İngiliz üreticilerle, silahlarının bakımları konusundaki tavsiyeleriyle ilgili konuşmalarımızın arasında bu bulaşık teli konusu da defalarca geçmişti. H&H'ın cevabı en net olanıydı: "asla" (never). Diğerleri de benzer şekilde "kesinlikle tavsiye etmediklerini" söylediler. Sebep ve kaygı aynen sizin şüphe ve çıkarımınızın bire bir aynısı. Bizim bulaşık teli dediğimiz şey, aslında endüstride kullanılan ve inceliğine göre , tüm dünyada 8 farklı dereceyle sınıflandırılmış , hammaddesi çelik olan bir malzeme. (En incesi #0000, daha sonra kalına doğru sırasıyla: #000, #00, #0, 1, 2, 3 ve en kalını 4) . En incesi yani (Super Fine ya da Finest) #0000 numaralı olanı dahi önermiyorlar. En incesinin her bir telinin kalınlığı binde bir inch (0,001") olmasına rağmen, namlu içine (kendi silahlarında) asla kullanılmaması gerektiğini söylüyorlar.
Bunların, farklı çeliklerden üretilenleri var. Hatta yüksek krom oranlı , paslanmaz çelikten üretilenleri de var. Paslanmaz çelik olanı tel kalınlığına göre 3'e ayrılıyor ve en incesi, normal çelik olanın #0000 derecelisinin iki katından daha kalın.
İngiliz ve Alman üreticilerin namlu için önerdiği malzeme bronz... Hatta İngilizler "fosfor bronz" kullanın diyor. (Phosphorus Bronze). Fosfor bronz, normal bronza göre daha kaliteli ve pratikte daha başarılı. Yüzde 1'e kadar fosfor içerikli, ana metali bakır olan özel bir alaşım.
Herkes kendi tecrübesine ve memnun kalıp kalmama durumuna göre istediğini kullanacaktır tabii. Ancak ben çelikten imal edilmiş malzemeleri, namlu içi için öneremiyorum. Kendi tüfeklerimde de kullanmıyorum.
Eğer namluyu bir an önce temizlemek tek hedef ise ve namlu içi için kaygılanılmıyorsa , daha hızlı çözümü de var , matkapın ucuna uzunca ayaklı bir çelik fırça takılır, namlu iç ölçüsünü bile değiştirebilecek şekilde, bir kaç saniyede namlu içi "pırıl pırıl!" olur
Şaka yapıyorum tabii, kimse bunu denemesin de, namlu içindeki artıkların direncini, uygun bir kimyasalla kırıp, temizliği, namlu çeliğinin malzemesinden daha yumuşak olduğundan emin olunan bir materyalle yapılmasının daha doğru olduğunu düşünüyorum.
Ben buradan silah temizlik malzemesi imalatıyla uğraşanlara bir öneride bulunayım. Bulaşık teli önerisini daha avcılığa başladığım yıllarda okuduğum AV Dergisi (Ankara)'de okuyup denedikten sonra vazgeçemez oldum. Tavsiye de ettim. Fakat içimde bir şüphe var. Bu bulaşık tellerinin namlu içini ne kadar çizeceğini (çizip çizmediğini) çok iyi bilmiyorum. Bu tellerin şimdikileri hep "çelik". Şayet sertliği namlu içininkinden azsa çizmemesi gerekir ama bulaşık tellerinin çelik sertlik derecesi nedir bilmiyoruz. Kullandıktan sonra gözle çizik seçilmiyor ve kullanmaya devam ediyorum ama tavsiye ederken çok rahat değilim.
Sertliği hiçbir namlu çeliğini çizmeyecek şekilde ama aynı bulaşık tellerinde olduğu gibi yumak halinde namlu temizlik teli imal edilse daha rahat kullanırdık. Çok pis, sıvanmış hallerde helezon, spiral ve sair teller bulaşık telleri kadar etkili ve hızlı netice veremiyorlar.