Amerikada 11.000 avcı arasında yapılan bir çalışmada , 50 yarda mesafeden , 50mph ( ördek uçuş hızı ), transvers , yan geçen plakaları on da on sadece bir kişi vurabilmiş. Bu kişi hayatını üç kuşaktır ördek avı yaptırarak kazanan bir ailenin son kuşağı. Maceraya 11 yaşında başlamış, en favori fişeği de su kuşları avında kurşun saçma yasaklanmadan önce 28 gr 7.5 no trap fişeği imiş. Aramızda çok iddialı atıcı arkadaşlarımız var ama konu biraz da şudur, 60 metreden bir ördek alabilmek için kaç ördeği yaralı gönderiyorsun. 65 yarda mesafeden ( 59 mt ) suyun 3-4 metre üzerinden yan geçen bir sakar mekeyi kendi doldurduğum 3 numara fişek ile 3. atışımda cansız düşürmüştüm. Bilindiği gibi meke ördeğe nazaran çok daha yavaş uçar, ilk atışımda yarım mt önleme verip 2. de 1 mt, 3. de 1.5 mt önüne atış yapmıştım, düştüğü yeri Leica 1200 rangefinder ile ölçtüm, 65 yarda yaklaşık 59 metre idi. Fişeklerin ve tüfeklerin kapasitesi her zaman avcılarınkinden fazla olmuştur ve avcılarında atış kapasiteleri yetenekleri birbirinden oldukça farklıdır. Böyle bir mesafeden bu tüfekler, bu fişekler ile ördek düşürür mü evet ama kaç tanesinin de yaralı gönderildiğini kimse bilmiyor. Bunun için her avın , her sevdanın bir usulü, tarzı, bir raconu vardır. Ördek avında da bu mesafe, efendice yaklaşık 40 - 45 metredir. Bu mesafeye bir mühre kor , mühre ile avlanıyorsanız, bunun ötesine atış yapmazsınız. Amaç biraz da bu ördeği 40 metre içine nasıl sokarım olmalıdır. Mühre, düdük tekniği , kamuflaj, küme yeri, rüzgar yönü seçimi vs gibi faktörler bu avda çok önemlidir. Diğer yandan Türkiye' de su kuşları avında henüz kurşun saçma yasaklanmadı, dilerim yasaklanır. Hal böyle iken kurşundan başka malzemeler ile doldurulmuş fişekleri kullanmak, bence kişisel çevrecilik faliyetidir, iyidir de ciddi para kaybıdır. Menzilinde ördeğin fişeği 6 olmadı 5 daha da mı olmadı 4 numaradır, erken sezonda 32 gr yeterli ise de geç sezonda 34 gr idealdir. Limitini bilen avcılara rast gele.