Gönderen Konu: Tüfeklerle İlgili Düşünceler, İlginç Fikirler, İlgi ve Bilgi İsteyen Sorular !!!  (Okunma sayısı 20965 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Yasin TORAN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
http://arpacik.net/atesli_silahlar/ateslisilahtarihce4_dosyalar/image026.gif bişeyler buldum yivli silah denemeleri sonucunda bulunmuş ama pek tutulmamis  galiba gördüğüm ilk yivli cifte denemeleri sonucu en sağdaki resim olan
« Son Düzenleme: 04 Haziran 2016, 15:24:02 Gönderen: Yasin TORAN »
  • Franchi affinity 12 / 66
  • Sarsılmaz super champion 12 / 71
  • Atüs tek kırma 36 / 71
  • Huglu tek kırma (stetienne namlu ) 12 / 71
Antalya- Konyaaltı 1992

Çevrimdışı M.Ali TÜRER

• *
Benzer birkaç antika fotoğrafı görmüştüm ,

namlu iç basıncında problem yaşandığını düşünüyorum .
  • Büyük Huğlu venüs
M.Ali TÜRER
1978 - ANTALYA / MUĞLA

Çevrimdışı M.Ali TÜRER

• *
çeviri yaparak okuduğum yerlerden anladığımı aktarayım .

namlu içinin  altıgen oluşu yivli silah için yapılmış ancak günümüzdeki yiv-set düzeneğine göre daha kalın bir namlu gerektirmesi ve daha derin bir yiv açmanın zorluğu bu yöntemden vazgeçilmesine sebep olmuş .
  • Büyük Huğlu venüs
M.Ali TÜRER
1978 - ANTALYA / MUĞLA

The following users thanked this post: Yasin TORAN

Çevrimdışı M.Ali TÜRER

• *
Altıgen namlularda daha az kalıntı kalması , daha az sürtünme olması - çekirdeği daha az deforme etmesi avantajları gibi görülse de düşünüldüğünde dezavantaj oldukları anlaşılıyor .
  • Büyük Huğlu venüs
M.Ali TÜRER
1978 - ANTALYA / MUĞLA

Çevrimdışı Raha BOLAT

• Müdavim Üyemiz
Ali bey bu yerlilerdeki iç çap değişimi bilinen tüfeklermi yoksa sıradan yerli tüfeklermi,enteresan geldi.
Raha BOLAT
1977 kırıkkale

Çevrimdışı Raha BOLAT

• Müdavim Üyemiz
Yoksa hani herkez bi 4140 tutturmuş gidiyorya, bunlarında iç çap değişiyorsa çözüm nedir ozaman.
Raha BOLAT
1977 kırıkkale

Çevrimdışı M.Ali TÜRER

• *
Ali bey bu yerlilerdeki iç çap değişimi bilinen tüfeklermi yoksa sıradan yerli tüfeklermi,enteresan geldi.
Yoksa hani herkez bi 4140 tutturmuş gidiyorya, bunlarında iç çap değişiyorsa çözüm nedir ozaman.

En iyi bilinen tüfeklerde dahi gördüm bu duruma iki yönlü bakmak gerekiyor :
1- iyi kalitede olmayan mühimmat sebepli problem ,
2- 4140 güzel çelik helva gibi işlemesi de kolay ( tahminimce kromsuz zor dayanır piyasadaki 4140 ) bu işin içinde ciddi bir bit yeniği var, herkesi itham etmek değil amacım ( Sınıf 4140 Petrol ve Gaz ürünleri - Asgari mekanik özellikler ) buralarda dahi kullanılıyor. !!!!

Çare : KALİTEYİ , iyiyi üretmek isteyen , kısa yoldan köşeyi dönmek istemeyen , yaptığı işi sanat gözüyle bakarak yapabilen üreticiler . (diğer tüm yöntemler boşlukta kalır , biz istesekte istemesekte )
  • Büyük Huğlu venüs
M.Ali TÜRER
1978 - ANTALYA / MUĞLA

Çevrimdışı M.Ali TÜRER

• *
Namllu çeliğini delmek , ve honlayıp arkasından prüzsüz kromlamak  ülkemiz şartlarında namlu yapımı için yeterli görülüyor .

