Arkadaşlar,
Tüfek namlu boylarının "bu avı yaptırmaz, şu avı yapabilirsin" dedirtecek seviyede tartışılacak bir balistik farkı yok. 71cm en "optimum" namlu boyudur. (illa olması gereken tek namlu boyu değil, en "optimum"udur) Bu bir gerçek. Bundan öte, tüfeğin ağırlığı, dengesi, kişiye uyumu bağlamında bakmak lazım artık namlu boyuna.
Şimdi şu gerçekler var ama bu gerçeklerin etkisi öyle şu avı yaptırmaz bu avın namlu boyu şudur dedirtecek seviyede şeyler değil:
Daha uzun namlu boyu, daha iyi savurma (swing) imkanı sağlar. Bu da size bir miktar isabet artışı olarak geri döner. Avdan bağımsız, her av için her hedef için söylüyorum bunu.
Namlu boyu kısaldıkça namlu ucunda patlama anında oluşan "Muzzle Blast" etkisi artar (namlu ucunda, bir yere bomba atıldığında oluşan mantar şeklindeki patlamaya benzer sert bir hava akımı oluşur, bunu gözle göremezsiniz ama elektronik cihazlarla tespit edebilirsiniz) , bu daha sert geri tepme ve çoğu zaman da daha fazla sarsılma ve daha yüksek ses çıkması (patlama sesinin daha gürültülü olması) anlamına gelir. 25-26 inch'ten daha da kısaldıkça, bu fark daha fazla belirginleşir.
Namlu boyu uzadıkça , çok çok küçük miktarlarda namlu çıkış hızı artar ama bu "şu avı yapmanıza olanak sağlar, şu avı yaptırtmaz" denilebilecek seviyede değildir... Çok küçük miktarlardadır bu artış. Avın cinsine göre namlu boyunu değiştirmenizi gerektirecek bir şey asla değildir.
Tüfeğiniz dengeli olsun, kundağıyla , namlusuyla size uygun olsun, taşıma gerektiriyorsa da yeterince hafif olsun... Namlu boyunu bir kaç santim değiştirmekle, yapabildiğiniz bir avı yapamaz ya da yapamadığınız bir avı yapabilir hale gelmezsiniz.
Namlu boylarındaki bu kadar fazla çeşitlilik ve rağbetin sebebi için şunu söyleyebilirim: bu iş biraz, hatta biraz değil bayağı bayağı moda akımına döndü... Hele de belli avları şu namlu boyuyla yapmak zorundasın gibi, bu avın namlu boyu şu gibi ifadeler, bir çeşit modanın getirisi...
Bıldırcın, çulluk tüfeği 61cm olurmuş...
Yok ya
Ben kendime özel bıldırcın, çulluk tüfeği yaptırdım , 71cm... Yanlış mı oldu şimdi ? Yok öyle bir şey tabii ki...
Öyle, 67cm'den 71cm'e geçince ya da 71cm'den 76cm'e geçince de, normal mesafe avından "yıldız" mesafesindeki ava geçirmez sizi... Mesafe ve menzil için, fişeğinizin türü kalitesi, namlu içi , forcing cone, choke ölçüleri çok daha önemlidir , hatta o kadar daha çok önemlidir ki, bunların yanında 67cm'den 71cm'ye geçişin etkisi sıfır bile kabul edebilirsiniz. (Uzun namluda swing avantajını ayrı bir yere koyuyorum)
Tüfek size uysun (hem kundağıyla hem namlusuyla) , dengeli olsun, taşımalı avlarda kullanacaksanız da hafif olsun yeter... Üç santim uzadı bıldırcından çulluğa, üç beş santim uzadı çulluktan üveyiğe , üç beş santim falan keklik için vs vs... Böyle bir şey yok arkadaşlar.