Gönderen Konu: Fişek ve Tüfek Tavsiyesi Ustalardan Fitil yapan Fişek yardım lütfen  (Okunma sayısı 133915 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuncay ÖZBEY

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Tuncay bey saçmayı sert bir cisimle ezip kıyaslama yapacaksınız.
Yakmayı bilmemde fitilleme denen saçmayı hayvanın tüyüyle beraber sokma var. Benim düşünceme göre fişekle alakalı saçması yumuşaksa veya gramaji gereği enerjisini avın içinde bırakıyorsa o fişek fitilleme denen olayı yapıyordur.
Birde eskiden anlatılanlar hep tüfeklere mal edilir ama yanlış bence,eskiden saçmalar kurşundu gitgide saçmalar sertleşti...

reeder_P9 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Anlıyorum fatih bey evet duyduklarımızda o yönde Yumuşak saçmalar ava girip çıkamadığı için büyük ihtimalle bu olay gerçekleşiyor Bende Bunun Tüfekle ilgisi olmadığını düşünüyorum açıkçası ama duyduklarımızdan yola çıkıyoruz
1987-İSTANBUL

Çevrimdışı İbrahim AYSU

• yönetici
Doldurma fişekler mi ? :)

Ben hayata gözümü açtığım günden beri bizim evde fişek doldurulurdu.

Bakın bu fişeklerin yaşı (lütfen yanlış anlamayın eskiliğini belirtmek için söylüyorum) sizin yaşınızdan daha fazladır... (karton kovanlı olanlar) ... Hiç biri fitilleyemedi...

N'apcaz şimdi ? :)

Doldurma fişeklerde görülebiliyormuş böyle olaylar anlattıkları kara barut ile doldurma eski yumuşak saçmalar vs gibi olabilirmi ibrahim bey
  • Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul

The following users thanked this post: Osman DÖŞLER

Çevrimdışı Tuncay ÖZBEY

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI

Bakın bu fişeklerin yaşı (lütfen yanlış anlamayın eskiliğini belirtmek için söylüyorum) sizin yaşınızdan daha fazladır... (karton kovanlı olanlar) ... Hiç biri fitilleyemedi...

yok estağfurullah niye yanlış anlayayım ibrahim bey mutlaka fitillemesi lazımdı bunların :) Fitil yapmak istiyorum bende  ::)
« Son Düzenleme: 08 Haziran 2016, 01:21:24 Gönderen: Tuncay ÖZBEY »
1987-İSTANBUL

Çevrimdışı İbrahim AYSU

• yönetici
Mutlaka diyorsunuz :D

Hadi ben göremedim de, ne rahmetli amcam, ne rahmetli babam ne de diğer av arkadaşlarından , yemin ederim, ağızlarından fitil kelimesini bir kez dahi olsun duymadım ya... Hiç ama...  Anadolu'da bu mevzunun farklı deyişleri olabilir mi ? :D

yok estağfurullah niye yanlış anlayayım ibrahim bey mutlaka fitillemesi lazımdı bunların :) Fitil yapmak istiyorum bende  ::)
1978 - Istanbul

Çevrimiçi Kutay KUT

• *
Yılların avcısıdır O yıllardır aynı tüfekle avlanır.
Bir gün avcı yeni bir tüfek alır, yüzler çok güzel der fakat ölçülerine uygun mu bilmez, bakmaz ona göre çok güzel yüze gelir. (En basiti Amerikan tüfeği ile İtalyan tüfeğinin kundak ölçüleri farklıdır) Aslında namluyu sağ ya da sol görüyodur; şunu duyarız sağa giden avları vuruyorum sola gidenleri vuramıyorum. Daha kötüsü alt ya da üst görür o zaman eyvah eyvah tüfek hiç vurmaz çünkü etek saçmasına girer hayvan ancak.
Oysaki yılların avcısıdır ne avlar vurmuştur!
Amaaa hep suçlu tüfek ya da fişektir. Demez ki acaba hata bende mi?
Başlar efsaneler türemeye eski tüfeği yakıyordur, yıkıyordur, fitiller, sarı su getirir, yüz metreden tahtalı alır ...
İstisnai durumlar hariç grupmana girmiş doğru fişek seçilmiş bir avın düşmemesi pek mümkün degildir.
Vuruş =tüfek+fişek+eşşek (söz meclisten dışarı)
Hepsi şahsi kanaatimdir.
Saygılar.
Kutay KUT
1979 BURSA

