size hedefte sapma yaptırabilir diye düşünüyorum.
Armsan çok kaliteli tüfektir,yani X Y Z markalardan kesinlikle aşağı kalacağını düşünmüyorum.

Hocam sezon sonu kaçtı dediğimde kayanın başındayım domuz dibimde 10 metre yok aramız :) Şöyle çaprazdan kafasına sıkıyorum aldırmadan gidiyor, hafif kan damlıyor ama ölmüyor. Fabrika'ya gel anlat hadi bunu :D

Çevrimdışı Şahin GENÇOĞLU

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #11 : 20 Temmuz 2016, 10:22:35 »
300 win mag kurşunla vurulduğu halde hemen düşmeyip koşan domuzlarda var, vurulduğu anda düşen domuzlarda var.

Attığınız kurşun domuzun kafatası bölgesine isabet etmemişse, isabet göğüs bölgesinde fakat karaciğer, akciğer, kalp, gibi hayati organlara değmemiş ise, yada ön veya arka bacaklardaki kas grubuna, veya omurga kısmındaki kas grubuna, omuriliğe değmemiş ise yada hayati bir damara değmemiş ise, elbette hayvan belki gözle görülecek kadar, belki daha fazla ilerleyecek.

Karın boşluğunda yani bağırsak kısmındaki bir yaralanmada hayvan hızlı şekilde kan kaybetmeyeceği gibi kan basıncı da hemen düşmeyecektir.

Beyine yine kan ve oksijen akışı normale yakın olacağından, iskeleti ayakta tutan kas grubunda da hasar olmadığı zaman hayvan ölümcül düzeyde kan kaybedene kadar koşmaya devam edecektir.

Olaya bilimsel yaklaşmak lazım.  450m/sn hızda 12ga çap ve 32gr ağırlıkta bir kurşun ile ayni hızda fakat 20ga ve daha düşük ağırlıktaki kurşunu bir tutamamak lazım. Ne enerjiler eşit ne de caplar.

Kaldı ki hayvanı yukarıda bahsettigim yerlerden birinden denk getirip vuramamış isek o zaman is daha da zor. İyi mantarlasan ve ağır kursunlar Avda tercih edilmeli. Yada yine iyi mantarlasan ama aynı zamanda düz giden hızlı kursunlar.

Çevrimdışı Osman ALP

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #12 : 20 Temmuz 2016, 10:30:32 »
Arkadaşım elindeki tüfek ile kuş avlamaya devam et. Bütçen ne kadar bilmiyorum ama, Fabarm XLR5 almana gerek yok domuz için. 1000-1500 TL civarında 12 çaplı yerli tüfek alıp, kaliteli kurşun kullan sorunun çözülecektir. Ha unutmadan; alacağın tüfeği ruhsata işletmeden önce deneme atışı yap. Çalışmasında ve attığın noktayı vurmasında sıkıntısı olmasın.
Osman ALP
16.11.1970 - İZMİR
Browning Auto5, Sauer Beretta s56, Remington 1187 Special Purpose, Remington Model 11, Remington 870 Express Combo, JP Sauer&Sohn Royal Çifte, Retay Masai Mara, Derya MK-12, Rubans Anglais Dolma Çifte, Mossberg 500A Combo

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #13 : 20 Temmuz 2016, 11:33:06 »
Hocam sezon sonu kaçtı dediğimde kayanın başındayım domuz dibimde 10 metre yok aramız :) Şöyle çaprazdan kafasına sıkıyorum aldırmadan gidiyor, hafif kan damlıyor ama ölmüyor. Fabrika'ya gel anlat hadi bunu :D

Hızlı koşan domuzu nişan resmini alacak sekilde yakaladığımızda dikkat etmemiz gereken tetiğin çekilme şekli ve süresi dir.

- Eğer tetiği göz refleksi gibi çok hızlı  çeker isek namlu hedef hattının altını gösterir ve kurşun oraya gider.

