Gönderen Konu: 1980 darbesi öncesi ruhsatlı silahların toplanması  (Okunma sayısı 6473 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Savaş KARAUZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
1980 darbesi öncesi ruhsatlı silahların toplanması
« : 24 Haziran 2016, 12:20:12 »
yakın zamanda o dönemi yaşamış bir abimiz darbeden önce tüm ruhsatlı silahların toplandığını söyledi, bu nasıl olmuş ,   bugünün hukuk anlayışına göre hukuken olanaklı mı?
« Son Düzenleme: 24 Haziran 2016, 14:37:45 Gönderen: Savaş KARAUZ »
1978-İZNİK

The following users thanked this post: Yaşar KÖKÇEN

Çevrimdışı Cengiz ÖNGÖREN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: 1980 darbesi öncesi ruhsatlı silahların toplanması
« Yanıtla #1 : 24 Haziran 2016, 13:18:29 »
Yok öyle bir şey.Ancak darbeden sonra elinde ruhsatsız silah olanların belli bir sürede teslim etmesi istendi.Bu zaman zarfında teslim edenlere ceza kesilmedi.
1956 İZMİR
özel ibn-i sina tıp merkezinde doktor

Çevrimdışı Rıza BOZOKLU

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #2 : 24 Haziran 2016, 13:55:09 »
Savaş Bey; 1980 lerde ruhsatsız tabancalar toplandı.tüfekleri bilmiyorum.O zaman  benim babamda 7,65  belçika tabanca varmış.
Jandarma hangi köylüde kaç tane tabanca olduğu  hemen hemen bildiği için   jandarma silaha el koymuş.
Yani köyden birileri jandarmaya köyde kim ne yapıyor kim ne filim çeviriyor  kimde hangi marka  silah var haber  uçurduğu için  silah elden gitti.
Yoksa  jandarma nereden bilsin kimde ne marka tabanca var.
Aynı şey bugünde geçerli mesela siz ruhsatsız tabanca satan birinden x marka tabanca satın aldınız, eğer adam  emniyete veya jandarmaya çalışıyorsa  haber veriyor
Emniyet veya jandarma  da  ................. TC kimlik numaralı  Savaş KARAUZ'da     x  marka     ........ seri nolu tabanca ve   1 yedek şarjör   100 tanede mermi var diye kayıtlarına işliyor.Bir anlamda fişleniyor sunuz?

1974 İnebolu/KASTAMONU

Çevrimdışı Osman DÖŞLER

• Expert Üye
  • osman döşler. 1968-istanbul
« Yanıtla #3 : 24 Haziran 2016, 13:56:29 »
1980 ihtilalinde hatırlıyorum. Silahlar toplanmadı. Av yasak edildi kısa bir süre.

Ruhsatsız silah,kılıç vb kesici ve delici aletlerin getirlmesi istendi.
Rahmetli babamın, Bulgaristan dan getirilen dedesinden kalma, baston kılıç tarzı bir antikayı işlem yapılmasından korktuğu için kırıp
bahçeye gömdüğünü bilirim.
Osman DÖŞLER
1968 İSTANBUL

Çevrimdışı Savaş KARAUZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #4 : 24 Haziran 2016, 14:40:44 »
ruhsatsız silahların toplandığı,   hatta mauserlerin falan yivlerinin silinererek 36 gauge ye döndüğünü bazılarının bir kereye mahsus ruhsata kaydedildiği, falan okudum da adam ruhsatlı silahlar da toplandı dedi.
1978-İZNİK

Çevrimiçi Fatih S.M.YAPAR

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #5 : 24 Haziran 2016, 15:12:02 »
Evet ruhsatlılarda toplanmış ozaman belki mülki amirler farklı farklı uygulamalar yapıyorda olabilir. Şuan bizde olan bir Auto 5' i darbe zamanında sahibi toprağa gömmüş rahmetli amcam aldığında paslıymış boyatmış,yoksa adam ruhsatlı silahını niye gömsün.
O zamanlardaki silah saklama hikayeleri hala anlatılır.