Çevrimdışı Ziya ÇOBANOĞULLARI

• Müdavim Üyemiz
  • Avın başı rasgele sonu nasiptir.
Yeni sezonda tüyle beraber avın içine işlemiş avı delip geçmemiş saçmaların fotoğraf ve videolarını özellikle siteye atacağım.
Saçma giriş deliğinden ucu görülen tüyleri saçmayla beraber çekip çıkartırken veya içini açtığım kuşun ve tavşanın ciğerine etine avın tüyünü dolduran saçmaları ve fitilleri özellikle video foto çekip atacağım.
Kendimce iyi tüfek attığıma inanıyorum.
Saçma çalımı kolay kolay av kaçırmam.
Delik deşik olmuş saçma deymedik yeri kalmamış kan revan içinde canlı kalmış çokkkk av gördüm.
Kafaya kalbe gelmemiş sırt göğüs karın bölgesinden tek saçmayla cansız kansız düşmüş av da çokkkk vurdum gördüm.
Çeliği kaliteli tüfekle ve de o tüfeğin randıman verdiği fişekle bir iki saçma tutup da havada sönen kırk yıllık ölü gibi düşen kansız cansız çokkkk av vurdum. 

Grupman delicilik tüfek fişek hakkında fikir elbette verir.
Lâkin evdeki hesap çarşıya uymayabilir.
Çok iyi grupman veren fişek çok iyi delen fişek avda bazen saçını başını yoldurur.
Önemli olan saçmanın avı delip geçmemesidir.
Saçma çok hızlı bir şekilde avı deler geçerse av vurulduğunu bile anlamıyor ya yaralı düşüyor ya da uzakta düşüyor işimize yaramıyor. 
Yavaş saçma da ava tesir etmiyor.
Amma saçma uygun hızda ava çarparsa üstündeki enerjisini olduğu gibi ava aktarıyor ve avı durduruyor .

Kaç kere arkadan vurduğum tavşanın arka tüylerini ciğerlerine kadar soktuğuna bizzat şahidim.
Avı temizlerken hiç mi tüy sarmış saçmaya denk gelmiyorsunuz?

Şu da var ki; her tüfek her fişek fitil yapacak diye bişey yok.
Fitilsiz de vurulan kansız cansız avlar var gördük vurduk.

Yazılanları okuyorum avda bizzat yaşadıklarıma  bakıyorum.
Kendimi özü sözü bir, mert dürüst, orası burası oynamaz biri diye bilirdim
Vallahi kendimden utandım?
Ne uydurukcu yalancı hurafeci adammışım bee :(
« Son Düzenleme: 08 Haziran 2016, 03:07:09 Gönderen: Ziya ÇOBANOĞULLARI »
  • Belçika Piper Çakmaklı Çifte(Constantinople-Lazaro Gabay)
  • Çifsan Çsp 555 Süperpoze
  • Sarsılmaz Concorde Yarı otomatik
  • Luigi Franchi Black Magic Yarı otomatik
  • Pietro Beretta S56E
  • Savaşcı Pointer's Altar
Ziya ÇOBANOĞULLARI      A rh +
02.06.1972 Bergama/İZMİR
İkamet : Çandarlı

The following users thanked this post: Hasan AKSU, Emrah DOĞAN, Kurtuluş KARATAY, Yasin TORAN, Tuncay ÖZBEY, Halis UZEL

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz

İbrahim hocam yakın bir zamanda yapacağım test te şu efsane mke fişekleri kullanalım.

Yani yazık ömürlerinin yarısını dolapta durarak küflenmeye yüz tutmalarına içim el vermedi.

Değerlendirelim diyorum.

Yıllardır ne dinlenmiştir bunlar.

+ 25 mt bonusu bile olmuştur bunların.

Yarın öbür  gün rutubetten şişer puf diye patlar Merkel  i  kirletir bunlar.

Hazır ihtiyaç sahibi bir kardeşiniz varken (bendeniz) verin de kurtulun.
Yoksa adınız fena kötüye çıkacak.

Merkel le MKE fişek atan adam diye.