- Eger bir tetik boşluğu var ve bunu almadan çeker isek yine namlu alt gösterir.

- Tetik av da bile hızlandırılmıs şekilde ama ezerek çekilmeli. Tetik ön yolu alınmalı ve tetik yüke binince yine ezerek düşürülmeli.

- Av tufeklenin tetiklerinde zaman buldukça bakıyorum. Bazılarında tetik yürümesi var iken bazılarında hiç yok. Bu yürüme olmayanlar da bir süre sonra rodaj ile birlikte yürüme olabiliyor.

Koşan bir domuzun başına nisan resmi almak bazen zor olmakla birlikte, hayvan bize dik yada açı vererek yada bize paralel koşuyor ise + önleme vererek alınmalı bunu da biliriz.  İşte bunun tamamını yapıp nisan resmini yakaladıktan sonra tetik çekme şekli önemli  çünkü alt atabiliriz.

Hayvan başından vuruluyor kan akıyor ise baş diye beyin kabul edersek kurşun daha alt vuruyor ki hayvan düşmüyor. Aksi halde yürümesi mümkün değil.
« Son Düzenleme: 20 Temmuz 2016, 11:35:31 Gönderen: Şahin GENÇOĞLU »

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #14 : 20 Temmuz 2016, 11:38:09 »
Domuz avı bazen de şans. Dert etmeyin. Tufeginiz 50 metreden şerit namluyla pet şişe vuruyor ise isabet konusunda çok iyi demektir.

Çevrimdışı Eren BURKUCU

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #15 : 20 Temmuz 2016, 11:44:41 »
Ben 612 kullanıyorum ,tek kurşunla yatırdığımda oldu 4 5 el atıp da 1km öte de bulduğum da oldu. Domuz canı pek hayvan. Hele hareket halinde ki kaçan domuzsa daha bi canı pek hayvan. 12ca ile düşmeyen domuz 20ca ile düşmez.

LG G3 Tapatalk
1991/BOLU

• Armsan a612w
  • Huğlu SP
  • D.Drahthaar / D.Kurzhaar / Pointer
1991 BOLU
Bozkurtlar ulusun,Tanrı TÜRK'ü korusun !

Çevrimdışı Rıza BOZOKLU

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #16 : 20 Temmuz 2016, 12:39:36 »
M.Ali ERTUNÇ kardeş; senin Armsan'da  yaşadığın sorunları ben  Ata otomotikte yaşadım. Ata ve Armsanlar hakkında " avı öldürmüyor" şikayeti çok fazla.
Ben Vursan  Otomatikle vurduğum domuzları hiçbir tüfekle  vuramadım. Kinetik sistem  ve  kaliteli bir tüfek olduğu için domuz külçe gibi olduğu yere yığılıyor. Hatta arkadaşım Vursan'la ilk  domuzu kurşunla, 2. domuzu saçmayla  10-15 metre gibi  yakın  mesafeden  vurdu. Vursan öyle bir alet ki saçmayı yiyen  domuz bırak tınlamamayı   50 metre bile gidememiş.Onun için Vursan'lara  buralarda "YERLİ BERETTA"  diye  lakap  takmışlar.Vursan kullanan bir akrabam    diğer marka tüfekler için " Bu tüfekler tüfek değil" demişti. Şimdi ben daha iyi anlıyorum. Vursan biraz ağır, hantal ama  çok sağlam, çok dengeli,  nişan aldığın yeri  mavzer gibi  vuran bir silah.
Yani kardeş tüfekten tüfeğe dünya kadar  tırnak içinde yazıyorum  "FARK " var . Bulabilirsen  denemek şartıyla  al bir  Vursan 92 A   gör o zaman  av yapmayı.
 Kinetik sistem tüfekler  gazlı sistemden daha yıkıcı  buna emin ol.
Vursan-Stoeger-Özkanlar marka  tüfekler   kinetik olup  gazlı model üreten  Ata  gibi, Huğlu gibi   bazı firmalarda  kinetik sistem tüfek üretiyor.
« Son Düzenleme: 20 Temmuz 2016, 12:42:09 Gönderen: Rıza BOZOKLU »
1974 İnebolu/KASTAMONU