reeder_P9 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• Benelli Bellmonte 1 12 çap 71 cm namlu
  • Mossberg 500A pompalı 12 çap 71 namlu
  • Kral Cara Cara süperpoze 12 çap 71 cm namlu
  • Özhuğlu Alesta çifte 36 çap 71 namlu
  • İngiliz Seter; Şanslı
Tarsus Avcılar Kulübü
Fatih S.M.YAPAR
1976 Tarsus/Mersin

Çevrimdışı Halil YURTSEVEN

• *
« Yanıtla #6 : 24 Haziran 2016, 16:32:36 »
o dönemi anlatanlar memlekette şöyle söylerler;

jandarma bütün silahları getrin park kahvesinin önüne atın bir defaya mahsus getirirseniz ceza almayacaksınız, ama daha sonra bulunursa sizde çok büyük ceza alacaksınız...

bunun üzerine korkanlar silahları akşam getirip kahvenin önüne atmaya başlamışlar. kıyamayanlar geceden gömmüşler.hatta bazılarının evde atalım atmayalım kavgaları cıkmış. hala bu silahlardan piyasada var. gömüden çıkan. bir kısmıda bazen ev temeli kazılırken tesadüfen bulunuyor:):):)  bildiğim bir silah vardı yunan. yivli. o dönem kahvenin önüne atılmayıp gömülmüüş. daha sonra içindeki yiv silinerek 28 kal haline getirilip ruhsat alınmış. kurtarmış siilahı.
 o dönem tahminim benim silahım ruhsatlı efendim vermem demek  galiba maça ister. hele hele köylerde.
  • İNGİLİZ POİNTER
HALİL YURTSEVEN

1985-ANTALYA-ÇAVDIR/ BURDUR

Çevrimdışı Savaş KARAUZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #7 : 24 Haziran 2016, 17:02:27 »
ben 1983 ve sonrası türkiyeyi hatırlıyorum, 1980 lerde çocuktuk kavga eden komşular birbirini "LAN SENİ KARAKOLA ÇEKTİRİRİM" diye tehdit ederdi. sonra öğrendim ki karakola giden, "buraya girdiniz boş mu çıkıcaaaanız Diye bir hoşgeldin karşılaması yaşarmış:) :) :)

o dönem jandarmaya bu benim ruhsatlı silahım vermem diyebilecek adam çok olmasa gerek. bence de bazı mülki amirler kafasına göre uygulama yapmış olabilir.
« Son Düzenleme: 24 Haziran 2016, 17:47:29 Gönderen: Savaş KARAUZ »
1978-İZNİK

Çevrimdışı M.Kemal ATEŞSAL

• *
« Yanıtla #8 : 24 Haziran 2016, 22:45:11 »
1980 İhtilal sonrasında kamu görevlisi ve askerlerde bulunanlar hariç olmak üzere ruhsatlı - ruhsatsız ayrımı yapılmadan bütün silahların getirilmesi istendi. Ruhsatlıların adresi ve sahipleri belli olduğu için toplanması kolaydı, ruhsatsızlara da kendilerinin getirmeleri halinde herhangi bir cezai işlem yapılmayacağı belirtildiği için çoğu korku belası götürüp teslim etti. Ancak daha sonra, ruhsatlı silahlar  gerekli şartları taşıyan sahiplerine iade edildi. O dönemde tabanca, yivsiz tüfek ve yivli tüfek ayırımı yapılmadan bütün silahlar toplanmıştı. Silahlı  Kuvvetler envanterine kaydedilen ve MKE depolarında muhafaza altına alınan bu silahlar, daha sonraki yıllarda Milli Savunma Bakanlığının izni ile gerekli şartları taşıyan kişilere, askerlere ve üst düzey bürokratlara ucuz sayılabilecek fiyatlara satıldı. Hatta bir ara bazı kişilerin kar amaçlı satış yapmak için birden fazla silah aldığı  bu nedenle soruşturma açıldığı da yazıldı çizildi. Bu silahların o zamanki adı "ZORALIM" silahlarıydı.
  • Beretta urika 2 71 namlu
  • Franci Oto 67 namlu
M.K. ATEŞSAL   1951 ANKARA
0 RH (+)

