Gönderen Konu: Namlu Temizlik Sorunu...  (Okunma sayısı 11640 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Cihan KESKİN

• *
  • AVCILIK/ATICILIK
Namlu Temizlik Sorunu...
« : 29 Mayıs 2016, 23:44:51 »
Merhaba arkadaşlar.
Bugün yaklaşık 3 kutu tek kurşun atışı yaptım. Akşam tüfeğimi temizlemek için söktüm. Her zamanki gibi temizlemeye çalıştım ama namlunun içi bir türlü pırıl pırıl olmadı. Aşağıda fotoğrafını eklediğim temizlik malzemelerini hangi sırayla ve nasıl kullanmalıyım? Ve tüfeğim bu sefer neden istediğim gibi temizlenmemiş olabilir?

• Fias-Cesa Süperpoze
Eskişehir

Çevrimdışı İbrahim AYSU

• yönetici
Ynt: Namlu Temizlik Sorunu...
« Yanıtla #1 : 29 Mayıs 2016, 23:57:22 »
@Cihan KESKİN Bey,

Solvent içerikli, namlu içi temizleyicisi kullanmalısınız.

Resimlerini paylaştığınız iki kimyasaldan soldaki , Roebuck Ultra Protection Gun Oil, solvent içerikli bir ürün değil.

WD-40 aslında namlu içi temizliğinde kullanılabilir ama solvent içerikli namlu temizleyicileri kadar başarılı değil. Ayrıca, WD-40'ın Türkiye'de üretilmiş kaçak dolumlarının satıldığını sıkça duyuyorum.

Bence, solvent içerikli gerçek bir namlu içi temizleyicisi alın, namlu içine uygulayın ve metal (kıl ya da helezon) fırçayla fırçalamadan önce, namlu içindeki artıklara penetre olabilmesi için on dakika kadar bekleyin. Daha sonra, helezon ya da kıl yapısında metal (önerim fosfor bronz olanlar) fırçayla defalarca harbi çekin. Daha sonra bu işlemi, (solvent içerikli namlu içi temizleyiciyi) uygulamayı, daha sonra beklemeyi ve harbi çekme işlemini tekrarlayın, namlu içi tamamen temizlenene kadar bu işlemi tekrarlamalısınız.

Selamlar
  • Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul

The following users thanked this post: Alp BALABAN, Mesut ÖZKAN, Cihan KESKİN

Çevrimdışı Cihan KESKİN

• *
  • AVCILIK/ATICILIK
« Yanıtla #2 : 30 Mayıs 2016, 00:52:53 »
Teşekkür ederim İbrahim Bey.
  • Fias-Cesa Süperpoze
Eskişehir

The following users thanked this post: İbrahim AYSU

Çevrimdışı Eyyüp TURKAY

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #3 : 30 Mayıs 2016, 02:06:13 »
Slm abi ben malatyada av tüfeği tamircisi dayımdan aldığım bilgiye göre temizlik yapıyorum tüfek temizliğinde kimsenin fazlaca bilmediği bi yöntem var eskiden kıl inceliğinde bulaşık telleri olurdu sanayi dede ince zımpara amaçlı kullanılır bazı marketlerde de bulunur onu harbiye takip öncesinde yağlandıktan sonra sıkıca namludan geçirdiğimde namluya zarar vermeden tertemiz eder Avrupa tüfek kullanıyorum ondan başka yağ dışında birşey kullanmam unutmayın kıl inceliğinde bulaşık teli sanayide de kullanılan bi malzeme
1982 - Malatya Avcı 2344

The following users thanked this post: Cihan KESKİN

Çevrimdışı Osman ALP

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #4 : 30 Mayıs 2016, 07:53:17 »
Hiçbir kimyasal kullanmama gerek yok. Helezon bronz fırçanın etrafına, namlunun içine sıkıca girecek şekilde  alüminyum bulaşık telini sar, namlunun içinde git gel yap. Kurşun parçacıklarının döküldüğünü göreceksin. En son yağlı veya wd-40 lı bez ile sil.
Osman ALP
16.11.1970 - İZMİR
Browning Auto5, Sauer Beretta s56, Remington 1187 Special Purpose, Remington Model 11, Remington 870 Express Combo, JP Sauer&Sohn Royal Çifte, Retay Masai Mara, Derya MK-12, Rubans Anglais Dolma Çifte, Mossberg 500A Combo