Çevrimdışı M.Ali TÜRER

• *
« Yanıtla #17 : 20 Temmuz 2016, 13:31:43 »
Rc sipe 20 kalibre kurşun var koy tüfeğine bak keyfine

50 metre 30 metre gider bu domuz yeri geldiğinde dağ tepe aşar ama ölür şok etkisini arttırmaya bak yüksek gıramlı kurşun kullanmaya çalış yada ucu daha düze yakın kurşun kullan .

20 kalibrede şavrotin yada dokuzlu  kendin yapmadıysan hazır üretimlerle verim alamazsın çok uzun süredir kullanıyorum 20 kalibreyi ...

Yinede keyif alamadıysan 12 kalibreye geç  ( 20 kalibre daha hassas atış daha ölümcül nokta arar 12 kalibre kütlesel manada yıkıcıdır )
« Son Düzenleme: 20 Temmuz 2016, 13:44:00 Gönderen: M.Ali TÜRER »
  • Büyük Huğlu venüs
M.Ali TÜRER
1978 - ANTALYA / MUĞLA

The following users thanked this post: Şahin GENÇOĞLU

Çevrimiçi Abdullah ORUÇ

• Müdavim Üyemiz
  • "Yaradılanı Sev, YARADAN'dan Ötürü"
« Yanıtla #18 : 20 Temmuz 2016, 14:17:17 »
ATA NEO 12GA gezli 61cm namlu öneririm. Red-dot ile kullanmak istiyorum dersen cantilever namluda çıktı. kinetik sistem olduğu için bakım derdi yok denecek kadar az. döner başlık ile kilitlemeli olduğu için yüksek gramajlı fişeklerde daha güvenli.

birde 20ga tüfeğin için sabout slug kuşun tavsiye ederim. bir yorumda arkadaşın dediği gibi ucu daha düz kurşunlar tercih et. delmekten ziyade darbe etkisi fazla olsun.
sabout slug kurşunlu fişek bulamayabilirsin. kalıpları var. onlardan bulup kendi dolumunu kendin yapabilirsin.
  • Armsan Phenemo 28" - 21" Barrel
  • BH Best Arms 24" - 22" Barrel
Abdullah ORUC
 1982 BURSA

"Yaradılanı Sev, YARADAN'dan Ötürü"

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
« Yanıtla #19 : 20 Temmuz 2016, 14:32:41 »
20 kalibre huğlu poze kullanan bir abim var kurşun dahil bütün sıkılarını kendi doldurur ve sıkı av yapar.. 20 kalibre pozesiyle çok domuz yatırdı. kulak arkasına veya kızılca bölgesine gelmediği sürece bu kurşunlarla düşmüyor demişti. akşam ördek bekinde denk gelen azılı bir domuza gözümün önünde 2 tane yapıştırdı ama yıkılmadı.  Geçtiğimiz sezon 35-40 metreden azılıya 12 ga ile çok net bir vuruş yaptım buna rağmen hiç oralı bile olmadı. 20 ga ile domuz yıkılır elbette ama ısrarla 12 kalibre diyorum. 1500 tl civarı güzel bir slug namlu tüfek alın. kaliteli kurşun kullanın ve keyfinize bakın.. 20 lik kurşun delici olur belki ama fazla tahribat yapamaz..
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

The following users thanked this post: M.Ali TÜRER, Atagan YILDIZ

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #20 : 20 Temmuz 2016, 18:53:12 »
Konuya yazılan yorumları okudum.
Bende bir yorum yapayım.
İlk etapta bu avda kullanılacak tüfek 12 numara olmalı.Benim düşünceme göre.