Hani bu delme işleminde yüzeysel yada derin çatlaklar oluşmasına engel olmak ,
Hani delme işlemi sırasında yada önceden çelikte oluşmuş gerilimlerin alınması ,
Hani bu gerilim ve stres alma yöntemleri ile mevcut çeliğin moleküler yapısını daha kaliteli hale getirmek,
Hani çelik sertlik değerlerinin ölçülüpte namlunun bitirilmesi ?

daha ölçü standartları ve tolerans miktarlarından bahsetmedim ...    :(

Her hangi bir firmadan benim namlu duvar kalınlığı 3mm olsun diyerek yaptırtan oldu mu ?
sağlamlık adına yada tam tersi daha ince bir namlu duvar kalınlığı isteyip yaptırtabilen oldu mu ?
namlu duvarı dayanımı ölçümü ve namlu duvar kalınlığı maksimum minimum aralıklarımızı standartlaştırmamışız.:(

• Büyük Huğlu venüs
M.Ali TÜRER
1978 - ANTALYA / MUĞLA

The following users thanked this post: Yaşar KÖKÇEN

Çevrimdışı M.Ali TÜRER

• *
Yaşlı bir ustanın elinde gördüm namluya tamirat yapmış ben işlemin sonuna denk geldim .

Usta küçük gaz ocağı gibi birşeyde  ısıtıp sonra küçük bir yağ tenekesinde soğuttu .

mucize filan değil dediği : bunu yapmazsan namlu çabuk yarılır dedi .

• Büyük Huğlu venüs
M.Ali TÜRER
1978 - ANTALYA / MUĞLA

Çevrimdışı Raha BOLAT

• Müdavim Üyemiz
Bende huylanıyorum zaten bu 4140 muhabbetinden,herkezin elinde bi 4140 çelik var.
Ama anladığım kadarıyla bununda kaliteleri var,veya sonradan görmesi gereken bazı işlemler var.
Zaten hissediliyor Ali bey,biraz hurafe gibi gelebilir ama birazda anlaşılıyor malın kalitesi.
Raha BOLAT
1977 kırıkkale

The following users thanked this post: M.Ali TÜRER

Çevrimdışı M.Ali TÜRER

• *
Mevcut üretim şekli ve fasonculuk meselesi hakkından İbrahim bey defalarca bahsetmiştir .

okuduklarım çok oldu , okuyamadıklarım da gözden kaçmıştır .

Buna ek şunu söyleyeyim ; firma ismi anıp ta başımızı derde sokmayalım .

Çok sevdiğim bir büyüğüm bu işin ocağında profesyonel tamir bakım işleri yapıyor .

Burada tüm anlattıklarından bahsedersem kendine ve bana da zarar gelir .

Kabaca şunu söyleyeyim ;

tüfek kasalarını işleyen  birkaç firma var
namlu işleyen birkaç firma var
otomatiklerin mekanizmasını yapan  birkaç firma var

birkaçtan bazıları tek firma bile olabilir ,

namlu çeliği dışardan geliyor işleme dediğimiz  işlem ve son haline getirildiğinde toplama , montaj işlemi oluyor .

• Büyük Huğlu venüs
M.Ali TÜRER
1978 - ANTALYA / MUĞLA

Çevrimdışı M.Ali TÜRER

• *
Fuarda çoğu firma üretiminin % 90-95 ini ihracat yapıyormuş neden % 100 değil bunu sorarım ?

neymiş iç piyasayı da düşünüyorlar mış !!!

Üretim hatalarıyla çıkan ürünleri imha ettiğini ve bu oranın yüzde değerlerini açıklayan firmanın alnından öperim .

İhracatın adedini 100-200 $ dan yap içerde en kötüsünü 300 dolardan bize çak ne memleket sevgisi ama !!!!

Hataları az fark edilecek tüm tüfekler iç piyasada eritiliyor , istisnalar kaideyi bozamıyor çok az firma iç piyasa dış piyasa gözeterek hatalı ürünleri sürmüyor piyasaya,

özellikle Amerika ya giden silahlarda eğer hatalı ürün çıkarsa ürün geri gönderilmeksizin hurda imha kaydıyla beraber iade faturası kesiliyor vesselam.

Türkiye de bu durumda kazananlar
 1- kargo şirketleri
 2- telefon operatörleri
 3- ilaç firmaları ( sinir olanların ilaçları ) >:( ;D :-X

« Son Düzenleme: 08 Haziran 2016, 11:48:04 Gönderen: M.Ali TÜRER »
  • Büyük Huğlu venüs
M.Ali TÜRER
1978 - ANTALYA / MUĞLA

Çevrimdışı M.Ali TÜRER

• *
Konu biraz kısır döngüye girdi , başka konuya geçelim ,

Nişan alınan noktayı vurmaya engel olan üretim hataları neler  biraz tartışalım yaşadıklarımızı paylaşalım .
  • Büyük Huğlu venüs
M.Ali TÜRER
1978 - ANTALYA / MUĞLA

Çevrimdışı M.Ali TÜRER

• *
Benim başımdan geçen  üç farklı firmada bu durumu yaşamış olmanın ağız yanıklığı ile son yaptırdığım tüfeği bile ruhsata işletmeden atış denemeleri yaparak almak oldu.

