Fitilleme olayı gerçekte vardır, bende bu olayı fazlasıyla yaşıyorum,
Ama iyimidir kötümüdür, işe yarar birşeymidir tam emin olamadım.
Şaşırıyorumki yılların avcıları fitillemeyi duymamış veya avın üzerinde şahit olmamışlar,
ya avı siz temizlemiyorsunuz yada hiç otopsi kısmıyla ilgilenmiyorsunuz dikkat etmiyorsunuzda olabilir.
Fitillemeyi efsaneleştirmek yada yakma yıkma gibi devrim niteliğinde bir olaya çevirmekte biraz avcılığa mizah katmıyorda değil.
Bu olayı çoğu kişi fişeğe bağlamış, fişekte olabilir ama tamamen fişeğin yaptığı bir olay değil,
çünkü; ince kalın ne fişek attıysam fitilleme oluyor
fişekten olsaydı fitillememiş avlarımda olurdu çünkü çeşit fişek kullanıyorum,
Peki fitillemenin avın üzerinde etkisi iyimidir kötümü,?
Hayati ORGANLAR dışında; Fitillemiş bir saçmanın ava girip durmuş pozisyonu ile fitillemeden girip durmuş bir saçma arasındaki farkları nedir,???
Yara üzerinde tahribat ve ölümcül etkisi ne olabilir bizim işimize yarayacak kısmı burası,
Doktor, Veteriner hekim arkadaşlarımız bu kısma cevap verirlerse daha iyi olur...
Saçmanın çok hızlı olupta avı delip geçmesi, uygun bulmadığımız bir olaydır bunda hepimiz hem fikiriz
Şöyle düz mantık ile düşünürsek, fitilleme EĞER yaraya bir TAMPON oluşturuyor İSE, kanamayı nispeten azaltacak, durduracaktır,
(EĞER böyle ise fitillemenin iyi bir olay olduğunu söyleyemeyiz. )
Fitillemesiz saçma yarada kanamayı artıracağından, bunun daha tercih edilir bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz,
İki görüştende emin olamadım, dediğim gibi bilimsel bir açıklama gerekiyor,
Ayrıca kendim fitilleme olayını fazlasıyla yaşıyorum ve vurduğum avımın, tetiği çekme ile düşüşünde, ele geçmesinde sorun yaşamıyorum, avı aramıyorum düştüğü yerde çoğunlukla ölü yada ölmek üzere iken buluyorum.
Görüşlerinizi alalım.