.😁😁😀
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

The following users thanked this post: İbrahim AYSU, Erol ÖZTÜRK

Çevrimdışı Abdullah ŞAHİN 07

• Müdavim Üyemiz
Merhaba Tuncay bey,
Anladığım kadarıyla sizin tüfeğin avı tutulmuş. Yapmanız gereken çevrenizde ikiz doğum yapmış bir hanımefendi varsa ondan ricada bulunun, tüfeği şalvarının bel kısmından girdirip paça kısmından çıkartsın bu işlemi 3 kere tekrarlasın, ondan sonra yakkını, yıkkını, fitillemesi, dağlaması hatta avın ağzından sarı su getirmesi bile olur. Hatta bu tüfek zehir saçıyor, alev kusuyor bile diyebilirler. RASTGELSİN 😄
  • Pietro Beretta S 687 SP O/U
  • Benelli Raffaello Special Lusso
Abdullah ŞAHİN
1972  ANTALYA

The following users thanked this post: Tuncay ÖZBEY

Çevrimdışı Erdem BOZKURT

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Çok enteresan bir konu.Bir yaşıma daha girdim hayırlısı bakalım.
1982-İstanbul

Çevrimdışı Tuncay KAHRAMAN

• Expert Üye
Fitilleme  denilen olaya onlarca kez şahit oldum..
Bu olay çok yumuşak kurşun saçmanın küreselliğini dolayısıyla hızını yitirerek vuruş yaptığından dolayı önüne aldığı kıl veya tüyü doku ve organlara sokmasıdır..
Yumuşak saçma ile vurulmuş hayvanda doku/organ kesileri büyük olduğundan travma fazladır ve hayvanın hareket sistemi daha hızlı felce uğrar.
Bu tarz saçmalı fişekler yakın atışlarda randıman verselerde uzak atışlarda başarısızdırlar..
Güncel fişek üreticileri daha çok travma oluşturup daha az yaralı hayvan bırakmak için kübik  (Winchester Blind Side) yada Basık kutuplu ortası keskin (Federal Flite Stopper ) ve düzensiz şekilli (Remington Premier Hevishot ) tipte saçmalı fişekler üretmişlerdir.
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI

Çevrimdışı İsmail BİLGİ

• *
Tuncay bey sorunuzun cevabını bence Ziya bey cok güzel acıklamış. Sayın Ziya Cobanogulları bey size aynen katılıyorum cok güzel bir acıklama olmuş. Anlattıklarınızı birçok  kez bende yaşadım ve şahit olmuşumdur.sanki yaşadıklarıma tercüman olmuşsunuz degerli yorumlarınızı okuyorum,ve takip ediyorum.teşekkür ederim sayın Ziya COBANOGULLARI
  • KURZHAAR
😉

The following users thanked this post: Ziya ÇOBANOĞULLARI, Tuncay ÖZBEY

Çevrimdışı Emrah DOĞAN

• *
Bu fitilleme olayı Ziya Bey'in dediği gibi gerçekten doğru.Ama doğru saçmayı bulması önemli.Arkadaş bu tüfekle yazın bence de ince saçma 8-9 no 28 yada 30 gr bior tapa fişek atması gerekiyor diye düşünüyorum.Yerliler içinde benim kullandığım Mega saçması düzgün ve muadillerine göre yumuşak tavsiye ederim
« Son Düzenleme: 08 Haziran 2016, 09:45:12 Gönderen: Emrah DOĞAN »
  • Baikal mp 155 max5
  • Albatros alr 19
  • İmpala Plus max 5
  • Ata Neo 12 Ekstra Combo
  • Franchi First Class
Emrah DOGAN
1983 MANİSA/SOMA

Çevrimdışı Yasin TORAN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Son Düzenleme: 30 Haziran 2018, 22:02:14 Gönderen: Yasin TORAN »
  • Franchi affinity 12 / 66
  • Sarsılmaz super champion 12 / 71
  • Atüs tek kırma 36 / 71
  • Huglu tek kırma (stetienne namlu ) 12 / 71
Antalya- Konyaaltı 1992

Çevrimdışı Murat DİNGİZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
rc 7 numara deneyin derim
  • fabarm l4s
Murat DİNGİZ
1983 MALATYA/Darende