The following users thanked this post: Gürcan BAYRAM, Cihan KESKİN

Çevrimdışı Cihan KESKİN

• *
  • AVCILIK/ATICILIK
« Yanıtla #5 : 30 Mayıs 2016, 08:18:48 »
Hiçbir kimyasal kullanmama gerek yok. Helezon bronz fırçanın etrafına, namlunun içine sıkıca girecek şekilde  alüminyum bulaşık telini sar, namlunun içinde git gel yap. Kurşun parçacıklarının döküldüğünü göreceksin. En son yağlı veya wd-40 lı bez ile sil.
Teşekkür ederim Osman abi. Aslında bulaşık teli hariç aynen tarif ettiğin gibi yaptım ama yinede namlunun içi mat bir şekilde kaldı. Aslında namluya zarar vermektende çekindiğim için tam performanslı olarak temizleyememiş olabilirim. Zarar verme ihtimalim var mı?
  • Fias-Cesa Süperpoze
Eskişehir

Çevrimdışı Cihan KESKİN

• *
  • AVCILIK/ATICILIK
« Yanıtla #6 : 30 Mayıs 2016, 08:23:33 »
Slm abi ben malatyada av tüfeği tamircisi dayımdan aldığım bilgiye göre temizlik yapıyorum tüfek temizliğinde kimsenin fazlaca bilmediği bi yöntem var eskiden kıl inceliğinde bulaşık telleri olurdu sanayi dede ince zımpara amaçlı kullanılır bazı marketlerde de bulunur onu harbiye takip öncesinde yağlandıktan sonra sıkıca namludan geçirdiğimde namluya zarar vermeden tertemiz eder Avrupa tüfek kullanıyorum ondan başka yağ dışında birşey kullanmam unutmayın kıl inceliğinde bulaşık teli sanayide de kullanılan bi malzeme
O bulaşık teline bi bakıyım Eyyüp. İnşallah bu yöntemlerle namlu eskisi gibi tertemiz olur.
  • Fias-Cesa Süperpoze
Eskişehir

Çevrimdışı Taner YENİGÜN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #7 : 30 Mayıs 2016, 08:24:31 »
Bende çok tekkurşun atıyorum ve namluya acayip sıvanıyor 5tl lik tüfek yagı helozonik tel sizin kullandığınızdan 10 dk da pırıl pırıl oluyor.Teliniz sıfır olsun resmen kurşunu kazıyor saygılar.
Taner YENİGÜN
1974 SİVAS

Çevrimdışı Cihangir GÜNEL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • "Sabır Her Kişinin Değil Er Kişinin Harcının"
« Yanıtla #8 : 30 Mayıs 2016, 10:41:14 »
Bende çok tekkurşun atıyorum ve namluya acayip sıvanıyor 5tl lik tüfek yagı helozonik tel sizin kullandığınızdan 10 dk da pırıl pırıl oluyor.Teliniz sıfır olsun resmen kurşunu kazıyor saygılar.

Taner beye katılıyorum. bulaşık teli kesinlikle çözüm. Bu konuda benimde iyi tecrübelerim oldu.

Hele Solventli bir temizleyici alırsanız öncesinde sıkıp 10 dk bekleyip bulaşık telli harbiyi namluyu ısıtana kadar çekerseniz. 3-4 bezde ışıl ışıl olur.
  • Beretta Poze S56
  • Browning A5
  • Deutsch Black Kurzhaar (Rockey)
1987 - ANKARA

Çevrimdışı Eren BURKUCU

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #9 : 30 Mayıs 2016, 13:50:34 »
Ustalar da söylemiş zaten bulaşık teli faydalı çözüm. 2dk da pırıl pırıl olur.

LG G3 Tapatalk
1991/BOLU

• Armsan a612w
  • Huğlu SP
  • D.Drahthaar / D.Kurzhaar / Pointer
1991 BOLU
Bozkurtlar ulusun,Tanrı TÜRK'ü korusun !

