12 cal otomatik,pompalı, çifte veya pozeyle bile ayıyı tek atışta etkisiz hale getirmek zor iştir.
Aslında etkisiz hale getirilir ama sizin tüfeğinizin tutukluk yapmayan, fişek patlatmama huyu olmayan, sağa sola aşağıya yukarıya çekme huyu olmayan, bana göre arpacığı küçük hatta mümkünse "küp" şeklinde arpacığı bulunan bir tüfek olması lazımdır. Hatta 12 cal.tek kırma ile bile doğru zamanlama, doğru mesafe, doğru mühimmatla ayıyı devirebilirsiniz
Saldırı durumunda yıkıcılığı yüksek ucu küt olan kaliteli kurşun kullanmanız lazımdır.(Zuber 44 Magnum Kurşun veya Sterling 40 gr.Magnum Kurşun Gibi.)
Buda yetmez ayı ile karşılaşılıp saldırıya uğranıldığında mümkün mertebe soğukkanlılıkla doğru atış ile hayvanın baş bölgesine ateş etmek için kendinizi psikolojik olarak hazırlamanız lazım.
Kendiniz hazırlamak için kaliteli- kalitesiz kurşunlarla antrenman yapıp atış istikrarı kazanmanız lazım.
Saldırı durumunda tek atış belki belki 2. atış şansınız olabilir.
Peki bu tek atışı ayı size 20-30 metreden saldırıpta siz saldırıya uğradığınızı ayıyı bir metre arkanızda veya yanınızda görünce nasıl başarabileceksiniz?
20-30 metreden size son sürat koşarak gelen bir ayı belki 1 saniyeden kısa sürede sizi yakalayacaktır.Burada da mesafe var ise tüfeği hızlıca yüzleyip ateş etmeniz lazım, mesafe çok yakın ise tüfeği yüzleyip nişan almaya uğraşmadan belden veya koltuk altından ayıya doğru tüfeği doğrultup 15-30 salise arasında ancak atış yapabilirsiniz.
Yani ayı size saldırmışsa sizde ayının saldırıya geçtiğini görmüşseniz ayı size ulaşmadan muhtemelen 15-30 salise kadar bir süre var demektir.
Eğer arazide güvenlik için tabanca taşıyorsanız hayvan saldırdığında silah belde ise,namluya mermi sürülmemiş ise yine işiniz zor demektir.
Dünyanın en öldürücü tabanca veya tüfeğini de taşısanız mesafe çok yakın ise silahınıza davranma fırsatını hiç bulamama ihtimali de var.(5-10 metreden ayı saldırısı gibi.)
Yada heyecandan panikten eğitimsizlikten acele edip doğru karar vermeden ateş ederek ayıyı yaralama veya hiç vuramama ihtimali de var.
Yok öyle ben belime 45.ACP tabancayı taktım artık istediğim dağda derede tepede gezerim mantığı.
Artık hiç ama hiç umulmayan yerlerde bile ayılar gezebiliyor. Ayılar çoğaldıkça yeni yetişen ayılar kendilerine yeni bölgeler buluyor ve çiftleşip ürüyorlar. Sonra onların yavruları daha başka bölgelere yerleşiyorlar.Bu böyle sürüp gidiyor.