Fitil kelimesi aslında kullanım alanlarına göre bir şeyi tıkamak akışı kesmek için kullanılan bir tabir, bir yerde sızıntı vardır fitil attım kesildi denir farklı alanlarda kullanılıyor bu sözcük..bölgeye göre de değişebilir tabi..
Kanatlılarda özellikle genç kuşlarda ince tüy çok olur ustalar iyi bilir.. Böyle bir hayvana yumuşak saçmalı fişek denk gelince saçma vücuda girerken ince tüyleri de içeriye sokacaktır haliyle.. Çünkü yumuşak saçma deformasyona maruz kalıyor ve delip geçme yapmadan enerjiyi içeriye bırakıyor bu zaten tahribat olayını yerine getiriyor.. ince tüyler de saçmayla birlikte deri altına topaçlanınca saçma girişinden kan akışını engelliyor.. fitil denilen olay bu bence.. bu durum aynı zamanda iç kanamaya da sebebiyet verir yani öyle düşünüyorum.. iç kanama olunca da zaten işin tıbbi boyutunu az çok herkes biliyor
iç kanama ve ani travma yaşayan çoğu canlının ağzından kan gelir bu da normal bir durum..
bakın yine fotoğrafla örnek vericem, iki tane tahtalı, soldaki yaralı düştü kesmek zorunda kaldım fotoğraf abes olmasın diye kafasını normalmiş gibi koydum dikkat ederseniz anlaşılır.. Ağzında hiç bir sıvı yok.. sağdaki ise çok temiz bir vuruşla havada cansız indi ve dikkat edin ağzından kan gelmiş.. vücutta deformasyon kan vs yok.. aynı zamanda saçma girişlerinden de tüyler çıktı yani fitillemiş
avlarımın yolunmuş halini incelerim ama fotoğraflama gibi bir adetim yok olsa gösterirdim.. yani fitilleme dediğimiz olayı tüfeğe bağlamak doğru değil diye düşünüyorum.. aynı durumu çok kez yaşadım çoğu avlarımdan saçma girişlerinden tüy çıkardım cansız aldığım avların hepsinde de saçmalar vücutta kalmıştı yerken dişime gelen saçmalar oldu..
bu durum genelde yumuşak saçmalı fişekler kullandığımızda uygun mesafede temiz vuruş yapılan avlarda görülebiliyor.. uzun yazdım ama inşallah düşüncelerimi iyi ifade edebilmişimdir.