Çevrimdışı Rıza BOZOKLU

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Çocukluğumda 20 cal. üzümlü tek kırmamız  vardı.Babam kara barut ile fişek doldururdu.
Sonra  biraz büyüyünce   ben kara barutla doldurmaya ve  20 cal üzümlü tek kırma ile ava başladım.
İlk başta  fişeğe  fazla barut koymanın   çok iyi olacağını zannedip  barut ölçeği ile 1,50-1,70 civarı  fişekler doldurdum.
Ama  ağaçtaki karatavuklar 20 metrelerden bile   kaçıyor  hatta fişeği yiyen karatavuklar  eskisinden  hızlı uçuyordu :-[.
Neyse bu şekilde epey av kaçırdım.Birgün  fişektan anlayan bir komşumuz misafirliğe geldi.
Durumu anlattım dedim karatavuklara atıyorum atıyorum hayvan  bırak yaralı düşmeyi eskisinden  hızlı kaçıyor.
Bana " sen fişeğin karabarutunu fazla koymuşsundur. ondan kaçıyordur" dedi. Benden dolu fişek istedi.
Sonra fişeği söktü barutu ölçeğe döktü aynen yazıyorum " oooohooooooo!" bu fişeğin barutu fazla  gelmiş dedi.
Sonra  barutu ölçekten  azar azar dökmeye başladı.20 numara fişeğin barutu bu kadar olacak dedi.
Ölçekle yaklaşık 1,35- 1,40  gibi bir ölçü  çıktı.Onun tavsiyesi ile ile yeniden fişek doldurdum. Karatavuklar aynen armut gibi inmeye başladı.
1974 İnebolu/KASTAMONU

Çevrimdışı Tuncay ÖZBEY

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Yeni sezonda tüyle beraber avın içine işlemiş avı delip geçmemiş saçmaların fotoğraf ve videolarını özellikle siteye atacağım.
Saçma giriş deliğinden ucu görülen tüyleri saçmayla beraber çekip çıkartırken veya içini açtığım kuşun ve tavşanın ciğerine etine avın tüyünü dolduran saçmaları ve fitilleri özellikle video foto çekip atacağım.
Kendimce iyi tüfek attığıma inanıyorum.
Saçma çalımı kolay kolay av kaçırmam.
Delik deşik olmuş saçma deymedik yeri kalmamış kan revan içinde canlı kalmış çokkkk av gördüm.
Kafaya kalbe gelmemiş sırt göğüs karın bölgesinden tek saçmayla cansız kansız düşmüş av da çokkkk vurdum gördüm.
Çeliği kaliteli tüfekle ve de o tüfeğin randıman verdiği fişekle bir iki saçma tutup da havada sönen kırk yıllık ölü gibi düşen kansız cansız çokkkk av vurdum. 

Grupman delicilik tüfek fişek hakkında fikir elbette verir.
Lâkin evdeki hesap çarşıya uymayabilir.
Çok iyi grupman veren fişek çok iyi delen fişek avda bazen saçını başını yoldurur.
Önemli olan saçmanın avı delip geçmemesidir.
Saçma çok hızlı bir şekilde avı deler geçerse av vurulduğunu bile anlamıyor ya yaralı düşüyor ya da uzakta düşüyor işimize yaramıyor. 
Yavaş saçma da ava tesir etmiyor.
Amma saçma uygun hızda ava çarparsa üstündeki enerjisini olduğu gibi ava aktarıyor ve avı durduruyor .

Kaç kere arkadan vurduğum tavşanın arka tüylerini ciğerlerine kadar soktuğuna bizzat şahidim.
Avı temizlerken hiç mi tüy sarmış saçmaya denk gelmiyorsunuz?

Şu da var ki; her tüfek her fişek fitil yapacak diye bişey yok.
Fitilsiz de vurulan kansız cansız avlar var gördük vurduk.

Yazılanları okuyorum avda bizzat yaşadıklarıma  bakıyorum.
Kendimi özü sözü bir, mert dürüst, orası burası oynamaz biri diye bilirdim
Vallahi kendimden utandım?
Ne uydurukcu yalancı hurafeci adammışım bee :(

Ziya abi tebrik ederim keyifle okudum yazinizi acikcasi beni anlayan birileri varmis en azindan bu fitil ve fiseklerin av uzerindeki etkilerini merak ediyordum acikcasi cok iyi geldi
1987-İSTANBUL

The following users thanked this post: Ziya ÇOBANOĞULLARI

Çevrimdışı Tuncay ÖZBEY

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
http://s16.postimage.org/52ck1b7yd/Fitilleme.jpg  resim nette buldugum bir resim. Hayvanın tuylerinin içine nasıl sokuldugunu görüyoruz

Evet tam olarak fitilleme yapmiş kesinlikle bu olay yasin bey
1987-İSTANBUL

The following users thanked this post: Ziya ÇOBANOĞULLARI, Yasin TORAN

Çevrimdışı Tuncay ÖZBEY

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Merhaba Tuncay bey,
Anladığım kadarıyla sizin tüfeğin avı tutulmuş. Yapmanız gereken çevrenizde ikiz doğum yapmış bir hanımefendi varsa ondan ricada bulunun, tüfeği şalvarının bel kısmından girdirip paça kısmından çıkartsın bu işlemi 3 kere tekrarlasın, ondan sonra yakkını, yıkkını, fitillemesi, dağlaması hatta avın ağzından sarı su getirmesi bile olur. Hatta bu tüfek zehir saçıyor, alev kusuyor bile diyebilirler. RASTGELSİN 😄