Çevrimdışı Mehmet KARDAŞ

• *
  • тайван
« Yanıtla #10 : 30 Mayıs 2016, 15:21:39 »
Geçen sezon bıldırcın avından sonra ben de tüfeği temizlerken namlunun içinden metal parçaların döküldüğünü farkettim krom dökülüyor zannetim tabii yüreğime iniyordu neredeyse daha sezon yeni başlamışken tüfeksiz kalacaktım, fabrikayı aradım ustaların da dediği gibi imalat ustası biraz yağ ve bir scotch brite bulaşık teli herşeyi halleder dedi. Neyse is dönüşü eve döner dönmez başladım ben temizliğe ama o kadar harbi gitti geldi ki namluyu çıplak ele tutamıyordum en son kuru bir bezle temizledikten sonra namlu içine baktım yeni yaptirdığım namlu bile o kadar parlak değildi.
Biraz yağ bir scotch brite halleder
Mehmet KARDAŞ
1984/Batman
Akus elite
Benelli SL80

Çevrimdışı Cihan KESKİN

• *
  • AVCILIK/ATICILIK
« Yanıtla #11 : 30 Mayıs 2016, 23:26:30 »
Geçen sezon bıldırcın avından sonra ben de tüfeği temizlerken namlunun içinden metal parçaların döküldüğünü farkettim krom dökülüyor zannetim tabii yüreğime iniyordu neredeyse daha sezon yeni başlamışken tüfeksiz kalacaktım, fabrikayı aradım ustaların da dediği gibi imalat ustası biraz yağ ve bir scotch brite bulaşık teli herşeyi halleder dedi. Neyse is dönüşü eve döner dönmez başladım ben temizliğe ama o kadar harbi gitti geldi ki namluyu çıplak ele tutamıyordum en son kuru bir bezle temizledikten sonra namlu içine baktım yeni yaptirdığım namlu bile o kadar parlak değildi.
Biraz yağ bir scotch brite halleder

Daha önce attığım trap fişeklerinde namlunun içi bu şekilde olmadığı için rahat temizlemiştim. Ama bu sefer namlunun içinden parça parça kurşunlar dökülünce aynı "yüreğe inme vakası" bende de yaşandı :) ama temizlik bittiğinde namlunun içi müthiş parlıyordu :)
  • Fias-Cesa Süperpoze
Eskişehir

Çevrimdışı Hasan BOZKURT

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #12 : 30 Mayıs 2016, 23:39:44 »
Ben de bulaşık telini sonradan keşfettim.Kurtuldum ızdıraptan.
1982 Konya

Çevrimdışı Eyyüp TURKAY

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #13 : 01 Haziran 2016, 00:41:56 »
Evt Cihan abi o dedigimi bulursan pişman olmayacaksınız abi o telli fırçalar hepsi çöpe namluyu çizmez temizler biraz ufalaniyo ama onuda yere sofra bezi serin dökülüyor aman o dediğim kıl gibi incedir kalın olmasın ateşle yanar Allaha emanet olun
1982 - Malatya Avcı 2344

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #14 : 02 Haziran 2016, 01:15:44 »
Ben buradan silah temizlik malzemesi imalatıyla uğraşanlara bir öneride bulunayım. Bulaşık teli önerisini daha avcılığa başladığım yıllarda okuduğum AV Dergisi (Ankara)'de okuyup denedikten sonra vazgeçemez oldum. Tavsiye de ettim. Fakat içimde bir şüphe var. Bu bulaşık tellerinin namlu içini ne kadar çizeceğini (çizip çizmediğini) çok iyi bilmiyorum. Bu tellerin şimdikileri hep "çelik". Şayet sertliği namlu içininkinden azsa çizmemesi gerekir ama bulaşık tellerinin çelik sertlik derecesi nedir bilmiyoruz. Kullandıktan sonra gözle çizik seçilmiyor ve kullanmaya devam ediyorum ama tavsiye ederken çok rahat değilim.

Sertliği hiçbir namlu çeliğini çizmeyecek şekilde ama aynı bulaşık tellerinde olduğu gibi yumak halinde namlu temizlik teli imal edilse daha rahat kullanırdık. Çok pis, sıvanmış hallerde helezon, spiral ve sair teller bulaşık telleri kadar etkili ve hızlı netice veremiyorlar.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

