Briley ve Müller iki farklı choke üreticisi.
Bu iki üreticinin , Blaser F3 için ürettiği choke tüplerinin karşılaştırmalı ölçümlerini yaptım.
Blaser F3 Game Competition tüfeğin kutusunda gelen choke tüpleri Briley üretimi. Bununla birlikte Müller'in Blaser F3 için ürettiği choke tüplerinin daralmalarını merak ediyordum.
Çıkan sonuçlar ilginç ancak Müller'in resmi sitesindeki genel söylemleriyle tutarlı.
Genel olarak, choke tüplerinin iç geometrileri ve üretim kaliteleri oldukça başarılı. Ölçümlerimde, Müller'in, muadil Briley tüplerine göre daha az daralmaya sahip olduğunu gördüm.
Müller choke tüpleri alüminyum alaşım ve oldukça hafif.
Sert seramik kaplı Müller choke tüpleri , competition (spor) atışları için tasarlanmış ve çelik saçma atımı önerilmiyor. Bununla birlikte, Briley choke tüplerinde çelik saçma atılabiliyor ancak Modified tüpten daha darıyla çelik saçma atılmaması yönünde uyarıyor üretici. (Doğal olarak...)
Müller'lerin, kendine has iç geometrileri olduğu için, F3'ün efektif namlu boyunu bir miktar uzatıyor.
Bu arada, Alman notasyonuna göre, choke değerleri ve sıralaması şu şekildedir, (karışma olmaması için onu en baştan belirteyim) :
0 (Cylinder) , Briey F3 choke tüpünde çentiksiz olarak gösterilir, Müller'de Ü0 olarak gösterilir
1 (Improved Cylinder) , Briley F3 choke tüpünde 1 çentik olarak gösterilir, Müller'de Ü1 olarak gösterilir.
2 (Modified) , Briley F3 choke tüpünde 2 çentik olarak gösterilir, Müller'de Ü2 olarak gösterilir.
3 (Improved Modified) , Briley F3 choke tüpünde 3 çentik olarak gösterilir, Müller'de Ü3 olarak gösterilir.
4 (Full) , Briley F3 choke tüpünde 4 çentik olarak gösterilir, Müller'de Ü4 olarak gösterilir.
Daralma Miktarı (Constriction) :Daralma miktarlarındaki karşılaştırma tablosundan görüldüğü üzere, Müller, Improved Cylinder tüplerinde binde 3 inch (3 Puan - 0,003"), Modified tüplerinde binde 6 inch (6 Puan - 0,006") , Improved Modified tüpünde binde 2 inch (2 Puan - 0,002") , Full tüpünde binde 1 inch (1 Puan - 0,001") daha geniş, yani daha az daralmaya sahip.
Müller'in resmi sitesindeki açıklamaları okuduğumuzda, bunu bilerek yaptıklarını anlıyoruz.Zira, grupman bir miktar daha geniş ve bununla birlikte saçma desenindeki (pattern) kalitesinde ve homojenliğinde artış, namlu çıkış hızının da bir miktar düşmesi söz konusu olurken ve bununla birlikte aşırı sıkılan (daha dar choke) durumunda oluşan etkisiz (Flier ) saçmaların sayısının azaltılması hedeflenmiş. Flyer (ya da flier) saçmaların, hedef kağıdında isabet deliklerini görürsünüz ama aslında bu saçmalar nispeten enerjisini yitirmiş ölü saçmalardır. Hedef kağıdında hangilerinin flier saçma olduğunu anlamak bazen de imkansızdır. Aslında genel olarak choke üreticileri ve shotgun tüfek üreticileri, choke kısmındaki daralmaların belli değerlerin üzerine çıkması durumunda sayısı artan flier saçmalardan ve istikrarsızlaşan grupmanlardan kurtulabilmek için türlü türlü denemeler ve çalışmalar yapıyorlar.
Uzunluk (Length) :Briley, yaklaşık (2,033") ~52mm boyunda, ScrewIn yapıda bir choke tüpü. Müller'lerin ise, (3,5") ~89mm boyu var. Extended yapıdaki Müller'ler, F3'ün namlu ucunda 1,5 inch kadar uzatma yapıyor.
Müller tüpler, 76cm'lik F3 namlusunun efektif namlu boyunu yaklaşık 80cm yapıyor. Bunun, namluyu hedefe doğru savurma (swing) ve isabet oranına ufak da olsa olumlu bir katkısı olacaktır ancak bu uzatmanın asıl amacı, Müller'in kendi iç geometrisini F3 choke yatağına göre tamamlayabilmesi...
Ağırlık (Weight) :İnanılmaz hafif bir choke tüpü. Kocaman neredeyse 10cm'e yakın choke tüpü sadece 18 gram... Briley boyut olarak çok daha küçük olmasına rağmen, Müller daha hafif... Choke tüpünü tutarken, elinizde hiç bir şey yokmuş gibi hissediyorsunuz. Bununla birlikte, choke tüplerinin malzeme/kaplama sertliklerinin, en az namlu çeliği kadar sert olduğunu iddia ediyor üretici.
Aksesuarlar (Wrench, Box) :Choke kutusu ve anahtarı... İngiltere'den aldım ben, 5 choke tüpünü takım olarak aldığım için, anahtar ve kutuyu hediye verdiler. Anahtarının tasarımı ve işçilik kalitesi oldukça başarılı. Gerçi benim extended choke tercih etmemdeki en önemli sebeplerden bir tanesi, anahtar ihtiyacı olmadan, atış aralarında tüfeği kırdığımda , choke'ları elimle sıkabilme imkanının olması... Yani, bu choke tüplerinde, anahtara pek ihtiyacım olmuyor.
Karşılaştırmalı atışlarını da yapmaya fırsat bulduğumda onları da paylaşacağım.