Agizdan sari su gelmesi nedir abdullah bey ? @Ziya ÇOBANOĞULLARI  usta bu konuda bilginiz varmi acaba ?
1987-İSTANBUL

The following users thanked this post: Ziya ÇOBANOĞULLARI

Çevrimdışı Tuncay ÖZBEY

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Fitilleme  denilen olaya onlarca kez şahit oldum..
Bu olay çok yumuşak kurşun saçmanın küreselliğini dolayısıyla hızını yitirerek vuruş yaptığından dolayı önüne aldığı kıl veya tüyü doku ve organlara sokmasıdır..
Yumuşak saçma ile vurulmuş hayvanda doku/organ kesileri büyük olduğundan travma fazladır ve hayvanın hareket sistemi daha hızlı felce uğrar.
Bu tarz saçmalı fişekler yakın atışlarda randıman verselerde uzak atışlarda başarısızdırlar..
Güncel fişek üreticileri daha çok travma oluşturup daha az yaralı hayvan bırakmak için kübik  (Winchester Blind Side) yada Basık kutuplu ortası keskin (Federal Flite Stopper ) ve düzensiz şekilli (Remington Premier Hevishot ) tipte saçmalı fişekler üretmişlerdir.

Evet tuncay bey bunu anlatmaya calistim cogu kiside bu olay gerceklesirken cogu avcida olmuyor hep merak ederdim
1987-İSTANBUL

Çevrimdışı Evren ATLI

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Bizim insanımız hurafeleri sever.
Bir hayvan grupmn içerisinde kalırsa ölür,grupmana tam girmemişse yaralanır, grupman dışı kalmışsa kurtulur.
İnsanımızda buna bakarak karar verir.
Tamamen kişisel görüştür. Kendini buna inandıran kişinin anlattıkları, dinleyenler tarafafından kabul görür ve onlarında başkalarına aksettirmesi
ile sürer gider.

Ava atınca fitilleme yapan bir tüfek var. Atış müsabakalarında plakları daha iyi kıran tüfek de fitilleme yapıyor o zaman buna ne demeli. :)

Sözlerinize kısmen katılıyorum ölümcül yerlerine saçma girdiyse av ölür sert saçmada yumuşak saçmada öldürür.
Eğer ölümcül yerlerine değilde(kalp ciğer)kaslarına denk geldiyse eğer sert saçma attıysak deler geçer hayvan yoluna devam eder yattığı yerde kan kaybından ölür
Yumuşak saçma attık aynı şekilde kaslarına denk geldiyse ısınmış yumuşamış saçma önce tüylere yapışır ve hayvanın kaslarını parçalar orada kalır hayvan kaslarını kullanamaz olur av tilkilerin değil bizim elimizde kalır
1982-Antalya

Çevrimdışı İbrahim AYSU

• yönetici
Arkadaşlar, "bazen" saçma hayvanın gözünü de içine sokuyor ... E tabii iki tane göz var... Tüy adedine göre daha az ihtimal... :) Bazen de saçma kıçından giriyor hayvanın :) O daha da az ihtimal, zira o da bir tane... :D Tüye denk gelir tüy girer hayvanın içine... Ama bunu "şu tüfek ve/veya şu fişek fitilleme yapıyor" şekline dönüştürebilmek için, o tüfeğin ve/veya fişeğin, sürekli ve istikrarlı her atışta bunu gerçekleştiriyor olması lazım :)

Sevgili @Tuncay KAHRAMAN ,

Üreticilerin farklı türden saçmaları üretmesinin sebebi ve beklentisi "fitilleme" değil biliyorsun. Hayati organlarda travma meydana getirebilmek asıl amaç. Sen de öyle yazmışsın ama cümlenin başı fitillemeyle başlayıp, sonunda da "üreticiler de ...." şeklinde bitince ikisi birbiriyle ilişkiliymiş gibi bir anlam çıkabilir diye bu açıklamayayı yazayım dedim :)

Şu kadarını söyleyeyim, yabancı tüfek üreticilerinin de fişek üreticilerinin de, "fitilleme" diye bir şeyden haberleri yok... Yani böyle bir beklentinin varlığından bile haberleri yok :)

Bir de şunu söyleyeyim, hayvanda fitilleme olmasını/beklentisini konuşan tartışan dünyada tek milletiz, yani avcılar grubu olarak :)
1978 - Istanbul

The following users thanked this post: Osman DÖŞLER, Suat ÇALIŞKAN, Bülent DİRİL

Çevrimdışı Osman DÖŞLER

• Expert Üye
  • osman döşler. 1968-istanbul
Arkadaşlar biz Türkler 21.yy da böyleyiz, inanın 22.yy da da böyle olacağız değişen hiçbir şey olmayacak.