The following users thanked this post: Samet ERÇEL

Çevrimdışı İbrahim AYSU

• yönetici
« Yanıtla #15 : 02 Haziran 2016, 02:26:55 »
İngiliz üreticilerle, silahlarının bakımları konusundaki tavsiyeleriyle ilgili konuşmalarımızın arasında bu bulaşık teli konusu da defalarca geçmişti. H&H'ın cevabı en net olanıydı: "asla" (never). Diğerleri de benzer şekilde "kesinlikle tavsiye etmediklerini" söylediler. Sebep ve kaygı aynen sizin şüphe ve çıkarımınızın bire bir aynısı. Bizim bulaşık teli dediğimiz şey, aslında endüstride kullanılan ve inceliğine göre , tüm dünyada 8 farklı dereceyle sınıflandırılmış , hammaddesi çelik olan bir malzeme. (En incesi #0000, daha sonra kalına doğru sırasıyla: #000, #00, #0, 1, 2, 3 ve en kalını 4) . En incesi yani (Super Fine ya da Finest) #0000 numaralı olanı dahi önermiyorlar. En incesinin her bir telinin kalınlığı binde bir inch (0,001") olmasına rağmen, namlu içine (kendi silahlarında) asla kullanılmaması gerektiğini söylüyorlar.

Bunların, farklı çeliklerden üretilenleri var. Hatta yüksek krom oranlı , paslanmaz çelikten üretilenleri de var. Paslanmaz çelik olanı tel kalınlığına göre 3'e ayrılıyor ve en incesi, normal çelik olanın #0000 derecelisinin iki katından daha kalın.

İngiliz ve Alman üreticilerin namlu için önerdiği malzeme bronz... Hatta İngilizler "fosfor bronz" kullanın diyor. (Phosphorus Bronze). Fosfor bronz, normal bronza göre daha kaliteli ve pratikte daha başarılı. Yüzde 1'e kadar fosfor içerikli, ana metali bakır olan özel bir alaşım.

Herkes kendi tecrübesine ve memnun kalıp kalmama durumuna göre istediğini kullanacaktır tabii. Ancak ben çelikten imal edilmiş malzemeleri, namlu içi için öneremiyorum. Kendi tüfeklerimde de kullanmıyorum.

Eğer namluyu bir an önce temizlemek tek hedef ise ve namlu içi için kaygılanılmıyorsa , daha hızlı çözümü de var , matkapın ucuna uzunca ayaklı bir çelik fırça takılır, namlu iç ölçüsünü bile değiştirebilecek şekilde, bir kaç saniyede namlu içi "pırıl pırıl!" olur :)

Şaka yapıyorum tabii, kimse bunu denemesin de, namlu içindeki artıkların direncini, uygun bir kimyasalla kırıp, temizliği, namlu çeliğinin malzemesinden daha yumuşak olduğundan emin olunan bir materyalle yapılmasının daha doğru olduğunu düşünüyorum.

Ben buradan silah temizlik malzemesi imalatıyla uğraşanlara bir öneride bulunayım. Bulaşık teli önerisini daha avcılığa başladığım yıllarda okuduğum AV Dergisi (Ankara)'de okuyup denedikten sonra vazgeçemez oldum. Tavsiye de ettim. Fakat içimde bir şüphe var. Bu bulaşık tellerinin namlu içini ne kadar çizeceğini (çizip çizmediğini) çok iyi bilmiyorum. Bu tellerin şimdikileri hep "çelik". Şayet sertliği namlu içininkinden azsa çizmemesi gerekir ama bulaşık tellerinin çelik sertlik derecesi nedir bilmiyoruz. Kullandıktan sonra gözle çizik seçilmiyor ve kullanmaya devam ediyorum ama tavsiye ederken çok rahat değilim.

Sertliği hiçbir namlu çeliğini çizmeyecek şekilde ama aynı bulaşık tellerinde olduğu gibi yumak halinde namlu temizlik teli imal edilse daha rahat kullanırdık. Çok pis, sıvanmış hallerde helezon, spiral ve sair teller bulaşık telleri kadar etkili ve hızlı netice veremiyorlar.
  • Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul

The following users thanked this post: Soydan TÜRK, M.Ali TÜRER, Yaşar KÖKÇEN, Emrah AKDENİZ

Çevrimdışı Ali Haydar ERKAN

• *
  • AVLAKFORUM.COM AVCI FORUMU
« Yanıtla #16 : 25 Ekim 2017, 20:03:44 »
S.a. wd 40 in namluda zararli olacağini düşünüyorum.
  • Kral Magnum superpoze
  • Ata Neo 12
1986 - Kahramankazan/Ankara