The following users thanked this post: Ahmet ÖZTÜRK, Yaşar KÖKÇEN

Çevrimdışı Atagan YILDIZ

• Müdavim Üyemiz
  • AV DOĞA YAŞAM..
« Yanıtla #9 : 24 Haziran 2016, 22:54:26 »
Rahmetli Dedemin 10 adet ruhsatsız silahı varmış o dönemde,
2 adet Astra 600
2 adet Browning HP 35
2 adet Mauser C96
2 adet Walther p38
1 adet Unique 7.65mm "Fransız onlusu"
1 adet Beretta Mod 70
Asker Haber Salmış köylere,herkes silahlarını getirsin diye,rahmetli dedem dokuz silahı teslim etmiş,fransız onlusunu çok sevdiği için tarlaya gömmüş.Yıllar sonra yine teslim edildi devlete...
  • -Česka Zbrojovka CZ 550 Lüx .308 Win
  • -Smıth&Wesson 5906 9x19 Parabellum
  • -Fabrıque Nationale Herstal Belgıque Browning HP 9x19 Parabellum
  • -Baikal NK 43 E S&S
  • -Churchıll 206 Silver O&U
  • -Winchester 1300 Defender Pump Action

***Kastamonu Avcılar Ve Atıcılar Spor Klubü***

Çevrimdışı Savaş KARAUZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #10 : 24 Haziran 2016, 23:12:26 »
1980 İhtilal sonrasında kamu görevlisi ve askerlerde bulunanlar hariç olmak üzere ruhsatlı - ruhsatsız ayrımı yapılmadan bütün silahların getirilmesi istendi.muhafaza altına alınan bu silahlar, daha sonraki yıllarda Milli Savunma Bakanlığının izni ile gerekli şartları taşıyan kişilere, askerlere ve üst düzey bürokratlara ucuz sayılabilecek fiyatlara satıldı.

olası bir iç savaş halinde ruhsatlı silah vatandaşta bulunamayacaksa onu almanın ne anlamı var anlamadım.  vatandaşın hakkını resmen gasp etmiş kenan paşa ve ekibi.
« Son Düzenleme: 24 Haziran 2016, 23:14:28 Gönderen: Savaş KARAUZ »
1978-İZNİK

The following users thanked this post: Atagan YILDIZ, Yaşar KÖKÇEN

Çevrimdışı M.Kemal ATEŞSAL

• *
« Yanıtla #11 : 25 Haziran 2016, 18:51:19 »
Savaş Kardeşim, yazımın tamamını okuduğunu düşünüyorum, ancak tamamını kendi yazına almamışsın. Ruhsatlı silahlar daha sonra sahiplerine teslim edildi diye belirtmiştim.Darbe yapan ülkelerin çoğunda darbeden sonra silahların toplatılmasının temel amacı darbeye karşı olacak bir direnişin önünün kesilmesidir. Bu da işin öbür tarafı...
  • Beretta urika 2 71 namlu
  • Franci Oto 67 namlu
M.K. ATEŞSAL   1951 ANKARA
0 RH (+)

Çevrimdışı Savaş KARAUZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #12 : 25 Haziran 2016, 19:17:33 »
evet okudum ,

ordunun müdahalesine olası her direnişi engellemek için yapılmış bir uygulama sizinle hemfikirim.

ancak benim hukuk anlayışıma göre kazanılmış hakkın geri alınması pek doğru değil.
 zaten darbe kavramı da hukuka pek uygun birşey değil.
« Son Düzenleme: 25 Haziran 2016, 19:19:42 Gönderen: Savaş KARAUZ »
1978-İZNİK