20 numara tüfeklerle olmaz mı  ? Bence olur.

Her ne kadar çekirdek ağırlıkları,hızları ,enerjileri farklı olsada 20 no bir silahın 50 mt civarlarında bir domuzu yıkabilecek güce sahiptir.
Eğer 12  numara etkiye sahip bir güç isteniyorsa o zaman magnum kurşunlar tercih edilebilir.

Burada tüfeğin arpacığın gördüğü yeri vurduğunu söylemişsiz.

Ve bence tüfek vuruş konusunda dediğinize göre çok başarılı.

Sorun hayvanın isabet aldığı yerlerde gibi.

Yani bence en iyi yerler iskelet sistemi.

Yada hayati iç organlar.

Şayet kurşun bu bölgeleri pas geçip bir taraftan girip öbür taraftan çıksa bile o hayvan o hızla epey bir yol gider.
Hayvan zaten yeterince güçlü.

Onun haricinde av tüfeğinde  numara faktörü bir  etkendir ama kesin sonuç değildir.
Namlu ya gelince o da bir etkendir ancak ismi konu olan firma kalbur üstü bir firmadır.

Ve bence ister kalbur üstü olsun ister sıradan ucuz bir firma olsun namluların öldürücülüğünde kimsenin ayırabileceği kadar kalite farkı da yoktur.

Şayet tüfek arpacığın gördüğü yeri vuruyorsa av gerçekten iyi bir yerden vurulmuşsa ve mesafe 50 mt nin altındaysa 20 numara yeterde artar diyorum....
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

Çevrimdışı Berkay TOPUZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #21 : 20 Temmuz 2016, 19:44:01 »
Tekirdağda domuz avına davet edilmiştik gecen sene,İstanbuldan gelen uzman cavuş bir arkadaşın 20 ga.sarsılmaz pozesi vardı,2. postada 30 metreden 85-90 kilo civarı bir domuza atış yapmış cok iyi bakıp attım gidelim bakalım dediler.yarım saat sonra domuzu 150 metre ileride yaralı şekilde buldular 2 atışta orda yapmış yıkmış.Domuzu cıkarıp baktılar ilk attığı kurşun boyun bölgesine diğeride koltuk altına yakın bir bölgeye gelmiş bu tahribatla nasıl gitmiş bukadar şaşırdım bayağı.Biraz muhabbet yaptık 4.vurduğum domuz bu hep aynı şey oluyor yanlış yaptım galiba diye hayıflandı.Benim şahsi fikrim 20.ga ile bıldırcın,ördek gibi avlar cok zevkli yapılır ama domuz avına göre değil yani.12 ga.bir yarı otomatik sizin icin isabet olur :)
« Son Düzenleme: 20 Temmuz 2016, 19:46:47 Gönderen: Berkay TOPUZ »
KIRKLARELİ/Lüleburgaz
A Rh+
1991

Çevrimdışı M.Ali ERTUNÇ

• *
« Yanıtla #22 : 20 Temmuz 2016, 20:00:06 »
Konuya yazılan yorumları okudum.
Bende bir yorum yapayım.
İlk etapta bu avda kullanılacak tüfek 12 numara olmalı.Benim düşünceme göre.

Bugün Gagaça Av'dan Pulat beyle görüştük. Anlattıklarımın normal olmadığını söyledi ve tüfeği bize gönderin komple bakımını yaptıralım fabrikaya dedi. Bakalım, göndereceğim Cuma günü. :) Dedikleriniz konusunda haklısınız benim en büyük problemim, diğer 20 kalibre tüfeklere göre yıkım konusunda çok sıkıntı çekmem.