-20 kalibre 71 namlu gazlı otomatik 50 metrede 45 cm sol atıyordu mobil şok yerinin eksensiz açılma hatası 
-12 kalibre 66 namlu süper poze alt namlu alt atıyor üst namlu 150 metrede dahi 1,5 metre üst atıyordu birleştirme hatası
-20 kalibre 66 namlu kinetik otomatik 50 metrede 40 cm sol atıyordu 4 defa fabrikasına gitti tenezzül edip namlu bile değiştirmediler bandı söküp biraz çaprazvari kaynatmışlar  mobil şok ekseni hatası
  • Büyük Huğlu venüs
M.Ali TÜRER
1978 - ANTALYA / MUĞLA

Çevrimdışı Raha BOLAT

• Müdavim Üyemiz
Ali bey o eksen kayıklığı yerlilerin çoğunda standart zaten,ben her fırsatta değiniyorum ama bu birazda talep edenin hassasiyetiyle ilgili bişey. Bakıyorum eksen kayıksa almıyorum,satıcıyada söylüyorum,kimisi kızıyor,kimisi ses çıkaramıyor,kimiside kendince mazeretler uyduruyor,aslında herkez böyle seçici olsa satamazlar.
Neyse burayıda serzeniş yeri yapmayalım.
Benim son tespitlerim dipiçik ayarıda çok etkiliyor,klişeleşmiş bir söz gibi ama bende bunu geç farkedenlerdenim. Alt üst atmasına girmiyorum,dipçik uyumlu değilse genelde sol atıyor,sen istediğin kadar güzel nişan al, o tetiği çekme anında veya artık patlama anındamıdır bilemiyorum dipçik orjinal hattına giriyor ve sol attırıyor. Ben bu fikirdeyim,yani dipçik omza baskı uyguladığında nişan hattı değişmeyecek,o dipçik ayarı doğru ayar oluyor işte.
Raha BOLAT
1977 kırıkkale

Çevrimdışı Raha BOLAT

• Müdavim Üyemiz
Gerçi dipçik omza vurduğunda mermi çıkmışoluyor heraldi:) Etkisi var ama tam çözemedim daha:)
Raha BOLAT
1977 kırıkkale

Çevrimdışı M.Ali TÜRER

• *
Dipçiğin etkisi atışta yadsınamaz ,

bahsettiğim nişan aldığın yeri bir türlü vurama maya sebep olan imalat problemleriydi ,

yukarıda söz etmişsiniz evet çoğu firmamızın imkanı olmasına rağmen lazer işaretleme ile montaj , birleştirme işine çok dikkat edilmemesi

ispanyol devi aya amcamız tek parça çelikten çiftenin namlusunu nasıl çıkartmış azıcık kafa yorma emek verme telaşına düşsek şöyle fiyatı yüksekte olsa medarı iftiharımız desek  Rüyalara daldık gene :(

• Büyük Huğlu venüs
M.Ali TÜRER
1978 - ANTALYA / MUĞLA

Çevrimdışı M.Ali TÜRER

• *
Mesela namluyu 16,8mm e kadar makinalar da +50C den fazla ıstmadan delseler sonra elde ağır ağır yüzey çatlağı oluşturmadan rayba ile keyif ala ala konikliklerini şokunu yapsalar sonra krom öncesi sıvı nitrojen içinde dinlendirip ( elektrikte kullanılabilir ) .çeliğe yoga yaptırıp rahatlatsalar arkasından ister krom atsınlar ister atmasınlar  ne Rüyaymış yahu uyanamadım bir türlü :)
  • Büyük Huğlu venüs
M.Ali TÜRER
1978 - ANTALYA / MUĞLA

Çevrimdışı Zafer YÜKSEL

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Çok şey istemişsiniz efendim hemde çok şey
1980
ORDU

Çevrimdışı M.Ali TÜRER

• *
Ahh  Zafer bey 

inanın sadece şu çeliğin işlenmesi sonrasındaki gerilimi alma olayı ile ilgili merkel in atası simson fabrikası 1930 larda elektron mikroskobunun o günkü haliyle ölçümleyip kontrol etmekte kullanıyorlardı fotoğraflarını gördüm cihazın .