Siz av tüfeği ile vurulmuş olan bir insan da hiç fitilleme gördünüz mü ?

Görmediniz umarım,

sebebi insanın vücudunu tamamen katman şeklinde kapatan TÜYLERİNİN olmayışı olabilir mi ? :) :)

Siz hala devam edin yumuşak,sert,orta sert vb :)
Osman DÖŞLER
1968 İSTANBUL

The following users thanked this post: İbrahim AYSU, Suat ÇALIŞKAN

Çevrimdışı Hasan AKSU

• Müdavim Üyemiz
        Fitilleme olayı gerçekte vardır, bende bu olayı fazlasıyla yaşıyorum,
Ama iyimidir kötümüdür, işe yarar  birşeymidir tam emin olamadım.
        Şaşırıyorumki yılların avcıları fitillemeyi duymamış veya avın üzerinde şahit olmamışlar,
ya avı siz temizlemiyorsunuz yada hiç otopsi kısmıyla ilgilenmiyorsunuz dikkat etmiyorsunuzda olabilir.

Fitillemeyi efsaneleştirmek yada yakma yıkma gibi devrim niteliğinde bir olaya çevirmekte biraz avcılığa mizah katmıyorda değil.

Bu olayı çoğu kişi fişeğe bağlamış, fişekte olabilir ama tamamen fişeğin yaptığı bir olay değil,
       çünkü;  ince kalın ne fişek attıysam fitilleme oluyor
fişekten olsaydı fitillememiş avlarımda olurdu çünkü çeşit fişek kullanıyorum,

Peki fitillemenin avın üzerinde etkisi iyimidir kötümü,?
        Hayati ORGANLAR dışında; Fitillemiş bir saçmanın ava girip durmuş pozisyonu ile fitillemeden girip durmuş bir saçma arasındaki farkları nedir,???

Yara üzerinde tahribat ve ölümcül etkisi ne olabilir bizim işimize yarayacak kısmı burası,
Doktor, Veteriner hekim arkadaşlarımız bu kısma cevap verirlerse daha iyi olur...

Saçmanın çok hızlı olupta avı delip geçmesi, uygun bulmadığımız bir olaydır bunda hepimiz hem fikiriz
       Şöyle düz mantık ile düşünürsek, fitilleme EĞER yaraya bir TAMPON oluşturuyor İSE, kanamayı nispeten azaltacak, durduracaktır,
            (EĞER böyle ise fitillemenin iyi bir olay olduğunu söyleyemeyiz. )

Fitillemesiz saçma yarada kanamayı artıracağından, bunun daha tercih edilir bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz,

İki görüştende emin olamadım, dediğim gibi bilimsel bir açıklama gerekiyor,
Ayrıca kendim fitilleme olayını fazlasıyla yaşıyorum ve vurduğum avımın, tetiği çekme ile düşüşünde, ele geçmesinde sorun yaşamıyorum, avı aramıyorum düştüğü yerde çoğunlukla ölü yada ölmek üzere iken buluyorum.

Görüşlerinizi alalım.

1981 / Samsun / Malatya

Çevrimdışı Hasan AKSU

• Müdavim Üyemiz
Ayrıca şuda varki fazlasıyla fitillenmiş bir avı temizlemekte hoş değil, dış tüylerini yolduktan sonra iç tüylerinide yolmak zorunda kalıyorsunuz, etin içleri tüyle dolunca sıkıcı oluyor :)
1981 / Samsun / Malatya

Çevrimdışı İbrahim AYSU

• yönetici
@Tuncay ÖZBEY Bey, Allah iyiliğinizi versin... :)

Hoş geldiniz foruma bu arada... Profilinize baktım, ilk açtığınız konu bu ve ilk açtığınız konu hit konu oldu :D

Keyifli paylaşımlar dilerim :D
1978 - Istanbul

The following users thanked this post: Osman DÖŞLER, Tuncay ÖZBEY