M.Ali ERTUNÇ kardeş; senin Armsan'da  yaşadığın sorunları ben  Ata otomotikte yaşadım. Ata ve Armsanlar hakkında " avı öldürmüyor" şikayeti çok fazla.
Ben Vursan  Otomatikle vurduğum domuzları hiçbir tüfekle  vuramadım. Kinetik sistem  ve  kaliteli bir tüfek olduğu için domuz külçe gibi olduğu yere yığılıyor. Hatta arkadaşım Vursan'la ilk  domuzu kurşunla, 2. domuzu saçmayla  10-15 metre gibi  yakın  mesafeden  vurdu. Vursan öyle bir alet ki saçmayı yiyen  domuz bırak tınlamamayı   50 metre bile gidememiş.Onun için Vursan'lara  buralarda "YERLİ BERETTA"  diye  lakap  takmışlar.Vursan kullanan bir akrabam    diğer marka tüfekler için " Bu tüfekler tüfek değil" demişti. Şimdi ben daha iyi anlıyorum. Vursan biraz ağır, hantal ama  çok sağlam, çok dengeli,  nişan aldığın yeri  mavzer gibi  vuran bir silah.
Yani kardeş tüfekten tüfeğe dünya kadar  tırnak içinde yazıyorum  "FARK " var . Bulabilirsen  denemek şartıyla  al bir  Vursan 92 A   gör o zaman  av yapmayı.
 Kinetik sistem tüfekler  gazlı sistemden daha yıkıcı  buna emin ol.
Vursan-Stoeger-Özkanlar marka  tüfekler   kinetik olup  gazlı model üreten  Ata  gibi, Huğlu gibi   bazı firmalarda  kinetik sistem tüfek üretiyor.

Avı öldürmüyor sorunlarını daha önce forumda gördüğüm için böyle bir konu açma ihtiyacım oldu zaten :) Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.

Domuz avı bazen de şans. Dert etmeyin. Tufeginiz 50 metreden şerit namluyla pet şişe vuruyor ise isabet konusunda çok iyi demektir.

Aynen, normal atışlarda çok stabil.

Ben 612 kullanıyorum ,tek kurşunla yatırdığımda oldu 4 5 el atıp da 1km öte de bulduğum da oldu. Domuz canı pek hayvan. Hele hareket halinde ki kaçan domuzsa daha bi canı pek hayvan. 12ca ile düşmeyen domuz 20ca ile düşmez.

LG G3 Tapatalk
1991/BOLU

Hocam konu av olunca ne olacağı bilinmez, ama devasa domuzları 20 kalibre ile tek mermide indiren arkadaşlarım oldu :)

Arkadaşım elindeki tüfek ile kuş avlamaya devam et. Bütçen ne kadar bilmiyorum ama, Fabarm XLR5 almana gerek yok domuz için. 1000-1500 TL civarında 12 çaplı yerli tüfek alıp, kaliteli kurşun kullan sorunun çözülecektir. Ha unutmadan; alacağın tüfeği ruhsata işletmeden önce deneme atışı yap. Çalışmasında ve attığın noktayı vurmasında sıkıntısı olmasın.

Rc sipe 20 kalibre kurşun var koy tüfeğine bak keyfine

50 metre 30 metre gider bu domuz yeri geldiğinde dağ tepe aşar ama ölür şok etkisini arttırmaya bak yüksek gıramlı kurşun kullanmaya çalış yada ucu daha düze yakın kurşun kullan .

20 kalibrede şavrotin yada dokuzlu  kendin yapmadıysan hazır üretimlerle verim alamazsın çok uzun süredir kullanıyorum 20 kalibreyi ...

Yinede keyif alamadıysan 12 kalibreye geç  ( 20 kalibre daha hassas atış daha ölümcül nokta arar 12 kalibre kütlesel manada yıkıcıdır )

20 kalibrenin en avantajlı yanı hafif olması hocam. Dağlık arazide 200 gramlık bir fark bile oldukça farklılık gösteriyor.