bizim tüfek fabrikalarının ar-ge bölümü çalışıyor ama  zehir olmaları lazım

şekilden öte malzeme ithal ederek çalışmakta eksik kalan çok nokta var .
  • Büyük Huğlu venüs
M.Ali TÜRER
1978 - ANTALYA / MUĞLA

Çevrimdışı M.Ali TÜRER

• *
Hani çelik vesaire bir yere kadar memleketimizdeki ceviz keresteler ve kıymet bilmeden yok edilişleri de var .  :'(
  • Büyük Huğlu venüs
M.Ali TÜRER
1978 - ANTALYA / MUĞLA

Çevrimdışı M.Ali TÜRER

• *
civarınızda kesilmiş kereste halinde ceviz kalasları var ise kıymetini bilin hele 3 yıldan fazla depolarda duranı var ise değerlendirin derim.

İlla kundak için değil değerli malzeme zaten özlü siyahi desen sağlayabilen bir ceviz kundak en az 250 - 300 yıllık oluyor ,

şimdi kolay bulunabilen yağlarla çok güzel renklendirmeler yapılabilir.
  • Büyük Huğlu venüs
M.Ali TÜRER
1978 - ANTALYA / MUĞLA

Çevrimdışı M.Ali TÜRER

• *
Meslek icabı yazmıştım ama ceviz kereste ve kundakla ilgilenen yok  yeri gelirse konuşulur .

• Büyük Huğlu venüs
M.Ali TÜRER
1978 - ANTALYA / MUĞLA

Çevrimdışı M.Ali TÜRER

• *
ülkemizde üretilen tüfeklerimizin bana göre en nadide olan noktası ceviz kundaklardır .

çelik işçiliğimiz daha puzzle ( yap boz ) meselesinden ilerde değil .

Eski yabancı kaynaklarda şok kısmında boğma terimi kullanılıyor bu terim saçmayı boğmak anlamında zannederim ,

mihenk taşı sayılacak otoritelerden biri ingiliz kaynaklarında orta mesafeli avlar için şok uzunluğunu  inç x 3/4 olarak uygun görmüş !

bu muhterem şahsiyet  yüksek uçuş güvercin avları gibi avlarda mesafenin 2,5 inç e kadar uzatılabileceğinden bahsetmiş ama bu kısmı başka kaynakları referans göstererek aktarmış .

• Büyük Huğlu venüs
M.Ali TÜRER
1978 - ANTALYA / MUĞLA

Çevrimdışı Serkan GÜNGÖR

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
 Bir namlusu düz diğer namlusu sola atan çifteler. Alt namlusu üste, üst namlusuda aşağıya atış yapan pozeler  ;D Otomatik tüfeğin kasa üzerindeki çizgilerle namlu bandının birbirini takipetmediği çaprık duran otomatikler. Şeridi yana kayık tüfekler, şarjör borusu kasa birleşimi ekseni kaçık delinmiş tüfekler. Malesef yerli piyasada bende çok fazla fireye ayrılması gereken ama piyasaya çıkmış tüfekle karşılaştım. Namlu duvarı kalınlığından bahsedilmiş konuda, ben namlu balansı bozuk delinmiş namlunun bir tarafı 1.2mm diğer tarafı 0.8mm namluyla bile karşılaştım.

Sürekli düşündüğüm şey kullanıcı olarak ben farkediyosam bu hataları orda fabrikada kalite kontrolcü yada usta sıfatıyla maaşını alıp evine ekmek götüren adam nasıl farketmez bukadar bariz sırıtan hataları? Konuda arkdaşın bahsettiği yere geliyorum bende ondan sonra. Yani yerli firmalarımız bence hatalı ürünleri tüketmek için yerli piyasayı kullanıyolar. Sorsanız hepsi ülkesini milletini seven insanlardır ama. Zaten herkes ince eleyip sık dokumuyo. Sağa atıyosa hedefin soluna nişan alın, tüfek üst vuruyosa hedefin altına nişanalın kafasıyla giden bilinçsiz bir yerli tüketici kitlemizde varken.

Bu tip firmalarımızında ekmeğine yağ süren ithal tüfeklerdeki nakliye bedeli ve distiribitör üzerine bayi karı eklenmesi bide yüksek vergiler. En azından vergiler normal seviyede olsa ithal tüfeklerin fiyatları daha uygun olsa ben eminim yerli piyasamızdaki firmaların yurtiçi satışları %80 düşer. Ben sahipolduğum ve incelediğim ithal tüfekler içerisinde hiç fabrika çıkışı hatası kusuru olanına rastlamadım bu yaşıma kadar. Tesadüfmü?
Serkan GÜNGÖR
1984 İZMİR