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
« Yanıtla #17 : 25 Ekim 2017, 20:15:44 »
Kurşun atışını sürekli yapan ve slug namlu kullananlara diyecek bir lafım yok yöntemlerine de saygım var ancak, saçma atışı yapıp namlu içini temizlemeye açıkçası pek gerek duymuyorum.
Zaten fişek attıkça namlu kendi kendini temizliyor. Bulaşık teli vb zarar verebilecek materyaller sürmeye gerek varmı ? Bence yok.
Wd 40, namlu ve kasa üstü hariç diğer parçaların dış yüzeyleri için güzel bir temizleyici. Pas ve kirleri güzelce arındırıyor.
Ancak namlu içine wd 40 dahil hiçbir şekilde yağ sürme taraftarı değilim. Namlu içi temizleme yağı adı altında bir ürün kullanan arkadaşın tüfeğinde, namlu iç kromu 2 yıl sürmeden karıncalanmaya başladı.. Yaklaşık 30 yıllık pozeme namlu içine asla yağ bulaştırmadım ve okadar fişek atılmasına rağmen, pamuklu bezle güzelce silindiğinde içi halen ayna gibi...
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

Çevrimdışı Fazlı MORAL

• *
« Yanıtla #18 : 25 Ekim 2017, 21:17:07 »
Emrah Bey renova ile aranız nasıl? Deneyimlerinizi paylasirsaniz sevinirim.
  • huğlu 401A
  • huğlu renova kinetik sistem
  • sarsılmaz concort sport 66 namlu
  • kurzaar
Fazlı MORAL
1973  terme samsun ikamet menemen izmir
Cümleler doğrudur sen doğru isen
Doğruluk bulunmaz sen eğri isen.

Çevrimdışı Fazlı MORAL

• *
« Yanıtla #19 : 25 Ekim 2017, 21:17:57 »
Renova almayı düşünüyorum..
  • huğlu 401A
  • huğlu renova kinetik sistem
  • sarsılmaz concort sport 66 namlu
  • kurzaar
Fazlı MORAL
1973  terme samsun ikamet menemen izmir
Cümleler doğrudur sen doğru isen
Doğruluk bulunmaz sen eğri isen.

Çevrimdışı Resul TOPAL

• *
  • AVLAKFORUM.COM AVCI FORUMU
« Yanıtla #20 : 25 Ekim 2017, 23:39:37 »
bir astsubay bana namluyu tekrar ateş ettikten sonra yani namlu sıcakken temizlememi söyledi. denedim hakkaten dogru
  • yıldız spz m 71
  • deryamk10 vr 101
1992-Burdur
YA RABBİ vakti geldiginde emanetini alırken agrı,acı gösterme

Çevrimdışı Onur TAVACI

• *
  • Ava gelmez kuş olmaz...Başa gelmez iş olmaz....
« Yanıtla #21 : 26 Ekim 2017, 08:54:14 »
Balata temizleme spreyi, namlu içi temizleme için alternatif bir kimyasal olabilir mi?
  • Cesa Valment 61
  • Stoeger M3000 Peregrine 71
Bir Acayip Mühendis®

Çevrimdışı Alp BALABAN

• *
« Yanıtla #22 : 26 Ekim 2017, 10:28:41 »
bende merak ediyorum balata spreyi  namlu için uygun mu ?
Alp BALABAN
1984-Manisa

Çevrimdışı Şükrü TEKELİ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #23 : 26 Ekim 2017, 12:09:11 »
Balata temizleme spreyi, namlu içi temizleme için alternatif bir kimyasal olabilir mi?
Hayır olamaz. Namlu içine birsey sıkmayın. Çelik bulaşık teliyle temizleyin yeter.
  • Yıldız spz m
  • Armsan phenoma
  • Fias 16 cal.
1977 - Burdur - Kocaeli

Çevrimdışı Şükrü TEKELİ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #24 : 26 Ekim 2017, 12:12:37 »
Biz bunları daha önce kızılcık sopasıyla anlattık. Buradaki yazışmalarımızı okumanızı tavsiye ederim arkadaşlar   ;D ;D

http://avlakforum.com/frm/index.php?topic=195123.msg1405070#msg1405070
  • Yıldız spz m
  • Armsan phenoma
  • Fias 16 cal.
1977 - Burdur - Kocaeli