ATA NEO 12GA gezli 61cm namlu öneririm. Red-dot ile kullanmak istiyorum dersen cantilever namluda çıktı. kinetik sistem olduğu için bakım derdi yok denecek kadar az. döner başlık ile kilitlemeli olduğu için yüksek gramajlı fişeklerde daha güvenli.

birde 20ga tüfeğin için sabout slug kuşun tavsiye ederim. bir yorumda arkadaşın dediği gibi ucu daha düz kurşunlar tercih et. delmekten ziyade darbe etkisi fazla olsun.
sabout slug kurşunlu fişek bulamayabilirsin. kalıpları var. onlardan bulup kendi dolumunu kendin yapabilirsin.

Sabot Slug kurşunlar maşallah ateş pahası :)  Tanesi 7 - 8 TL'ye gelebiliyor. Tam olarak farkı nedir hocam sabot kurşunların?
« Son Düzenleme: 20 Temmuz 2016, 20:02:11 Gönderen: M.Ali ERTUNÇ »

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #23 : 20 Temmuz 2016, 20:09:41 »
🙈🙈🙈Bugün Gagaça Av'dan Pulat beyle görüştük. Anlattıklarımın normal olmadığını söyledi ve tüfeği bize gönderin komple bakımını yaptıralım fabrikaya dedi. Bakalım, göndereceğim Cuma günü. :) Dedikleriniz konusunda haklısınız benim en büyük problemim, diğer 20 kalibre tüfeklere göre yıkım konusunda çok sıkıntı çekmem.🙈🙈🙈🙈🙈

Anlayamadığım tüfeğin bakımı yapılınca ne değişecek ?

Tüfek attığı yeri vuruyorsa bakım yapılınca daha mı iyi vuracak?
Kurşunu daha mı hızlı yada enerjili sürecek ?

Menzili yada tahrip gücü mü artacak ?

Komik komik şeyler duyuyorum.

Arkadaşım senin tüfeğin gibi 50 mt de pet şişeye 5/4  isabetli atıyorsa sorun yoktur bence.
Bak y oto sahiplerinin yarısı sağa sola çekiyor diye şikayet ediyor.
Bence iyi düşün sonra pişman olma...

« Son Düzenleme: 20 Temmuz 2016, 20:12:16 Gönderen: Suat ÇALIŞKAN »
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

Çevrimdışı M.Ali ERTUNÇ

• *
« Yanıtla #24 : 20 Temmuz 2016, 20:29:54 »
🙈🙈🙈Bugün Gagaça Av'dan Pulat beyle görüştük. Anlattıklarımın normal olmadığını söyledi ve tüfeği bize gönderin komple bakımını yaptıralım fabrikaya dedi. Bakalım, göndereceğim Cuma günü. :) Dedikleriniz konusunda haklısınız benim en büyük problemim, diğer 20 kalibre tüfeklere göre yıkım konusunda çok sıkıntı çekmem.🙈🙈🙈🙈🙈

Anlayamadığım tüfeğin bakımı yapılınca ne değişecek ?

Tüfek attığı yeri vuruyorsa bakım yapılınca daha mı iyi vuracak?
Kurşunu daha mı hızlı yada enerjili sürecek ?

Menzili yada tahrip gücü mü artacak ?

Komik komik şeyler duyuyorum.

Arkadaşım senin tüfeğin gibi 50 mt de pet şişeye 5/4  isabetli atıyorsa sorun yoktur bence.
Bak y oto sahiplerinin yarısı sağa sola çekiyor diye şikayet ediyor.
Bence iyi düşün sonra pişman olma...

Yok hocam bakım yapınca iyi vurmayacak :) YAF vs. mermiler ile çalışmıyor diye yazmıştım yukarıda. Gaz pistonuna giden deliklerde hata olduğu ile daha önce karşılaştığını ve bunların fabrika'da düzeltilebileceğini ( eğer sorun varsa ) söyledi. Yani 20 kalibre Armsan'lar YAF vs. sıkıntısız atıyor diyor, ama benim tüfeğimle sıkıntılı çalışmıyor.