Hazmetmek lazım tabi...
Döneminde, dünyanın en sağlam bir kaç break-action tasarımından bir tanesi olan Remington 32'nin üretim maliyetleri çok yüksek olduğu için, Remington bu platformun "üretimine devam edemedi ve kesti". Ve Remington 32'nin platform olarak patenti "satın alındığında" Dallas'taki Sue Ellen körpecik kızdı, Bobby Ewing, J.R Ewing ile henüz hiç tartışmamıştı.
Ayrıca tüm haklarıyla satın alındı, kopyası yapılmadı, çakması yapılmadı... Yani çakma ve kopyayla alakası yok. Ve Krieghoff bu platformu geliştirdi , aynen üretmedi zaten... Bkz Remington 32 > Krieghoff K32 > Krieghoff K80 ve K20 . Fabbri, birebir Boss kopyası
Boss'dan o platformu tüm haklarıyla satın mı almış? Alıp da üzerinde geliştirme mi yapmış ? Çakma işte
Şimdi , mühendislikte, tasarımda, "State of the Art" temel düsturdur arkadaşlar... Bugün bir tv üreteyim diyen, transistörü sıfırdan icat etmeye uğraşmaz. Zira transistör için, an az bir tane bilim insanı, 60-70 yıllık tüm hayatını harcamıştır... Şimdi bir televizyon üreteyim diye öncelkle ben transistörü sıfırdan icat edeceğim derseniz ilerleyemezsiniz
Tüm dünyada, bilimin de, teknolojinin de tüm aşamalarında , derinlemesine incelediğinizde "state of the art" ı görürsünüz, zira başka türlü ilerlenemez, herkes tüm hayatı boyunca tekrar tekrar, transistör için neden çalışmak zorunda kalsın ki ?
"Kopyalamak, aşırmak, çakmasını yapmak" ve "platformu tüm haklarıyla satın alıp, üzerinde geliştirme yapmak" , ikisi çok farklı şeyler olmasına rağmen, bu ikisi ülkemizde çokça karıştırılıyor, bir platformu tüm haklarıyla satın alırsınız ve geliştirerek devam edersiniz.
Beretta sekiz yüz yetmiş dokuz milyar yedi yüz altmış beş milyon sekiz yüz yetmiş beş bin dört yüz doksan dokuz tane "tüfek!" üretirken, Krieghoff 1.000 tane tüfek ya üretir ya üretmez, kalite önceliklidir zira...
Kamil bey
Rem. Model 32/3200 den türetilmesi K80 ile kırk yılın başı bir birincilik almışlar seviniyorlar..
Fabbri ' ye Boss çakması derken dilinde kemik olmayan üstadlar şimdi K80 i nasıl "özgün" olarak servis edecekler merak ediyorum.
Yahu 682 ile alınmış birinciliklerin toplamı K80 'lerin attığı fişeklerden fazladır dünyada..