Çevrimdışı Yavuz YILDIZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #13 : 25 Haziran 2016, 22:43:01 »
o dönem dedeminde tabancası varmış marka modelini bilmiyorum köyden ihbar etmişler jandarma dedeme silahını getir demiş dedem bende silah yok demiş biz biliyoruz demişler öyle böyle almışlar ben bu gibi durumlarda silahların toplanması olasılığı olduğu için ruhsatlı silahlara pek güvenmiyorum insan her manada savunmasız kalıyor. kimseye güvenmemek lazım benim için silah yapmak pek sorun değil her halukarda tek atar silah yaparım

yavuz yıldız 1978 sivas.İkamet: istanbul

Çevrimdışı Ahmet ARIKAN

• Müdavim Üyemiz
  • Burdurlu
    • ahmet arıkan
« Yanıtla #14 : 25 Haziran 2016, 23:02:13 »
Bizim rahmetli dede de anlatırdı. Herkes tabancayı tüfeği cami avlusuna atıp kaçmış. Dedem o zamanlar koyun sürüsüne  sahipmiş. Markasını bilmiyorum ama bir tabancası varmış. Köyün dışındaki elmalığa gömmüş. Sonradan yerini hatırlayamadım bir daha da bulamadım derdi. 80 den beri en az 80 defa sürülmüştür elmalık. Halen daha tabancadan ses seda yok :)
  • Yıldız Elegant A3 TME
  • Akkar Churchill 812
  • Retay Masai Mara Bronze Pure
  • Çifsan ÇSP 555
Ahmet ARIKAN
1987-Burdur / Yeşilova

Çevrimdışı Savaş KARAUZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #15 : 25 Haziran 2016, 23:18:42 »
80 den beri en az 80 defa sürülmüştür elmalık. Halen daha tabancadan ses seda yok :)

muhtemelen deden silahı gömerken  gören biri 10 dakika sonra onu ordan  aldı.
dedene bir daha zahmet olmasın diye ;D ;D ;D
« Son Düzenleme: 25 Haziran 2016, 23:20:00 Gönderen: Savaş KARAUZ »
1978-İZNİK

Çevrimdışı Rıza BOZOKLU

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #16 : 27 Haziran 2016, 11:46:28 »
Olası bir darbe-içsavaş gibi durumda  ruhsatlı silahların bile " kamu güvenliği!"  bahanesiyle  toplatılması bugün bile mümkün.
Yani ben güvenemiyorum. Elin Amerika'lısın da kıyamet gibi yivli yivsiz tabanca tüfek  var.
Onlarda silah almak alabildiğine serbest ama gelgelerim bizde  "bir  ruhsatlı tabanca alayım   merakım var , karşıma  ayı abi  çıkar bana dayak atar" filan  diye düşünseniz ruhsat vermemek için  işi yokuşa sürerler. Verirlerse bir ton da  vergi harç pul vs. vs.  adamı soyarlar.
« Son Düzenleme: 27 Haziran 2016, 11:48:11 Gönderen: Rıza BOZOKLU »
1974 İnebolu/KASTAMONU

Çevrimdışı Ahmet ÖZTÜRK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #17 : 28 Haziran 2016, 00:53:37 »
1980 İhtilal sonrasında kamu görevlisi ve askerlerde bulunanlar hariç olmak üzere ruhsatlı - ruhsatsız ayrımı yapılmadan bütün silahların getirilmesi istendi. Ruhsatlıların adresi ve sahipleri belli olduğu için toplanması kolaydı, ruhsatsızlara da kendilerinin getirmeleri halinde herhangi bir cezai işlem yapılmayacağı belirtildiği için çoğu korku belası götürüp teslim etti. Ancak daha sonra, ruhsatlı silahlar  gerekli şartları taşıyan sahiplerine iade edildi. O dönemde tabanca, yivsiz tüfek ve yivli tüfek ayırımı yapılmadan bütün silahlar toplanmıştı. Silahlı  Kuvvetler envanterine kaydedilen ve MKE depolarında muhafaza altına alınan bu silahlar, daha sonraki yıllarda Milli Savunma Bakanlığının izni ile gerekli şartları taşıyan kişilere, askerlere ve üst düzey bürokratlara ucuz sayılabilecek fiyatlara satıldı. Hatta bir ara bazı kişilerin kar amaçlı satış yapmak için birden fazla silah aldığı  bu nedenle soruşturma açıldığı da yazıldı çizildi. Bu silahların o zamanki adı "ZORALIM" silahlarıydı.
en açıklayıcısı bu yazı..subay emeklisi amcam da aynısını anlattı..
  • Stoeger peregrine max 5
  • Ata Arms
Ahmet ÖZTÜRK
Lüleburgaz/KIRKLARELİ  1976