Arkadaşlar , Emin Bey'in paylaştığı fikir çok güzel. Düşünüp uygulayabiliriz belki.
Ancak, bu işin yani ikinci el tüfeklerin tüm dünyada standardı şudur:
Öncelikle ikinci el tüfek kondüsyonları, yüzdelik dilimle 4'lü, 5'li ya da 6'lı bir skalada standard olarak tasnif edilir. Yani, örneğin,
%70 kondüsyonda,
%80 kondüsyonda,
%90 kondüsyonda,
%95 kondüsyonda,
%98 kondüsyonda,
Sıfır Hiç Atılmamış Kutusunda
gibi...
Buna göre de, tüm dünyada yayımlanmış her bir markanın ve her bir modelinin ikinci el değerlerini, bu kondüsyon skalasında tablo haline getirilmiş, her yıl yeni tüfeklerin eklenmesiyle geliştirilen çalışmaları var... Bu çalışmalar, 10binlerce farklı model tüfeği kapsayan devasa çalışmalar ve derlemeler. Bu fiyatlar tüm dünyanın ve otoritelerin kabul ettiği referans çalışmalar.
Benim de kafamda ne zamandır böyle bir çalışmayı, Türkiye'de en çok ikinci eli satılan 200-250 tüfek modeli için yapmak vardı bir süredir ama erteliyordum.
Yapmayı düşündüğüm çalışmada, bu uluslararası yapılan çalışmaları referans alarak, Türkiye'deki satış fiyatlarına ve ikinci el taleplerine uyarlayabilmek için uygun bir katsayı ile uygun bir tablo şablonu hazırlayarak derleyeceğim bir tablo olacaktı.
Günün sonunda, bu bir referans tablosu olacak ve kimseye kimsenin malına, bu fiyata satmak zorundasın gibi bir yaptırımı da olamaz. İsteyen istediği malını istediği fiyattan satışa koyar... Buna kimse karışamaz. Belki tüfeğin sahibi için özel bir değeri vardır, ayrılmak istemiyordur tüfeğinden vs vs... Buna karışamayız. Ancak herkes referans tabloya bakar, üç aşağı beş yukarı ne olduğuyla ilgili bir kanaate varabilir.
Buraya kadar herşey yapılabilir. İşin biraz daha zor kısmı, bu kondüsyon puanlarına nasıl karar verilecek ? Kondüsyon puanlarına sitedeki yönetim ve expert üyelerimizden de fikir alınarak ya da tartışılarak yaklaşık bir kondüsyon puanına karar verilebilir. Yaklaşık olur çünkü mekanik aletler bunlar, gerçekten incelemeden gerçek kondüsyonu anlaşılmaz.
Elimizde, tüfeğin tetik yayından, iğne vuruş gücünden, ejektör ve tüm mekanik durumundan, namlunun et kalınlığına, namlu içi ölçülerinden, eksen yamukluğuna kadar herşeyini ölçebilecek değerlendirebilecek ekipman da var, hemen hemen tüm üreticilerin geçmiş yıllardaki seri no/model/üretim yılı/özellik kapsamında tüfek arşivleri de ve her türlü referans kaynak da var. Gerektiğinde ya da talep edildiğinde böyle bir değerlendirmeyi de gerçek kondüsyonunu belirleyebilmek adına yapma imkanımız da var yani. Ancak yerimiz İstanbul, dolayısıyla her tüfekte bunu yapamayız elbette...
Şimdilik bunlar düşünceler ve olabilecek şeyler... Bakalım, çalışmak lazım üzerinde...