Yok yok, arz talep meselesi kadar basit bir şey değil.
Bu rakamlar, birilerinin şahsi kanaatlerinden de oluşmuyor. Hepsinin matematiksel ve tüm dünyanın kabul ettiği sonuçlarının rakamlarla ifade edilebildiği formülleri var. Ve transfermarkt'taki değerleri, tüm futbolcular, kulüpler takip ediyor, değerim ne olmuş, oyuncularımın değeri ne durumda gibi
Berkeley University kütüphanesindeki şu çalışmada metodlar anlatılıyor:
https://www.stat.berkeley.edu/~aldous/Research/Ugrad/Yuan_He.pdfDünyanın en pahalı oyuncuları listesine baktığınızda, daha 26 yaşında olmasına rağmen dünyanın en iyi kariyerlerinden birine sahip olan Thomas Müller'in durumunun çok da abartılacak bir durum olmadığını görebilirsiniz :
Thomas Müller "gibi bir oyuncuya" derken yani... lütfen
Maç ortalama ve istatistikleri , başarılı pas, isabetli şut, gol, asist, dünya kupası, şampiyonlar ligi performansları, sakatlanmama aralıkları, oynadıkları takımların başarıları, oynadıkları takımların müsabakalarındaki zorluk dereceleri, bu zorluk derecelerine rağmen kazanılan dünya kupaları, şampiyonlar ligi, ülke ligi gibi turnuvalar , bunlar kazanılırken oyuncunun direkt sonuca etken katkıları vs.vs..
Bunların herbirinin matematiksel karşılığı var..
Henüz 26 yaşında olmasına rağmen, şöyle bir kariyere sahip olan dünyada 10 tane oyuncu çıkmaz :
Thomas Müller "gibi bir oyuncu" nasıl yani
Arz talep meselesi olduğuna göre Buffona biçilen 2 milyon euroluk bedeli kabul etmemekteyim.
Buffonun 38 yaşında olmasına rağmen şu anda avrupada bonservisine 8-10 milyon euro verilebileceğini düşünüyorum.
Transfermarketin Alman tabanlı Berlin merkezli bir site olduğunu düşünürsek Neuer biçilen 45 milyon euroyu yadırgamıyorum.
Thomas Müller gibi bir oyuncuya 75 milyon euro değer biçen sitenin Alman oyunculara biçtiği değerleri kâle almıyorum.