Arkadaşlar, farkettiğim konuyu da yazayım.
Bu konuda bahsi geçen mevzu direkt olarak doğru bilinen ama aslında hangi şiveyle, aksanla söylenirse söylensin , istenirse İstanbul Türkçesiyle söylensin , yanlış olan deyimler.
İki konu birbirine karışıyor olabilir. Ayırmak lazım.
Örneğin, "İnce eğirip, sık dokumak" ifadesindeki "eğirmek" kelimesini, "elemek" olarak yazmanın ya da söylemenin muadili, ikamesi ya da karşılığı değil ki yöresel şiveler! İster Ege şivesiyle, ister Kayseri şivesiyle söylensin, kullanılması gereken kelime "eğirmek" olmalı. Bunu, "elemek" olarak kullanıp da, "çünkü yöresel ağız vs" denilemez, yöresel şivenin bu konuyla alakası olmaıdğından, yöresel ağız ya da şive, bu yanlışın mazereti olamaz.
Yöresel şivelerin kullanıldığı en ücra köylerimizde dahi, tamamı yöresel şiveyle söylenmek üzere, "eğirmek" olarak doğrusunu söyleyerek, doğrusunu bilen insanlarımız olduğu gibi, "elemek" olarak yanlış kullanan insanlarımız da var... Aynı köyde olmalarına rağman, aynı şiveyle konuşuyor olmalarına rağmen... Köylerimizde de, yöresel ağızla, bölgesine özgü şivesiyle konuşan ne kültürlü insanlarımız var, orada da kültürlüsü doğrusunu bileni ve bunun karşısında da daha az bileni var, İstanbul'da, İzmir'de, Adana'da vs büyükşehirlerimizde olduğu gibi.
Dolayısıyla, öğrenilmesi gereken doğrulara, muadil ya da ikame değildir yöresel şiveler.